Studia podyplomowe
Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym
Studia podyplomowe skierowane są do wszystkich osób zainteresowanych zapewnieniem i zarządzaniem bezpieczeństwem i jakością w łańcuchu rolno-spożywczym “od pola do stołu”. Koncepcja studiów ma na celu pogłębienie i ugruntowanie wiedzy w zakresie aktualnych zasad i trendów zarządzania bezpieczeństwem, z uwzględnieniem prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz wytycznych Wspólnej Polityki Rolnej. Studia adresowane są do pracowników wszystkich zakładów sektora spożywczego, audytorów i kandydatów na audytorów systemów funkcjonujących w przemyśle spożywczym, specjalistów ds. jakości i przedstawicieli kierownictwa w zakresie nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością w całym łańcuchu żywnościowym oraz osób planujących podjąć pracę w sektorze spożywczym.
Program studiów podyplomowych dostosowuje swoje treści do zmieniających się warunków prawnych, trendów i potrzeb środowisk zewnętrznych. Zajęcia realizowane są zarówno przez nauczycieli akademickich, jak i krajowych oraz międzynarodowych audytorów i szkoleniowców. Studia trwają 1 rok.
Przydatne materiały
Po zakończeniu studiów podyplomowych słuchacz otrzymuje:
Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez JM Rektora SGGW
Na podstawie zdanych egzaminów - certyfikaty wydane przez jednostki zewnętrzne
- Auditor przemysłu spożywczego FSSC 22000, IFS Food, BRC Food
- Auditor wewnętrzny systemów bezpieczeństwa GMP/GHM oraz HACCP wg. ISO 22000
- Przedstawicieli Kierownictwa ds. systemu zarządzania jakością zgodnego z wymaganiami normy ISO 9001:2015 (Pełnomocnik ds. SZJ)
- Przedstawicieli Kierownictwa Zintegrowanych Systemów Zarządzania z wymaganiami norm ISO 14001:2015, ISO 45001:2018(Pełnomocnik ds. ZSZ)
Na podstawie zaliczenia - certyfikaty uczestnictwa w zajęciach wydane przez Wydział Technologii Żywności SGGW w Warszawie
Certyfikat uczestnictwa w zajęciach „Wymagania Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRITISH RETAIL CONSORTIUM (BRC)”
Certyfikat uczestnictwa w zajęciach „Wymagania Standardu do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych International Featured Standard – IFS Food”
Adres kontaktowy
Studia podyplomowe “Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym”
Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
ul. Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
Kierownik studiów
dr hab. Jolanta Kowalska, prof. SGGW
(bud. 32, pok. 1058)
tel. 022 59 37 679
jolanta_kowalska@sggw.edu.pl