W Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji odbyło się spotkanie inaugurujące projekt „YOUAREIN – YOUng AgRifood European Innovators” w ramach „Partnerstw współpracy w szkolnictwie wyższym” programu Erasmus+. SGGW jest koordynatorem projektu, mającego na celu opracowanie wielofunkcyjnego, multimedialnego szkolenia o innowacyjnych strategiach wytwarzania produktów żywnościowych zrównoważonych ekonomicznie, środowiskowo i społecznie.
Kurs opracowany w ramach projektu będzie dotyczył alternatywnych metod, nowych składników, a także budowania świadomości nowej generacji przedsiębiorców, tak aby ich zainteresowanie inwestowaniem w zrównoważony rozwój było podstawową zasadą ich działalności, a nie wymuszoną praktyką. Szkolenie będzie obejmowało 120 h materiałów multimedialnych, a jego finalną częścią będzie „Business Game”.
Partnerami w projekcie są: Food Hub (Włochy), Universidade Catolica Portuguesa (Portugalia), European Food Information Council (Belgia) oraz Alma Mater Studiorum – Universita di Bologna (Włochy). Na realizację otrzymano dofinansowanie w wysokości 250 tys. euro.
Zachęcamy do śledzenia informacji na temat projektu, zwłaszcza przez studentów zainteresowanych wzięciem udziału w szkoleniu oraz Business Game.
https://erasmusplus.org.pl/uploaded_files/1674614462_167457095187693-opis-projektu.pdf