Magdalena Trusińska laureatką Studenckiego Nobla
Nasza studentka została laureatką konkursu Studencki Nobel w kategorii Nauki przyrodnicze i energetyka. Konkurs ma na celu wyróżnienie studentów o wybitnych osiągnięciach na różnych płaszczyznach.
Magdalena Trusińska kończy właśnie studia II stopnia (za dwa dni będzie Panią magister!) na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Od czerwca 2021 r. aktywnie działa w Kole Naukowym Technologów Żywności (KNTŻ) pod opieką dr hab. Małgorzaty Nowackiej, prof. SGGW z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji. W swojej pracy badawczej poszukuje m.in. odpowiedzi na pytania, jak zmniejszyć zużycie energii czy emisję gazów cieplarnianych w przemyśle spożywczym. Ma ambitne cele, by dołożyć od siebie cegiełkę do kreowania żywności przyszłości.
Magdalena Trusińska jest współautorką 7 publikacji, w tym 5 publikacji z listy JCR (całkowity IF 20,457) oraz wykonawcą kilku grantów dotyczących technik łagodnego przewarzania owoców, wytwarzania roślinnych analogów ryb oraz poszukiwania alternatywnych źródeł białka. Nasza studentka występuje regularnie na konferencjach naukowych. Ma na swoim koncie 15 wystąpień, a za 5 z nich została nagrodzona przez Komitet Naukowy. Oprócz konferencji, jeździ również na zagraniczne staże, by poszerzać swoje horyzonty, nie tylko naukowe. W grudniu 2021 r. została prezesem KNTŻ, a obecnie jest jego Członkiem Honorowym i wspiera w działaniu kolegów i koleżanki.
– Bardzo ważne jest dla mnie to, że niemal od razu po tym, jak odkryłam pasję do nauki o żywności, zaczęłam zarażać tą pasją innych. Działam aktywnie, staram się upowszechniać naukę – mówiła nasza studentka w rozmowie z Martą Hoppe z Polskiego Radia Czwórki tuż po otrzymaniu nagrody. – Po bardzo krótkim czasie bycia w nauce zostałam Prezesem Koła Naukowego i oprócz tego, że sama jeżdżę na konferencje czy piszę publikacje naukowe, to zachęcam do tego samego koleżanki i kolegów, i pomagam im w tym tak, jak ja otrzymałam pomoc od wielu pracowników naszego Wydziału.
Magdalena Trusińska jest również członkiem sekcji szachów AZS SGGW. Od października 2021 r. pełni funkcję kierownika sekcji. Pięciokrotnie brała udział w Akademickich Mistrzostwach Polski, a dwukrotnie wraz z drużyną KU AZS SGGW stanęła na podium w klasyfikacji uczelni społeczno-przyrodniczych.
Za osiągnięcia naukowe została wyróżniona stypendium Ministra Edukacji i Nauki na rok akademicki 2022/2023 (pisaliśmy o tym tutaj), a za osiągnięcia naukowe, sportowe i za średnią ocen regularnie otrzymuje Stypendium Rektora.
Po ogłoszeniu werdyktu, Magdalena Trusińska podziękowała swojej opiekunce naukowej, dr hab. Małgorzacie Nowackiej, prof. SGGW, pracownikom i studentom Wydziału oraz swoim bliskim – za wsparcie, cierpliwość i inspirację. Laureatka wspomniała również słowa swojego pierwszego trenera siatkówki śp. Michała Cichego: „Kto ma cierpliwość, może mieć wszystko.” I tej cierpliwości w realizacji celów i spełnianiu marzeń życzyła publiczności.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Magdalena Trusińska jest również bardzo aktywna w działalności organizacyjnej na rzecz wydziału. Włącza się z zaangażownianiem w róznorodne wydarzenia, pomagając i uczestnicząc min. w akcjach #róbmyfajnerzeczywspólnie, dniach otwartych SGGW i wydziału. Dziękujemy!
Studencki Nobel to ogólnopolski konkurs organizowany przez Niezależne Zrzeszenie Studentów. W tym roku odbył się już po raz czternasty. Jego celem jest wyróżnienie najzdolniejszych młodych badaczy, twórców i społeczników. Komisja Konkursowa składała się z 49 naukowców z 18 uczelni. Nagrody przyznano w dziesięciu kategoriach, a spośród ponad 840 studentów wyłoniono 10 najlepszych studentów w Polsce.