SGGW Witryn / Home / Aktualności / Udział naszych studentów w XLVIII Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych
Już po raz XLVIII w SGGW odbył się Przegląd Dorobku Kół Naukowych. Wzięło w nim udział 35 kół, w tym te związane z naszym wydziałem.
Wydarzenie odbyło się w formie zdalnej ze względu na trwającą pandemię COVID-19.
Poniżej przedstawiamy listę zaprezentowanych doniesień oraz zdobytych nagród i wyróżnień. Wszystkim uczestnikom i nagrodzonym gratulujemy!
Koło Naukowe Technologów Żywności
- Magdalena Chądzyńska. Wpływ zastosowania polioli jako substancji osmotycznych na wybrane właściwości organicznych truskawek odwadnianych osmotycznie. Opiekun – dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
I MIEJSCE w sekcji „Inżynieria, projektowanie i gospodarowanie przestrzenią” - Jagoda Piątkowska, Aleksandra Pastuszka, Anna Wierzbicka. Czerwona, biała czy czarna? – czyli o suszonych przekąskach z porzeczki. Opiekun – dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
III MIEJSCE w sekcji „Inżynieria, projektowanie i gospodarowanie przestrzenią” - Paulina Chraniuk, Sabina Pązik. Próba biotechnologicznego wykorzystania odpadów z konopi siewnej. Opiekun – dr inż. Katarzyna Pobiega
- Beata Kotrasińska, Kamil Kowalczyk. Badanie aktywności biologicznej ekstraktów z kiełków gorczycy. Opiekun – dr inż. Katarzyna Pobiega
Koło Naukowe Zarządzania Jakością
- Alicja Orzelska, Karolina Nadolnik. Badanie podejścia Polaków do suplementacji diety w dobie pandemii. Opiekun – dr inż. Bartosz Kruszewski
- Jakub Kacperski, Emil Zasuwik. Badanie różnicy ilości bakterii amylolitycznych w dżemach wysoko- i niskosłodzonych dostępnych na rynku. Opiekun – dr hab. Marek Kieliszek
- Jan Laskowski. Badanie świadomości i wiedzy konsumentów odnośnie pojęć żywności bio i eko. Opiekun – dr inż. Bartosz Kruszewski
Międzywydziałowe Koło Naukowe “Zielona Chemia”
- Jakub Dasiewicz. Badanie świadomości konsumentów na temat konserwantów używanych w przemyśle mięsnym”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz
WYRÓŻNIENIE w sesji posterowej - Aleksandra Spalińska. “Badanie świadomości konsumentów na temat kawy i sposobów jej parzenia”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz
- Kacper Kornacki. “Badanie świadomości ludzi na temat węży występujących w Polsce”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz
- Maria Kuczyńska, Sebastian Michalec. “Ilościowe oznaczenie zawartości olejków eterycznych w wybranych gatunkach cynamonowca (Cinnamomum Scheffer)”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz
Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech – afiliowane przy Wydziale Biologii i Biotechnologii, lecz badania wykonywane pod kierunkiem opiekunów z WTŻ
- Jan Kacprzak, Aleksandra Gawinowska, Dominika Dmowska. Roślinna alternatywa serów dojrzewających z udziałem pleśni jako innowacja wśród analogów nabiału. Opiekunowie – dr inż. Agata Fabiszewska i dr inż. Bartłomiej Zieniuk
I MIEJSCE sesja posterowa „Bioinżynieria i nauki biologiczne” - Anna Bętkowska. Próba optymalizacji działania przeciwdrobnoustrojowego wybranych olejków eterycznych z wykorzystaniem planu dla mieszanin. Opiekun – dr inż. Bartłomiej Zieniuk
II MIEJSCE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne” - Aleksandra Gołąbiecka i Weronika Gawryś. Próba mutagenizacji promieniowaniem UV drożdży lipolytica KKP 379 w celu zwiększonej produkcji enzymów lipolitycznych. Opiekun – dr inż. Bartłomiej Zieniuk
III MIEJSCE sesja posterowa „Bioinżynieria i nauki biologiczne” - Zuzanna Siek. Peptydy przeciwdrobnoustrojowe wrodzonej odporności pochwy i ich rola w walce z chorobami przenoszonymi drogą płciową. Opiekun – dr inż. Agata Fabiszewska
III MIEJSCE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne” - Maria Połeć, Ilona Dębkowska. Izolacja mikroorganizmów z produktów pszczelich. Opiekun – dr hab. Marek Kieliszek
WYRÓŻNIENIE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne” - Paulina Siedlecka. Selekcja drożdży olejogennych z gatunku Yarrowia lipolytica pod względem wydajności syntezy oleju mikrobiologicznego w podłożach z odpadowym źródłem węgla. Opiekun – dr inż. Agata Fabiszewska. Wyróżnienie w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
WYRÓŻNIENIE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne” - Julia Kruk, Małgorzata Mierzejewska. Izolacja i identyfikacja bakterii z octu jabłkowego domowej produkcji. Opiekun – dr inż. Anna Kot
WYRÓŻNIENIE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne” - Marta Chaberek. Izolacja i identyfikacja drożdży czarnych ukierunkowana na produkcję egzopolisacharydów grzybowych. Opiekunowie – Małgorzata Gniewosz i dr inż. Katarzyna Pobiega
- Marta Kowalska, Natalia Kucińska, Natalia Toborek, Karolina Ząbecka. Izolacja i wstępna charakterystyka mikroorganizmów wyizolowanych z mleka kobiecego. Opiekun – dr hab. Marek Kieliszek
- Maksym Nowosad, Aleksander Perzyna, Kamil Okrasiński. Wykorzystanie kamery termowizyjnej do monitorowania wzrostu bakterii Bacillus subtilis. Opiekun – dr hab. Edyta Lipińska
- Zuzanna Makowska. Ocena kinetyki wzrostu i produkcji enzymów lipolitycznych (zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych) przez szczep pleśni Rhizopus oryzae DSM 2199. Opiekun – dr inż. Bartłomiej Zieniuk
- Kinga Gołębiewska. Możliwości delecji modyfikacji roślinnych tRNAz wykorzystaniem NGS. Opiekun – dr Piotr Gawroński