W ubiegłym tygodniu odbyły się pierwsze Dni Otwarte WTŻ, skierowane do grup uczniów ze szkól ponadpodstawowych. Przez dwa dni odwiedziło nas ponad 200 osób z 6 szkół. Uczniowie wysłuchali prezentacji Dziekana dr hab. Rafała Wołosiaka oraz wzięli udział w warsztatach. Zorganizowaliśmy 7 rodzajów warsztatów, we wszystkich katedrach naszego instytutu. Dotyczyły one:
- ekstrakcji olejków eterycznych obecnych w surowcach spożywczych oraz wykrywania wybranych składników żywności w ww. surowcach,
- produkcji masła oraz wykrywania rodzajów mleka szybkimi testami enzymatycznymi,
- tłoczenia olejów na zimno wraz z degustacją produktów zawierających materiał powstający podczas produkcji ww. olejów obejmujący strategię zero-waste, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
- procesu liofilizacji żywności wraz z jej degustacją (dodatkowo zaplanowano eksperyment dotyczący wyznaczenia punktu potrójnego wody),
- wielkiego świata mikroorganizmów – wykonywania preparatów drożdży, omówienia znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności,
- wykonywania analiz sensorycznych (testów sprawdzających umiejętności rozpoznawania podstawowych smaków),
- omówienia jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady.
W czasie wydarzenia wspomagali nas nasi studenci z Koło Naukowe Technologów Żywności i Samorząd Studentów Wydziału Technologii Żywności SGGW. Bardzo im za to dziękujemy!
Mamy nadzieję, że zachęciliśmy młodzież do studiowania na naszych kierunkach studiów. https://wtz.sggw.edu.pl/studia/
Pod poniższymi linkami można obejrzeć relację z wydarzenia na profilach szkół: