Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Instytut Nauk o Żywności SGGW
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego
zapraszają na
VIII SYMPOZJUM INŻYNIERII ŻYWNOŚCI
Warszawa, 1-3 lipca 2024 r.
Sympozja Inżynierii Żywności obywają się regularnie od 2008 r., są one płaszczyzną wymiany doświadczeń i poglądów w zakresie technologii i biotechnologii żywności, chemii, inżynierii procesowej, energetyki czy agrofizyki. Spotkania te przyczyniają się do integracji środowiska naukowego i gromadzą szerokie grono uczestników.
W programie Sympozjów znajdują się sesje plenarne obejmujące 4-6 referatów plenarnych, poświęconych procesom jednostkowym w przetwórstwie żywności, właściwościom fizycznym surowców i produktów, energetyce i ochronie środowiska oraz zagadnieniom związanym z organizacją produkcji, które są wygłaszane przez zaproszonych referentów, najwybitniejszych specjalistów z kraju i zagranicy.
Uczestnicy konferencji mają możliwość zaprezentowania wyników badań własnych w formie komunikatów ustnych lub w czasie sesji posterów medialnych. Organizatorzy dokładają również starań aby dodatkowo, specjalnie dla młodej kadry naukowej organizować warsztaty tematyczne.
Tematyka konferencji
- operacje jednostkowe w przetwórstwie żywności
- właściwości fizyczne surowców i produktów żywnościowych
- higiena produkcji żywności
- energetyka i ochrona środowiska w przemyśle spożywczym
- organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym
- wykorzystanie biotechnologii do zagospodarowania produktów odpadowych przemysłu spożywczego
W trakcie konferencji przewidziane są:
- referaty plenarne zaproszonych specjalistów
- komunikaty naukowe i sesja posterów multimedialnych
Komitet Naukowy
dr hab. Justyna Cybulska, prof. IA PAN
prof. dr hab. Bohdan Dobrzański
prof. dr hab. Dariusz Dziki
prof. dr hab. Adam Figiel
dr hab. inż. Ewa Jakubczyk, prof. SGGW
dr hab. Marek Jakubowski, prof. MIR
prof. dr hab. Agnieszka Kita
prof. dr hab. Hanna Kowalska
prof. dr hab. Andrzej Lenart
dr hab. Agata Marzec, prof. SGGW
dr hab. Paweł Ptaszek, prof. UR
prof. dr hab. Mirosław Słowiński
prof. dr hab. Mateusz Stasiak
prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, czł. koresp. PAN
prof. dr hab. Renata Różyło
prof. dr hab. Agnieszka Wójtowicz
prof. dr hab. Ireneusz Zbiciński
prof. dr hab. Artur Zdunek, czł. koresp. PAN
Komitet Organizacyjny
Przewodnicząca: prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert
Sekretarz: dr hab. Ewa Gondek, prof. SGGW
tel. 022 593 75 75
kizopsiz@sggw.edu.plCzłonkowie: dr hab. Dorota Pietrzak, dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW, dr hab. Anna Kamińska-Dwórznicka prof. SGGW, Krzysztof Królikowski, mgr Mariusz Wojnowski, mgr Joanna Miselhorn, mgr inż. Alicja Barańska, mgr inż. Aleksandra Matys, mgr inż. Magdalena Karwacka, mgr inż. Magdalena Trusińska
PROGRAM
PROGRAM RAMOWY01.07.202418.30 – Kolacja “Reception party”. DS Limba(kliknij w mapkę, aby otworzyć lokalizację)02.07.2024Miejsce obrad – Wydział Technologii Żywności (kliknij w mapkę, aby otworzyć lokalizację)od 8.30 – Rejestracja9.00 – Otwarcie sympozjum9.15-13 – Obrady plenarne i w sekcjach13 – Obiad14.30-17.20 – Obrady plenarne i w sekcjach19.30 – Uroczysta kolacja – DS Limba03.07.20249-10.15 – Obrady w sekcjach10.30-13 Sesje plakatowe13.30 – Zakończenie sympozjum13.45- Obiad
Kalendarz i opłaty
Kalendarz uczestnictwa
- zgłoszenie uczestnictwa – 31.03.2024
- termin przesłania streszczeń i wniesienia opłaty – 01.05.2024
Opłaty
- 750 zł – studenci i doktoranci
- 850 zł – pozostali uczestnicy
Opłata obejmuje udział w obradach, materiały konferencyjne, koszty wyżywienia i imprez towarzyszących (nie obejmuje kosztu noclegów)
Podczas Sympozjum istnieje możliwość wystąpienia promocyjnego firmy oraz zamieszczenia ogłoszenia reklamowego w materiałach konferencyjnych. Opłata do uzgodnienia z organizatorami konferencji.
WPŁATY PROSIMY KIEROWAĆ NA KONTO:
PEKAO SA 13 1240 1109 1111 0010 4061 9939
OW PTTŻ, Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
W tytule wpłaty prosimy wpisać: SIZ oraz imię i nazwisko każdego uczestnika
Zakwaterowanie i miejsce konferencji
Miejsce konferencji
SGGW
Wydział Technologii Żywności (bud. 32)
Instytut Nauk o Żywności
ul. Nowoursynowska 159 c
02-776 WARSZAWANiektóre wydarzenia odbędą się w DS Limba (Kliknij mapkę aby otworzyć mapy Google)
Zakwaterowanie
Uczestnicy rezerwują noclegi we własnym zakresie. Szacunkowy koszt noclegu w HA Ikar dla uczestników konferencji wynosi ok 170-190 zł, w zależności od typu pokoju. Rezerwacja na hasło 8 Sympozjum.
Partnerzy i sponsorzy
Rejestracja
Przesyłanie abstraktów
Prosimy o przygotowywanie abstraktów według poniższego wozru:
Kontakt
Adres Komitetu Organizacyjnego:
VIII SYMPOZJUM INŻYNIERII ŻYWNOŚCI
Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
Instytut Nauk o Żywności SGGW
Nowoursynowska 159 c
02-776 WARSZAWAe-mail: kizopsiz@sggw.edu.pl
Prelegenci - wykłady plenarne
Prof. dr hab. Hanna Baranowska
Katedra Fizyki i Biofizyki, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w PoznaniuSpecjalistka w zakresie fizyki polimerów spożywczych, magnetycznego rezonansu jądrowego, organizacji wody w żywności i jej składnikach
Dr inż. Joanna Ciborska
Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieSpecjalistka z zakresu profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo zależnych, oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia osób aktywnych fizycznie, psychologii żywienia, zaburzeń odżywiania
Dr hab. Marek Jakubowski, prof. MIR-PIB
Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii i Mechanizacji PrzetwórstwaSpecjalista z zakresu modelowania i symulacji komputerowej z zakresu numerycznej mechaniki płynów (CFD), pomiarów PIV, optymalizacji procesów i operacji przetwórczych oraz symulacji metodą FEM