Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji po raz kolejny zorganizowała Sympozjum Inżynierii Żywności. Odbyło się ono na terenie kampusu SGGW 29-20 czerwca br., jak również po raz pierwszy w trybie hybrydowym.
Referaty
Wygłoszono 16 referatów, w tym 3 plenarne:
– prof. dr hab. Paweł Ptaszek: “Hydrodynamika żołądka”
– dr hab. Artur Wiktor, prof. SGGW: “Globalne trendy na rynku spożywczym
– dr hab. Sabina Galus: “Znaczenie opakowań jadalnych w dążeniu do gospodarki obiegu zamkniętego”.
Sesje posterowe
W sesjach posterowych, w tym w XXVI Seminarium Naukowym „Właściwości wody w żywności” wygłoszono ponad 30 prezentacji.
Warsztaty PEF
Dzięki wsparciu firmy Elea Technology zorganizowane zostały warsztaty „The advantages of PEF treatment for fruits and vegetables processing”, wspólprowadzone przez Artura Wiktora i Oleksieja Parniakova.
Udział Koła Naukowego Technologów Żywności i wyróżnienia
W sympozjum wzięli udział członkowie Koła Naukowego Technologów Żywności: Emilia Bogucka, Magdalena Chądzyńska, Aniela Kufel, Krzysztof Pająk, Jakub Wiśniewski i Kuba Węgrzyn. Wyniki badań prezentowane przez Magdalenę Chądzyńską („Ocena wpływu zastosowania niekonwencjonalnych roztworów osmotycznych na wybrane właściwości ekologicznych jabłek”), Kubę Węgrzyna („Wpływ ultradźwięków na proces odwadniania osmotycznego ekologicznych jabłek”) oraz Jakuba Wiśniewskiego („Wybrane właściwości fizyczne biopolimerowych folii jadalnych i ich zastosowanie jako opakowania jednostkowe do kawy rozpuszczalnej”) otrzymały wyróżnienia.
Wyróżnienia prezentacji otrzymali również Magdalena Drobek („Pozbiorcze zmiany struktury pektyn i składu zbiorowisk drobnoustrojów izolowanych z truskawki organicznej i konwencjonalnej”, Instytut Agrofizyki PAN), Dariusz Dziki („Ciastka kruche, wzbogacone zmikronizowaną łuską owsianą, jako nowy produkt funkcjonalny”, UP Lublin) i Magdalena Karwacka („Wpływ dodatku proszku z wytłoków jabłkowych na właściwości fizykochemiczne liofilizowanych przekąsek marchwiowo-pomarańczowych”, SGGW, doktorantka Szkoły Doktorskiej SGGW w Warszawie).
Inne prezentacje
Uczestnicy zapoznali się również z ofertą współpracy z Centrum Żywności i Żywienia oraz informacjami na temat projektu FOX – food in a box i aplikacji FOXlink
Wykład otwarty
Wykład otwarty „Rola współczesnych ogrodów zoologicznych w ratowaniu ginącej fauny” wygłosił dr Andrzej G. Kruszewicz – dyrektor warszawskiego ZOO.
Organizatorzy
Współorganizatorzy VII SIŻ: Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego.
Podziękowania
Dziękujemy uczestnikom i do zobaczenia na kolejnym SIZie!