Kandydat
Drodzy kandydaci na studia!
Serdecznie zapraszamy Was do studiowania na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie!
Aktualnie oferujemy następujace kierunki studiów:
Studiując na naszym wydziale będziesz uczestniczyć w zajęciach w nowoczesnym, doskonale wyposażonym budynku, prowadzonych przez wykwalifikowaną kadrę blisko 100 nauczycieli akademickich.
Rekrutacja na studia II stopnia - Technologia żywności i żywienie człowieka
Tura 1 (01.12.2023 – 31.01.2024 23:59)
Rejestracja kandydatów prowadzona jest wyłącznie za pośrednictwem internetu (link – przycisk poniżej)
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom zbieżny:
– dyplom inżyniera kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
– dyplom inżyniera SGGW kierunku towaroznawstwo,
– dyplom inżyniera SGGW kierunku towaroznawstwo w biogospodarce,
– dyplom inżyniera SGGW kierunku bezpieczeństwo żywności,
– dyplom inżyniera SGGW kierunku żywienie człowieka i ocena żywności,
– dyplom inżyniera SGGW kierunku gastronomia i hotelarstwo
W postępowaniu kwalifikacyjnym uczestniczą kandydaci posiadający dyplom wymagający weryfikacji zbieżności efektów uczenia się:
– dyplom inżyniera innego kierunku studiów; dyplom zagraniczny uprawniający do ubiegania się o przyjęcie na studia drugiego stopnia w kraju wydania.
Forma weryfikacji zbieżności efektów uczenia się osiągniętych na studiach I stopnia z wymaganymi od kandydatów na studia II stopnia: Analiza zbieżności efektów uczenia się. Weryfikowany jest skan suplementu do dyplomu lub poświadczony przez uczelnię wykaz przedmiotów, godzin, ocen oraz punktów ECTS realizowanych w programie studiów I stopnia. Kandydat załącza wskazane dokumenty w swoim profilu w systemie IRK. Jeżeli w wyniku analizy stwierdzone zostaną ewentualne rozbieżności efektów, student zobowiązany zostanie do uzupełnienia, w trakcie studiów II stopnia, braków kompetencyjnych, poprzez realizację i zaliczenie wskazanych przez komisję przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS. W dalszej kwalifikacji brani są pod uwagę kandydaci, którym pozytywnie zweryfikowano oczekiwane efekty uczenia się.
Do postępowania kwalifikacyjnego dopuszczeni są cudzoziemcy, którzy udokumentują znajomość języka polskiego na poziomie minimum B2, a dokument zostanie zaakceptowany w systemie IRK. Honorowane są dokumenty wymagane przez szkołę Główną Gospodarstwa wiejskiego w Warszawie.
Uzyskany tytuł: magister inżynier
Opis kierunku
W programie studiów znajdują się m.in. projektowanie produktu z procesem technologicznym i produkcyjnym, kompleksowa ocena przydatności technologicznej surowców, przetwarzanie czy utrwalanie i przechowywanie żywności. Absolwenci potrafią organizować proces technologiczny, dbając o wysoką jakość produktów i realizację procesów z wykorzystaniem najnowocześniejszych technik.
Rekrutacja na rok akademicki 2024/2025
Informacje o przedmiotach rekrutacyjnych i limitach przyjęć
Przewidywany limit miejsc:
I stopień stacjonarne – 150
I stopień niestacjonarne – 45
II stopień stacjonarne – 120
II stopień niestacjonarne – 45
O przyjęcie na studia II stopnia mogą ubiegać się osoby mające:
- dyplom inżyniera studiów I stopnia kierunku: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności, towaroznawstwo w biogospodarce
- dyplom inżyniera innego kierunku I stopnia, dla którego efekty uczenia się są zbieżne z efektami oczekiwanymi od kandydatów