W dniach 11-12 maja 2023 r. odbyła się na naszym wydziale XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności “Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość” oraz Xth International Session of Young Scientific Staff “Food Science Development. Sustainable Future”, organizowana przez Oddział Warszawski PTTŻ wraz z Instytutem Nauk o Żywności SGGW oraz Sekcją Młodej Kadry Naukowej PTTŻ.
Wiodącym tematem tegorocznej XXVII Sesji i X Międzynarodowej Sesji był „Rozwój nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość”. To, jaka będzie przyszłość w kontekście bezpiecznej żywności, pozwalającej na zaspokojenie rosnących potrzeb ludzkości oraz nadążenie za zmieniającym się stylem życia współczesnego człowieka, w dużej mierze zależy od młodego pokolenia technologów żywności.
Obrady
Blisko 130 uczestników z uczelni i instytutów badawczych z całej Polski (Gdańska, Szczecina, Warszawy, Lublina, Poznania, Rzeszowa, Olsztyna, Wrocławia, Krakowa, Częstochowy i Bydgoszczy) oraz z zagranicy (Uniwersytetu w Salonikach oraz Uniwersytetu w Bolonii) pochyliło się nad zagadnieniami z obszaru modyfikacji technologicznych i procesowych, trendów żywieniowych, prozdrowotnych składników żywności, analizy, jakości oraz bezpieczeństwa żywności i konsumentów, środowiskowo odpowiedzialnych rozwiązań w dziedzinie opakowań czy ekonomii o obiegu zamkniętym.
Imprezy towarzyszące
W przededniu konferencji uczestnicy wzięli udział w integracyjnej grze terenowej, poznając historię Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz kampusu położonego na Ursynowie. Zakończenie gry uatrakcyjnił Partner konferencji firma Animex Foods organizując piknik z marką Berlinki.
Program konferencji został wzbogacony o warsztaty Centrum Żywności i Żywienia, podczas których pracownicy naukowi Instytutu Nauk o Żywności oraz Koło Naukowe Technologów Żywności przedstawili uczestnikom ofertę badawczo-technologiczną.
Sesji towarzyszył również pokaz mobilnego kontenera suszarniczego, zaprojektowanego i zbudowanego w ramach projektu #FOXfoodinabox “Innowacyjny system przetwarzania żywności na zmniejszoną skalę“, realizowanego w naszym instytucie.
Partnerzy
Sesję licznie wsparli partnerzy z otoczenia gospodarki, kontakt z którymi jest kluczowy w transferze wiedzy z nauki do przemysłu. Sponsorem głównym konferencji była firma PK Components. W roli partnera merytorycznego oraz sponsora wspierała organizatorów konferencji firma Animex Foods. Wśród sponsorów znaleźli się także: FOSS, Eppendorf, Delta Optical, Zentis, Kaczmarek Komponenty, Bracia Kowalscy, Food processing in a box, Victoria Cymes, Merazet, Rogowski, Helpa, Ozdowscy, Food Bugs, EQVegan, Hortimex, Szkoła Doktorska SGGW oraz Podkawa. Partnerem wydarzenia była także Coca cola HBC Polska producent napojów pod marką Coca Cola.
Patronat
Sesja objęta została patronatem honorowym Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego oraz JM Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Michała Zasady. Patronat medialny nad wydarzeniem objęły Wydawnictwo Sigma-Not, FoodFakty oraz Przemysł Spożywczy.
Udział Koła Naukowego Technologów Żywności
W sesji wzięli udział członkowie Koła Naukowego Technologów Żywności: Sylwia Uzdowska, Michał Pląder, Joanna Sękul, Mikołaj Jeżewski, Anna Pakulska, Krzysztof Kawa, Magdalena Trusińska, Aniela Kufel.
Magdalena Trusińska otrzymała wyróznienie za prezentację pt. “METODY OTRZYMYWANIA ALTERNATYW RYB”, a Michał Pląder za referat “IDENTYFIKACJA I OCENA ZDOLNOŚCI FERMENTACYJNYCH DROŻDŻY WYIZOLOWANYCH Z MIODÓW Z PASIEK MIEJSKICH”.
Gratulujemy młodym naukowcom udziału w sesji i wyróżnień!
Dofinansowanie
Konferencja dofinansowana ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki na podstawie umowy nr DNK/SP/549801/2022 w ramach środków przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę w ramach programu „Doskonała Nauka”. Nazwa projektu „XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej”.
Nagrody i wyróżnienia
- mgr inż. Paulina Chraniuk – SGGW
- mgr inż. Anna Kościelak – Politechnika Gdańska
- dr inż. Justyna Szczepańska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
- mgr inż. Magdalena Karwacka – SGGW
- mgr inż. Katarzyna Wierzchowska – SGGW
- mgr inż. Dominika Popielarz – SGGW
- dr inż. Michał Miłek – Uniwersytet Rzeszowski
- mgr inż. Natalia Polak – SGGW
- mgr inż. Anna Ignaczak – SGGW
- inż. Magdalena Trusińska – SGGW, Koło Naukowe Technologów Żywności
- mgr inż. Dominika Popielarz – SGGW
- Michał Pląder – SGGW, Koło Naukowe Technologów Żywności
- MSc Anastasia Loukri – Aristotle University of Thessaloniki
- MSc Bharani Kumar Palani – SGGW
- MSc Anastasia Loukri – Aristotle University of Thessaloniki
- MSc Pascaline Uwineza – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- MSc Hayat Hassen – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Nagroda II
- mgr inż. Joanna Kanabus – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie im. Wacława Dąbrowskiego – Polski Instytut Badawczy
- dr inż. Bartłomiej Zieniuk – SGGW
Nagroda III:
- dr inż. Michał Miłek – Uniwersytet Rzeszowski
- Naglaa Ahmed – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu