Anna Pakulska, realizująca doktorat w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, została laureatką drugiej edycji programu #TalentyJutra, organizowanego przez Fundację Empiria i Wiedza. Nagrodą jest grant 25 tys. PLN na realizację badań, związanych z otrzymywaniem preparatu białka drożdżowego.
Badania realizowane są pod opieką Sabiny Galus (promotor) i Anny Kot z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności (promotor pomocniczy).
Program #TalentyJutra, skierowany do utalentowanych badaczy w wieku 19-25 lat, zgromadził projekty w obszarach biotechnologii, informatyki, nauk inżynieryjno-technicznych, nauk biologicznych, medycyny, nauk o zdrowiu, nauk chemicznych, nauk o Ziemi i środowisku, a także nauk fizycznych, astronomicznych i projekty interdyscyplinarne związane z 3W (woda-wodór-węgiel).Spośród wielu obiecujących projektów komisja konkursowa wyłoniła 23 najlepsze projekty, uwzględniając kryteria takie jak oryginalność, innowacyjność, znaczenie projektu dla rozwoju danej dziedziny nauki, a także uzasadnienie planowanych wydatków i możliwość realizacji działań przez młodego badacza.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!