Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / VII Sympozjum Inżynierii Żywności
Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji po raz kolejny zorganizowała Sympozjum Inżynierii Żywności. Odbyło się ono na terenie kampusu SGGW 29-20 czerwca br., jak również po raz pierwszy w trybie hybrydowym.

 

Referaty

Wygłoszono 16 referatów, w tym 3 plenarne:

– prof. dr hab. Paweł Ptaszek: “Hydrodynamika żołądka”

– dr hab. Artur Wiktor, prof. SGGW: “Globalne trendy na rynku spożywczym

– dr hab. Sabina Galus: “Znaczenie opakowań jadalnych w dążeniu do gospodarki obiegu zamkniętego”.

 

Sesje posterowe

W sesjach posterowych, w tym w XXVI Seminarium Naukowym „Właściwości wody w żywności”  wygłoszono  ponad 30 prezentacji.

 

Warsztaty PEF

Dzięki wsparciu firmy Elea Technology zorganizowane zostały warsztaty „The advantages of PEF treatment for fruits and vegetables processing”, wspólprowadzone przez Artura Wiktora i Oleksieja Parniakova. 

 

Udział Koła Naukowego Technologów Żywności i wyróżnienia

W sympozjum wzięli udział członkowie Koła Naukowego Technologów Żywności: Emilia Bogucka, Magdalena Chądzyńska, Aniela Kufel, Krzysztof Pająk, Jakub Wiśniewski i Kuba Węgrzyn. Wyniki badań prezentowane przez Magdalenę Chądzyńską („Ocena wpływu zastosowania niekonwencjonalnych roztworów osmotycznych na wybrane właściwości ekologicznych jabłek”), Kubę Węgrzyna („Wpływ ultradźwięków na proces odwadniania osmotycznego ekologicznych jabłek”) oraz Jakuba Wiśniewskiego („Wybrane właściwości fizyczne biopolimerowych folii jadalnych i ich zastosowanie jako opakowania jednostkowe do kawy rozpuszczalnej”) otrzymały wyróżnienia.

Wyróżnienia prezentacji otrzymali również Magdalena Drobek („Pozbiorcze zmiany struktury pektyn i składu zbiorowisk drobnoustrojów izolowanych z truskawki organicznej i konwencjonalnej”, Instytut Agrofizyki PAN), Dariusz Dziki („Ciastka kruche, wzbogacone zmikronizowaną łuską owsianą, jako nowy produkt funkcjonalny”, UP Lublin) i Magdalena Karwacka („Wpływ dodatku proszku z wytłoków jabłkowych na właściwości fizykochemiczne liofilizowanych przekąsek marchwiowo-pomarańczowych”, SGGW, doktorantka Szkoły Doktorskiej SGGW w Warszawie).

 

Inne prezentacje

Uczestnicy zapoznali się również z ofertą współpracy z Centrum Żywności i Żywienia oraz informacjami na temat projektu FOX – food in a box  i aplikacji FOXlink

 

Wykład otwarty

Wykład otwarty „Rola współczesnych ogrodów zoologicznych w ratowaniu ginącej fauny” wygłosił dr Andrzej G. Kruszewicz – dyrektor warszawskiego ZOO.

 

Organizatorzy

Współorganizatorzy VII SIŻ: Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego.

 

Podziękowania

Dziękujemy uczestnikom i do zobaczenia na kolejnym SIZie!

VII Sympozjum Inżynierii Żywności
Nagroda dla Magdaleny Chądzyńskiej
Koło Naukowe Technologów Żywności

← Ranking kierunków studiów PERSPEKTYWY 2022 → Łódzki Festiwal Mleka

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies