Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
Tłumacz języka migowego
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / Otwarte laboratoria – edycja wiosenna 2024
Serdecznie zapraszamy uczniów szkół średnich do udziału w projekcie Otwarte Laboratoria SGGW.

Specjalnie dla tych, którzy zainteresowani są naukami przyrodniczymi otwieramy nasze laboratoria i zapraszamy do wspólnych eksperymentów przeprowadzanych pod okiem naszych doświadczonych naukowców i dydaktyków.

Udział w zajęciach jest bezpłatny.
Nauczyciele mogą zgłaszać grupy na spotkania w konkretnych terminach. Jednocześnie informujemy, że ze względu na warunki panujące w laboratoriach, grupy mogą liczyć maksymalnie 15 osób.  Dokładamy wszelkich starań, aby wszystkie prowadzone przez nas zajęcia były bezpieczne, a procedury przestrzegane zgodnie z wytycznymi.
 
Oferta naszego wydziału w tej edycji to następujące zajęcia:
– Reakcje w roztworach wodnych (reakcje strącania, zobojętniania, amfoteryczność, redoks, kompleksowanie
– Miareczkowanie alkacymetryczne
– Oliwa z oliwek i konkurencja
– Oleje tłoczone na zimno – tłoczenie i ocena sensoryczna
– Analiza pH produktów spożywczych z zastosowaniem wskaźników naturalnych i syntetycznych
– Wykorzystanie produktów ubocznych w gospodarstwie domowym i przemyśle spożywczym (wstęp do GOZ)
– Cała prawda o wyrobach mleczarskich – samodzielne przygotowanie wybranego produktu mleczarskiego i jego ocena fizykochemiczna oraz organoleptyczna
– Mleko surowe, świeże, UHT – jak je odróżnić i które wybrać?
– Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
 
O zakwalifikowaniu do udziału w Otwartych Laboratoriach decyduje kolejność zgłoszeń.
 
Szczegółowe informacje i zapisy 

← Dr hab. Anna Bzducha-Wróbel, prof. SGGW kandydatką do nagrody im. Prof. Marii Joanny Radomskiej → Dni SGGW 2024

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies