Towaroznawstwo w biogospodarce
Studia na kierunku towaroznawstwo w biogospodarce przygotowują do oceny jakości i właściwości użytkowych odnawialnych zasobów biologicznych wykorzystywanych w produkcji żywności i innych dóbr. Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu technik mikroekonomii, makroekonomii, marketingu, zarządzania, prognozowania oraz funkcjonowania gospodarki rynkowej. Biogospodarka to zrównoważone przetwarzanie dostępnej biomasy m.in. na żywność, wyroby lecznicze, inne wyroby przemysłowe oraz energię, bez negatywnego wpływu na działalność przyszłych pokoleń. Kontrola jakości jest istotną częścią każdego procesu produkcyjnego, dlatego kompetencje towaroznawcy są niezbędne w wielu branżach przemysłu, a przede wszystkim w przemyśle spożywczym.W programie studiów znajdują się m.in. podstawy zarządzania, grafika inżynierska, podstawy marketingu, materiałoznawstwo i inżynieria materiałowa, towaroznawstwo w produkcji pierwotnej i przetwarzaniu żywności, instrumentalne metody oceny produktów, zarządzanie jakością.
Po tym kierunku można pracować w:
- zawodzie towaroznawcy
- organizacjach dostaw
- towaroznawczym zarządzaniu produktem
- standaryzacji, atestacji i certyfikacji wyrobów
- instytutach badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych
- działach zapewnienia jakości
- działach kontroli, np. w inspekcji jakości handlowej i sanitarnej lub urzędach celnych
- działach eksportu i finansowych
- badaniach i rozwoju produktów lub opakowań
- dystrybucji towarów
Absolwent jest przygotowany do kształtowania jakości produktów biogospodarki, ich projektowania, wytwarzania oraz ochrony i kontroli jakości.