Sukcesy koła naukowego na konferencjach i w zdobywaniu środków na badania

Członkowie i członkinie Koła Naukowego Technologów Żywności w ostatnim czasie brali udział w konferencjach, prezentując wyniki swoich badań oraz uzyskując nagrody i wyróżnienia! Bardzo się cieszymy z ich aktywności i sukcesów!
Serdecznie gratulujemy!
XXIX Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych
15 maja 2025 r. – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Nagrody dla w sekcji technologia żywności, żywienie człowieka i dietetyka:
– I miejsce Szymon Ossowski: Fermentowana przekąska z brzoskwini: ocena właściwości bioaktywnych i strukturalnych
– II miejsce Joanna Sękul: Projekt podłoża hodowlanego z łuski kakaowej ukierunkowanego na syntezę białka mikrobiologicznego.

VI Międzynarodowe Sympozjum Studenckich Kół Naukowych
24 kwietnia 2025 r., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
Nagrody i wyrónienia w sekcji nauk o żywności i biotechnologii:
– Szymon Ossowski – I miejsce przyznane przez PTTŻ
– Zuzanna Domżalska, Klaudia Gregorek – III miejsce przyznane przez PTTŻ
– Michał Pląder – III miejsce przyznane przez PTTŻ
– Kamil Stańczak – wyróżnienie Lubelskiego Towarzystwa Naukowego Wydział II Nauk Biologicznych
– Joanna Sękul – wyróżnienie za najlepiej zaprezentowaną pracę

Finansowanie w ramach Konkursu Głównego SGGW na rok 2025
Koło Naukowe Technologów Żywności otrzymało finansowanie w ramach Konkursu Głównego SGGW na rok 2025!
Gratulujemy wszystkim autorom i ich opiekunom!
- Dawid Chróstowski – „Recykling papieru odpadowego w biotechnologii żywności: Próba zastosowania jego hydrolizatów jako źródła węgla w hodowli drożdży Yarrowia lipolytica”. Opiekun: dr hab. inż. Agata Fabiszewska, prof. SGGW, Katedra Chemii
- Jędrzej Wiatrzyk – „Biofilmotwórcze Listeria spp. w żywności typu RTE”. Opiekun: dr hab. inż. Iwona Gientka, prof. SGGW, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
- Joanna Sękul – „Analiza źródeł mikrobiologicznych tryptofanu”. Opiekun: dr inż. Katarzyna Pobiega, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, SGGW w Warszawie
- Łukasz Dominiak – „Badania nad wpływem proszku z owadów jadalnych oraz alternatywnych substancji słodzących na jakość wyrobów biszkoptowo-tłuszczowych typu muffiny”. Opiekunowie: prof. dr hab. Agata Marzec, mgr inż. Radosław Bogusz,Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
- Patrycja Chojecka – „Badania nad możliwością waloryzacji makuchów ostropestu plamistego przez przemysł mięsny”. Opiekun: dr inż. Jolanta Małajowicz, Katedra Chemii
- Szymon Ossowski – „Zagospodarowanie produktów ubocznych z przemysłu owocowego: innowacyjne technologie przetwarzania jabłek na wysokiej jakości przekąski owocowe”. Opiekunowie: prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert, dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW, dr Katarzyna Rybak, Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji