Gorąco zapraszamy uczniów szkół ponadpodstawowych do wzięcia udziału w Dniach Otwartych Wydziału Technologii Żywności.
Podczas tego wydarzenia uczniowie uzyskają wszystkie niezbędne informacje na temat podjęcia studiów na naszym wydziale oraz będą mogli zwiedzić kampus uczelni.
Program Dni Otwartych:
10.00-11.00 Prezentacja dotycząca kierunków studiów realizowanych na Wydziale Technologii Żywności (Bezpieczeństwo żywności, Technologia żywności
i żywienie człowieka, Towaroznawstwo i marketing żywności, Food Science: Technology and Nutrition) (Aula III)
11.00-14.00 Warsztaty tematyczne prowadzone w laboratoriach wydziału przez nauczycieli akademickich, które będą dotyczyły:
- ekstrakcji olejków eterycznych obecnych w surowcach spożywczych oraz wykrywania wybranych składników żywności w ww. surowcach,
- produkcji masła oraz wykrywania rodzajów mleka szybkimi testami enzymatycznymi,
- tłoczenia olejów na zimno wraz z degustacją produktów zawierających materiał powstający podczas produkcji ww. olejów obejmujący strategię zero-waste, czyli przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
- procesu liofilizacji żywności wraz z jej degustacją (dodatkowo zaplanowano eksperyment dotyczący wyznaczenia punktu potrójnego wody),
- wielkiego świata mikroorganizmów – wykonywania preparatów drożdży, omówienia znaczenia mikroorganizmów w produkcji żywności,
- wykonywania analiz sensorycznych (testów sprawdzających umiejętności rozpoznawania podstawowych smaków),
- omówienia jakości i składu czekolady wraz z zapoznaniem uczniów
z półproduktami i surowcami potrzebnymi do produkcji czekolady, metodami oceny czekolady.
14.00-15.00 Zwiedzanie kampusu SGGW
Kiedy: 26 i 27 maja 2022 r.
Gdzie: Kampus SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, 02-777, Warszawa, bud. 32
Zapraszamy do rejestrowania wizyt pod linkiem
Liczba miejsc ograniczona!
Rejestracja będzie prowadzona do 16.05.2022, następnie będziemy się z Państwem kontaktować w celu potwierdzenia zaproszenia (do 18.05.2022).
Serdecznie zapraszamy uczniów klas trzecich wraz z opiekunami i zachęcamy do odwiedzenia nas podczas tego wydarzenia.