Studia podyplomowe
Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym

rekrutacja trwa do 30 września 2024
w bieżących sprawach prosimy o kontakt z kierownikiem studiów: jolanta_kowalska@sggw.edu.pl

Studia podyplomowe  skierowane są do wszystkich osób zainteresowanych zapewnieniem i zarządzaniem bezpieczeństwem i jakością w łańcuchu rolno-spożywczym “od pola do stołu”. Koncepcja studiów ma na celu pogłębienie i ugruntowanie wiedzy w zakresie aktualnych zasad i trendów zarządzania bezpieczeństwem, z uwzględnieniem prawa żywnościowego Unii Europejskiej oraz  wytycznych Wspólnej Polityki Rolnej. Studia adresowane są do pracowników wszystkich zakładów sektora spożywczego, audytorów i kandydatów na audytorów systemów funkcjonujących w przemyśle spożywczym, specjalistów ds. jakości i przedstawicieli kierownictwa w zakresie nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością w całym łańcuchu żywnościowym oraz osób planujących podjąć pracę w sektorze spożywczym.

Program studiów podyplomowych dostosowuje swoje treści do zmieniających się warunków prawnych, trendów i potrzeb środowisk zewnętrznych. Zajęcia realizowane są zarówno przez nauczycieli akademickich, jak i krajowych oraz międzynarodowych audytorów i szkoleniowców. Studia trwają 1 rok.

Adresatami studiów mogą być absolwenci uczelni wyższych, w tym absolwenci SGGW, pracujący na stanowiskach technologów, kierowników produkcji,
kontrolerów jakości w ogniwach łańcucha rolno-spożywczego oraz osoby  chcące zdobyć wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością w łańcuchu rolno-
spożywczym.

Przydatne materiały

Po zakończeniu studiów podyplomowych słuchacz otrzymuje:

  • Świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez JM Rektora SGGW

  • Na podstawie zdanych egzaminów - certyfikaty wydane przez jednostki zewnętrzne

    1. Auditor przemysłu spożywczego FSSC 22000, IFS Food, BRC Food
    2. Auditor wewnętrzny systemów bezpieczeństwa GMP/GHM oraz HACCP wg. ISO 22000
    3. Przedstawicieli Kierownictwa ds. systemu zarządzania jakością zgodnego z wymaganiami normy ISO 9001:2015 (Pełnomocnik ds. SZJ)
    4. Przedstawicieli Kierownictwa Zintegrowanych Systemów Zarządzania z wymaganiami norm ISO 14001:2015, ISO 45001:2018(Pełnomocnik ds. ZSZ)
  • Na podstawie zaliczenia - certyfikaty uczestnictwa w zajęciach wydane przez Wydział Technologii Żywności SGGW w Warszawie

    Certyfikat uczestnictwa w zajęciach „Wymagania Globalnej Normy Bezpieczeństwa Żywności BRITISH RETAIL CONSORTIUM (BRC)”

    Certyfikat uczestnictwa w zajęciach „Wymagania Standardu do auditowania jakości  oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych International Featured Standard – IFS Food”

Adres kontaktowy