Jak co roku, zapraszamy uczniów szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych do udziału w spotkaniach w ramach Festiwalu Nauki w Warszawie.
W tym roku przygotowaliśmy wyjątkowo bogatą ofertę lekcji festiwalowych.
Otwieramy nasze laboratoria, dzielimy się sekretami, ale też sprawdzamy wiedzę naszych gości (nie na ocenę 🙂). Stawiamy pytania, ale też udzielamy odpowiedzi. Zapoznajemy z podstawami wiedzy na temat żywności, obalamy mity, ale też przedstawiamy innowacje, nowinki i trendy.
Bądźcie z nami, a na pewno zapytacie, czy będzie dokładka 🙂
Lista lekcji oferowanych przez nasz wydział:
- Azotany w przetwórstwie mięsa – zdrowo czy różowo?
- Co wiesz o mleku i mlecznych przetworach?
- Czy wiemy w czym jemy?
- Czy wiesz co pijesz? Rzecz o wodach mineralnych, sokach, napojach sportowych, energetykach
- Opakowania jadalne
- Owady na talerzu – moda czy konieczność?
- Owocowe warzywa, warzywne owoce – czy zdrowe jedzenie musi być nudne?
- Powlekanie żywności
- Prawda i mity o parówkach
- Smaki i zapachy żywności
- Suszenie rozpyłowe i miód w proszku
- Truskawki dla kosmonautów
- Wielki świat małych organizmów
- Zajrzyjmy w głąb jajka – wszystko (prawie) o jakości handlowej jaj
- Żywność – jak powstaje?
- Żywność o obniżonej kaloryczności – czy może być obietnicą smukłej sylwetki?
- Żywność przyjazna dla środowiska, czyli co jeść, żeby być eko?