Serdecznie zapraszamy uczniów szkół średnich do udziału w projekcie Otwarte Laboratoria SGGW.
Specjalnie dla tych, którzy zainteresowani są naukami przyrodniczymi otwieramy nasze laboratoria i zapraszamy do wspólnych eksperymentów przeprowadzanych pod okiem naszych doświadczonych naukowców i dydaktyków.
Udział w zajęciach jest bezpłatny.
Nauczyciele mogą zgłaszać grupy na spotkania w konkretnych terminach. Jednocześnie informujemy, że ze względu na warunki panujące w laboratoriach, grupy mogą liczyć maksymalnie 15 osób. Dokładamy wszelkich starań, aby wszystkie prowadzone przez nas zajęcia były bezpieczne, a procedury przestrzegane zgodnie z wytycznymi.
Oferta naszego wydziału w tej edycji to następujące zajęcia:
– Reakcje w roztworach wodnych (reakcje strącania, zobojętniania, amfoteryczność, redoks, kompleksowanie
– Miareczkowanie alkacymetryczne
– Oliwa z oliwek i konkurencja
– Oleje tłoczone na zimno – tłoczenie i ocena sensoryczna
– Analiza pH produktów spożywczych z zastosowaniem wskaźników naturalnych i syntetycznych
– Wykorzystanie produktów ubocznych w gospodarstwie domowym i przemyśle spożywczym (wstęp do GOZ)
– Cała prawda o wyrobach mleczarskich – samodzielne przygotowanie wybranego produktu mleczarskiego i jego ocena fizykochemiczna oraz organoleptyczna
– Mleko surowe, świeże, UHT – jak je odróżnić i które wybrać?
– Cukier ukryty w żywności. Jak go oznaczyć?
O zakwalifikowaniu do udziału w Otwartych Laboratoriach decyduje kolejność zgłoszeń.