
Zapraszamy na Festiwal Nauki!
Jak co roku bierzemy udział w Festiwalu Nauki w Warszawie – największym wydarzeniu popularyzującym naukę. W tym roku przygotowaliśmy zarówno lekcje dla grup szkolnych, jak również ogólnodostępne wykłady i prezentacje i pokazy.
Poniżej można zapoznać się z lista proponowanych przez nas wydarzeń.
Wydarzenia ogólnodostępne
Dlaczego kanapka w plecaku pleśnieje, czyli co wiesz o grzybach strzępkowych?
WYKŁAD
Podstawowe informacje o znaczeniu grzybów strzępkowych dla życia i zdrowia człowieka. Pozytywne oraz negatywne znaczenie pleśni w wytwarzaniu żywności.
Kiedy i gdzie?
Wtorek, 23 września 2025 r., godz. 19:00, MS Teams
Akademia Magicznej Chemii
WYKŁAD Z POKAZEM
Interaktywny wykład pełen widowiskowych reakcji, efektów specjalnych i eksperymentów, które pokażą, że nauka naprawdę potrafi czarować!
W ubiegłym roku pokaz badaczek z Katedry Chemii zdobył serca publiczności i został nagrodzony jako najlepszy wykład festiwalu. Teraz przygotowano nową porcję naukowych niespodzianek!
Chemia to nie tylko wzory i liczby, ale przede wszystkim fascynująca przygoda!
Prowadzące: dr inż. Bożena Parczewska-Plesnar, dr Iga Piasecka, dr Beata Kamińska.
Kiedy i gdzie?
Sobota, 27 września 2025 r., godz. 12:00, aula 3, II piętro
Lekcje i warsztaty (oferta dla grup szkolnych, szczegółowe informacje i rejestracja przez stronę Festiwalu Nauki w Warszawie)
Wielki świat mikroorganizmów
Wstęp teoretyczny dotyczący drobnoustrojów, które żywność produkują i psują. Wzrost drobnoustrojów na podłożach oraz w produktach spożywczych. Mikroorganizmy oglądane w preparatach pod mikroskopem.
Grzyby małe (czyli drożdże) pod mikroskopem
Znaczenie drożdży w produkcji żywności i innych dziedzinach. Diagnostyka drożdży (barwienie błękitem metylenowym, fermentacja cukrów, wytwarzanie zarodników). Obserwacja preparatów mikroskopowych.
Powlekanie żywności
Zapoznanie z technologią powlekania żywności. Prezentacja produktów powlekanych i przykłady nowych rozwiązań z zastosowaniem procesu powlekania.
Truskawki dla kosmonautów
Podczas tej lekcji dowiecie się jak produkowana jest żywność dla kosmonautów, jakie są zalety takich produktów i spróbujecie jak smakują “kosmiczne truskawki”.
Opakowania jadalne
Zapoznanie z tematyką opakowań do żywności, w tym innowacyjnych i nowatorskich rozwiązań w systemach pakowania. Prezentacja wybranych folii jadalnych.
Jak powstaje mleko i miód w proszku?
Prezentacja oraz pokaz suszenia rozpyłowego, obejmujący też określenie podstawowych właściwości otrzymanego proszku.
Prawda i mity o parówkach
Uczestnicy poznają surowce mięsno-tłuszczowe oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Wyprodukują również parówki, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.
Na tropie etykiet żywności
Czy wiesz co powinno znajdywać się na etykiecie żywności? Czy masło zawsze może nazywać się masłem? Czym różni się jogurt truskawkowy od jogurtu o smaku truskawkowym?
Azotany w przetwórstwie mięsa – zdrowo czy różowo?
Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Czy mogą być szkodliwe dla zdrowia?
Za co kochamy czekoladę?
Co powoduje, że jedzenie czekolady tak wielu ludziom sprawia przyjemność? Czy czekolada uzależnia? Czy może leczyć?
Chemik z wizytą u Ogrodnika
Doświadczenia chemiczne m.in. jak w prosty sposób wykryć cukier zawarty w sokach wyciśniętych ze świeżych owoców, jak sprawdzić obecność azotanów w warzywach.
Jak Maria Skłodowska-Curie odkrywała rad, czyli promieniotwórczość wokół nas
Poznamy ciekawostki i anegdoty dotyczące Marii Skłodowskiej-Curie oraz przeanalizujemy aktualne korzyści i zagrożenia, które niesie ze sobą promieniotwórczość.