Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska w ramach XXI edycji Dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, które w tym roku odbędą się w dniach 19 i 20 maja.
Przygotowaliśmy wiele atrakcji:
- Drukowanie żywności – prezentacja możliwości wydruku 3D wybranych produktów spożywczych
- Żywność w obiektywie mikroskopu
- Magia świeżości w liofilizatach gości
- Konkurs – „zgadnij czym jestem?
- „W świecie kawy”
- „Kącik dziecięcy”
- Pokaz „Magiczna chemia”
- Rebusy mikrobiologiczne
- PUZZLE- układanie obrazów przedstawiających produkty, które są wytwarzane przy pomocy drobnoustrojów (drożdże, pleśnie, bakterie).
- Kolorowe mikroorganizmy – preparaty barwione w obrazie mikroskopowym
- Co w kostce drożdży i kiszonkach siedzi?
- Regionalne produkty fermentowane
- Drobnoustroje w produkcji żywności
- Dodatki do żywności
- Owady jadalne – zaprezentowanie produktów z owadów jadalnych dopuszczonych do spożycia przez UE, omówienie możliwości wykorzystania i ich wartości odżywczych
- Destylacja – zaprezentowanie procesu destylacji olejków eterycznych ze skórki pomarańczy lub ziół
- Quizy z nagrodami
- Test na rozpoznawanie smaków
- Test na rozpoznawanie zapachów
- Pokaz z jajem – zapoznanie z metodami oceny jakości oraz świeżości jaj
- Zapuszkowane – pokaz zamykania puszek na podwójną zakładkę
- U rzeźnika – sprawdź, czy potrafisz rozpoznać elementy tuszy wieprzowej lub wołowej
- Quiz – czy poradzisz sobie w sklepie mięsnym?
- Które lepsze? – sprawdzenie wiedzy dotyczącej składu wybranego przetworu mięsnego
- „Jak kupować sery?” – praktyczne wskazówki związane z kupnem serów
- „Mikrokosmos w produktach mlecznych” – konkurs „połącz w pary” produkt mleczarski i zdjęcie mikroflory w nim zawartej.
- „Mapa serów” – konkurs polegający na dopasowaniu regionu, nazwy sera i jego zdjęcia
- Pieczywo z różnych stron świata
- „Ziarenko – co z ciebie wyprodukujemy” – konkurs, należy rozpoznać i przyporządkować ziarno z konkretnego zboża i otrzymane z niego kasze oraz płatki
- Poznaj świat owoców – prezentacja i charakterystyka owoców. Omówienie i porównanie składu oraz właściwości owoców
- Soki, nektary i napoje – czym się różnią? – prezentacja substancji, które mogą być dodawane do poszczególnych produktów Omówienie różnic między procesem produkcji soków NFC a FC. Możliwość samodzielnego odtworzenia soku FC
- Owocowo-zbożowe rebusy – wiedza ukryta w obrazku. Za prawidłowe rozwiązanie uczestnik otrzymuje nagrodę
- „Tajemnice olejów” – Prezentacja różnych surowców oleistych i olejów. Omówienie różnic jakościowych i żywieniowych olejów, szczególnie tłoczonych na zimno. Prezentacja i omawianie technologii produkcji olejów roślinnych. Konkurs z nagrodami – rozróżniania surowców oleistych
- „Tajemnice koncentratów spożywczych” – Prezentacja zróżnicowanego asortymentu koncentratów obiadowych, deserowych oraz kaw. Odpowiadanie na pytania zainteresowanych, omawianie procesu produkcji koncentratów spożywczych
Odbędą się też otwarte wykłady specjalistów z naszego wydziału:
🥃 Czy wiesz co pijesz?
🦗 Czy w przyszłości będziemy jeść owady?
🥡 Czy opakowanie żywności może być jadalne?
🦠 ABC bakterii ciekawych, groźnych i pożytecznych
🌀 Enzymy – potężne przyspieszacze z maleńkim centrum dowodzenia