Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / Udział naszych studentów w XLVIII Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych
Już po raz XLVIII w SGGW odbył się Przegląd Dorobku Kół Naukowych. Wzięło w nim udział 35 kół, w tym te związane z naszym wydziałem.

Wydarzenie odbyło się w formie zdalnej ze względu na trwającą pandemię COVID-19.

Poniżej przedstawiamy listę zaprezentowanych doniesień oraz zdobytych nagród i wyróżnień. Wszystkim uczestnikom i nagrodzonym gratulujemy!

Koło Naukowe Technologów Żywności

  • Magdalena Chądzyńska. Wpływ zastosowania polioli jako substancji osmotycznych na wybrane właściwości organicznych truskawek odwadnianych osmotycznie. Opiekun – dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
    I MIEJSCE w sekcji „Inżynieria, projektowanie i gospodarowanie przestrzenią”
  • Jagoda Piątkowska, Aleksandra Pastuszka, Anna Wierzbicka. Czerwona, biała czy czarna? – czyli o suszonych przekąskach z porzeczki. Opiekun – dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
    III MIEJSCE w sekcji „Inżynieria, projektowanie i gospodarowanie przestrzenią”
  • Paulina Chraniuk, Sabina Pązik. Próba biotechnologicznego wykorzystania odpadów z konopi siewnej. Opiekun – dr inż. Katarzyna Pobiega
  • Beata Kotrasińska, Kamil Kowalczyk. Badanie aktywności biologicznej ekstraktów z kiełków gorczycy. Opiekun – dr inż. Katarzyna Pobiega

Koło Naukowe Zarządzania Jakością

  • Alicja Orzelska, Karolina Nadolnik. Badanie podejścia Polaków do suplementacji diety w dobie pandemii. Opiekun – dr inż. Bartosz Kruszewski
  • Jakub Kacperski, Emil Zasuwik. Badanie różnicy ilości bakterii amylolitycznych w dżemach wysoko- i niskosłodzonych dostępnych na rynku. Opiekun – dr hab. Marek Kieliszek
  • Jan Laskowski. Badanie świadomości i wiedzy konsumentów odnośnie pojęć żywności bio i eko. Opiekun – dr inż. Bartosz Kruszewski

Międzywydziałowe Koło Naukowe “Zielona Chemia”

  • Jakub Dasiewicz. Badanie świadomości konsumentów na temat konserwantów używanych w przemyśle mięsnym”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz
    WYRÓŻNIENIE w sesji posterowej
  • Aleksandra Spalińska. “Badanie świadomości konsumentów na temat kawy i sposobów jej parzenia”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz
  • Kacper Kornacki. “Badanie świadomości ludzi na temat węży występujących w Polsce”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz
  • Maria Kuczyńska, Sebastian Michalec. “Ilościowe oznaczenie zawartości olejków eterycznych w wybranych gatunkach cynamonowca (Cinnamomum Scheffer)”. Opiekun – dr Beata Dasiewicz

Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech – afiliowane przy Wydziale Biologii i Biotechnologii, lecz badania wykonywane pod kierunkiem opiekunów z WTŻ

  • Jan Kacprzak, Aleksandra Gawinowska, Dominika Dmowska. Roślinna alternatywa serów dojrzewających z udziałem pleśni jako innowacja wśród analogów nabiału. Opiekunowie – dr inż. Agata Fabiszewska i dr inż. Bartłomiej Zieniuk
    I MIEJSCE sesja posterowa „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
  • Anna Bętkowska. Próba optymalizacji działania przeciwdrobnoustrojowego wybranych olejków eterycznych z wykorzystaniem planu dla mieszanin. Opiekun – dr inż. Bartłomiej Zieniuk
    II MIEJSCE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
  • Aleksandra Gołąbiecka i Weronika Gawryś. Próba mutagenizacji promieniowaniem UV drożdży lipolytica KKP 379 w celu zwiększonej produkcji enzymów lipolitycznych. Opiekun – dr inż. Bartłomiej Zieniuk
    III MIEJSCE sesja posterowa „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
  • Zuzanna Siek. Peptydy przeciwdrobnoustrojowe wrodzonej odporności pochwy i ich rola w walce z chorobami przenoszonymi drogą płciową. Opiekun – dr inż. Agata Fabiszewska
    III MIEJSCE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
  • Maria Połeć, Ilona Dębkowska. Izolacja mikroorganizmów z produktów pszczelich. Opiekun – dr hab. Marek Kieliszek
    WYRÓŻNIENIE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
  • Paulina Siedlecka. Selekcja drożdży olejogennych z gatunku Yarrowia lipolytica pod względem wydajności syntezy oleju mikrobiologicznego w podłożach z odpadowym źródłem węgla. Opiekun – dr inż. Agata Fabiszewska. Wyróżnienie w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
    WYRÓŻNIENIE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
  • Julia Kruk, Małgorzata Mierzejewska. Izolacja i identyfikacja bakterii z octu jabłkowego domowej produkcji. Opiekun – dr inż. Anna Kot
    WYRÓŻNIENIE w sekcji referatowej „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
  • Marta Chaberek. Izolacja i identyfikacja drożdży czarnych ukierunkowana na produkcję egzopolisacharydów grzybowych. Opiekunowie – Małgorzata Gniewosz i dr inż. Katarzyna Pobiega
  • Marta Kowalska, Natalia Kucińska, Natalia Toborek, Karolina Ząbecka. Izolacja i wstępna charakterystyka mikroorganizmów wyizolowanych z mleka kobiecego. Opiekun – dr hab. Marek Kieliszek
  • Maksym Nowosad, Aleksander Perzyna, Kamil Okrasiński. Wykorzystanie kamery termowizyjnej do monitorowania wzrostu bakterii Bacillus subtilis. Opiekun – dr hab. Edyta Lipińska
  • Zuzanna Makowska. Ocena kinetyki wzrostu i produkcji enzymów lipolitycznych (zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych) przez szczep pleśni Rhizopus oryzae DSM 2199. Opiekun – dr inż. Bartłomiej Zieniuk
  • Kinga Gołębiewska. Możliwości delecji modyfikacji roślinnych tRNAz wykorzystaniem NGS. Opiekun – dr Piotr Gawroński

← Nabór główny na studia wymienne Erasmus+ (wyjazdy do krajów programu: UE plus kraje stowarzyszone) w semestrze zimowym i letnim 2022/23 → Studia Podyplomowe “Techniki mikrobiologiczne oraz systemy zarządzania w zapewnieniu higieny, jakości i bezpieczeństwa w praktyce przemysłowej”

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies