Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / Dni Otwarte WTŻ
W ubiegłym tygodniu odbyły się pierwsze Dni Otwarte WTŻ, skierowane do grup uczniów ze szkól ponadpodstawowych. Przez dwa dni odwiedziło nas ponad 200 osób z 6 szkół. Uczniowie wysłuchali prezentacji Dziekana dr hab. Rafała Wołosiaka oraz wzięli udział w warsztatach. Zorganizowaliśmy 7 rodzajów warsztatów, we wszystkich katedrach naszego instytutu. Dotyczyły one:
  • ekstrakcji olejków eterycznych obecnych w surowcach spożywczych oraz wykrywania wybranych składników żywności w ww. surowcach, 
  • produkcji masła oraz wykrywania rodzajów mleka szybkimi testami enzymatycznymi, 
  • tłoczenia olejów na zimno wraz z degustacją produktów zawierających materiał powstający podczas produkcji ww. olejów obejmujący strategię zero-waste, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności, 
  • procesu liofilizacji żywności wraz z jej degustacją (dodatkowo zaplanowano eksperyment dotyczący wyznaczenia punktu potrójnego wody), 
  • wielkiego świata mikroorganizmów – wykonywania preparatów drożdży, omówienia znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności, 
  • wykonywania analiz sensorycznych (testów sprawdzających umiejętności rozpoznawania podstawowych smaków), 
  • omówienia jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady. 
 
W czasie  wydarzenia wspomagali nas nasi studenci z Koło Naukowe Technologów Żywności i Samorząd Studentów Wydziału Technologii Żywności SGGW. Bardzo im za to dziękujemy!
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy młodzież do studiowania na naszych kierunkach studiów. https://wtz.sggw.edu.pl/studia/
 
Pod poniższymi linkami można obejrzeć relację z wydarzenia na profilach szkół:
Liceum Ogólnokształcące nr II im. J. Chreptowicza w Ostrowcu Św.
68 LO im. Tytusa Chałubińskiego w Warszawie
 
 
 
 
 
 
 
​
W laboratorium
Dni Otwarte WTŻ
W laboratorium
rbt

← Naukowcy z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji wyróżnieni nagrodą PAN → Rekrutacja na studia

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies