10 studentów, młodych naukowców i przedsiębiorców z Polski wybierze się wraz z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności na Islandię i weźmie udział w bezpłatnym, międzynarodowym szkoleniu na temat zagospodarowania produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego.
Właśnie prowadzony jest nabór kandydatów.
Kurs potrwa od 7 do 17 października br.
Szkolenie – Szkoła EEA – organizowane jest dzięki wsparciu środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego i Norweskiego Mechanizmu Finansowego. Najlepsi kandydaci z Polski oraz Islandii spotkają się na 10 dni w Reykjaviku, by pod okiem ekspertów projektować innowacyjne sposoby wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego. Oprócz zajęć na temat podnoszenia wartości produktów ubocznych, szkolenie będzie obejmować zagadnienia związane z przedsiębiorczością i tworzeniem biznesu. W trakcie pobytu na Islandii studenci odwiedzą też firmy, które cieszą się światową renomą w zakresie efektywnego wykorzystania odpadów systemu żywnościowego. Na koniec słuchacze Szkoły, wraz ze wsparciem profesjonalistów, wezmą udział w Hackathonie, podczas którego opracują innowacyjne koncepcje biznesowe zagospodarowania odpadów. Najlepsze z nich zostaną przedstawione na warsztatach przedsiębiorczości w Polsce.
Inicjatywa Bilateralna pod tytułem „Innowacje, podnoszenie wartości i tworzenie firm w zakresie zagospodarowania odpadów produkcji i przetwórstwa żywności” jest realizowana przez partnerów z Islandii – instytut Matis i Uniwersytet Islandzki oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk. Projekt jest finansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego
Obszaru Gospodarczego 2014-2021 i Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021 w ramach Funduszu Współpracy Dwustronnej. Celem Inicjatywy jest opracowanie nowych sposobów wykorzystania odpadów przemysłu spożywczego, które może dostarczyć środowisko naukowe, szczególnie w kontekście pobudzania przedsiębiorczości, komercjalizacji i wdrażania najlepszych rozwiązań dla przemysłu.