Prof. Seid Mahdi Jafari (Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources) – światowy specjalista w tematyce nano i mikrokapsułkowania, będzie prowadził badania nt. „Integrated low temperature process for the production of improved natural colorant powder from purple carrot” w czasie pobytu w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Instytutu Nauk o Żywności, w okresie od marca do września 2022 r. Współautorką wniosku i koordynatorką pobytu jest Katarzyna Samborska.
Stypendium, mające na celu zwiększenie stopnia umiędzynarodowienia polskich instytucji naukowych, otrzymało 51 spośród 291 naukowców zainteresowanych prowadzeniem badań w Polsce, w tym tylko jeden w dziedzinie nauk rolniczych.
Prof. Seid Mahdi Jafari jest autorem ponad 300 publikacji naukowych, redaktorem ponad 30 książek w wydawnictwach Elsevier, Springer, and Taylor & Francis, współautorem 13 patentów. W latach 2018, 2019, 2020 i 2021 znalazł się na liście najbardziej wpływowych naukowców według Clarivate Analytics (Web of Science), jego aktualny h-indeks wynosi 63 (Scopus).
Food and Bio-Nanotech International Research Center
NAWA – wyniki naboru ULAM 2021