Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia (3,5 – letnich) na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka realizowany na Wydziale Nauk o Żywności od roku akademickiego 2009/2010

Na pierwszych 4 semestrach obowiązuje ten sam plan studiów dla wszystkich specjalności

Semestr

Przedmiot

Godziny zajęć dydaktycznych

Forma

zalicz.

Punkty

ECTS

Wykłady

Ćwiczenia

Łacz-

nie

tyg.

w

sem.

audyt.

tyg.

labor.

tyg.

w sem.

I

 

 

 

 

 

Wychowanie fizyczne

Ekonomia

Matematyka

Chemia ogólna i nieorganiczna

Technologia informacyjna

Hist. filozofii/Socjologia/Najnow. Hist. Polski

Rysunek techniczny z elementami masz.

1

2

2

1

2

1

15

30

30

15

30

15

2

1

2

2/4 tyg.

2

2

2

2

30

15

30

38

30

30

30

30

30

60

68

45

60

45

Z

E

E

E

Z

E

Z

1,0

3,0

6,0

6,0

4,0

5,0

5,0

22,53 h/tyg.

9

135

7,53

6

203

338

30,0

II

 

 

 

 

 

Wychowanie fizyczne

Język obcy

Chemia organiczna

Chemia fizyczna

Fizyka

Statystyka

Propedeutyka  przemysłu spożywczego

BHP i ergonomia

Podstawy żywienia człowieka

1

1

1

1

1

1

2

15

15

15

15

15

15

30

2

4

2/4 tyg.

3/6 tyg.

2

1

2

1

1

30

60

38

15

30

15

18

15

30

60

53

30

45

30

33

15

45

Z

Z

E

Z

E

Z

Z

Z

Z

1,0

2,5

6

3,5

6

3,5

1,5

2,0

4,0

22,73 h/tyg.

8

120

7,73

7

221

341

30,0

III

 

 

 

 

Język obcy

Biochemia

Chemia żywności

Mikrobiologia żywności

Ogólna technologia żywności

Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego

2

2

2

3

1,33

30

30

30

45

20

4

1

2

2

3

3

3

60

30

30

60

45

45

60

60

60

90

90

65

Z

E

Z

E

E

E

2,5

5,0

4,5

6,5

7,0

5,5

28,33h/tyg.

10,33

155

5

13

270

425

31,0

IV

 

 

 

 

 

Analiza i ocena jakości żywności

Inżynieria procesowa

Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa żywnościowego

Opakowania żywności

Gospodarka energetyczna

Toksykologia żywności

2

2

2

1

1

1

30

30

30

15

15

15

1

2

 

3

4

1

1

1

45

75

30

15

15

15

 

75

105

60

30

30

30

 

E

E

E

Z

Z

Z

6,0

9,5

4,5

3,0

3,0

3,0

22,0 h/tyg.

9

135

3

10

195

330

29,0

 

Plan studiów na specjalności:  technologia żywności

V

 

 

 

 

Kierunkowe technologie żywności, w tym:

technologia zbóż

technologia owoców i warzyw

technologia tłuszczów i konc. spoż.

technologia mleka

technologia mięsa

technologia przem. fermentacyjnego

podstawy technologii gastronomicznej

Przedmioty do wyboru (fakultety)

(11,2)

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

4

(168)

24

24

24

24

24

24

24

60

(7)

1

1

1

1

1

1

1

(105)

15

15

15

15

15

15

15

(273)

39

39

39

39

39

39

39

60

Z/E

E

E

Z

Z

E

Z

Z

Z

(24,5)

3,5

3,5

3,5

3,5

3,5

3,5

3,5

6,0

22,20h/tyg.

15,2

228

7

105

333

30,5

VI

Prawo żywnościowe

Ekologia i ochrona środowiska

Technologiczne projek. zakł. przem. spoż.

Higiena produkcji żywności

Technologia specjalizacyjna

Rachunkowość

Ochrona własności intelektualnych

Przedmioty do wyboru (fakultety)

Praktyka specjalizacyjna

1,33

1

1,33

1,33

2

1

1

8

20

15

20

20

30

15

15

120

 

1

2

3

1

15

30

45

15

35

15

50

20

75

30

15

120

 

Z

Z

E

Z

Z

Z

Z

Z

E

2,0

1,5

4,0

2,0

7,0

2,0

1,5

12,0

 

24h/tyg.

17

255

7

105

360

32,0

VII

 

 

 

Technologia specjalizacyjna

Seminarium dyplomowe

Dietetyka

Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym

Przedmioty do wyboru (fakultety)

2

1,33

1

8

30

20

15

120

1

3

3

45

45

15

75

45

20

30

120

E

Z

Z

Z

Z

7,0

3,0

3,0

2,5

12,0

19,33h/tyg.

12,33

185

1

6

105

290

27,5

Ogółem, bez przedmiotów do wyboru (fakultetów)

913

1204

2117

Przedmioty do wyboru

300

300

Praca dyplomowa

15,0

Ogółem

1213

2417

225,0

 

Plan studiów na specjalności: biotechnologia żywności, mikrobiologia i ocena żywności

V

 

 

 

 

Kierunkowe technologie żywności, w tym:

technologia zbóż

technologia owoców i warzyw

technologia tłuszczów i konc. spoż.

technologia mleka

technologia mięsa

technologia przem. fermentacyjnego

podstawy technologii gastronomicznej

Systemy zarządzania jakością

Przedmioty do wyboru (fakultety)

(11,2)

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

4

(168)

24

24

24

24

24

24

24

60

5*

1

1

1

(60)*

 

 

 

15

 

15

 

15

(228)

39

39

15

60

Z/E

 

 

 

E

 

E

 

Z

Z

(20,0)

 

 

 

 

 

 

 

1,5

6,0

20,20h/tyg.

15,20

228

5

75

303

27,5

VI


Prawo żywnościowe

Ekologia i ochrona środowiska

Technologiczne projek. zakł. przem. spoż.

Higiena produkcji żywności

Technologia specjalizacyjna

Rachunkowość

Ochrona własności intelektualnych

Przedmioty do wyboru (fakultety)

Praktyka specjalizacyjna

1,33

1

1,33

1,33

2

1

1

8

20

15

20

20

30

15

15

120

1

1

2

4

15

30

60

15

35

15

50

20

90

30

15

120

 

Z

Z

E

Z

Z

Z

Z

Z

E

2,0

1,5

4,0

2,0

8,5

2,0

1,5

12,0

25h/tyg.

17

255

1

7

120

375

33,5

VII

 

 

 

Technologia specjalizacyjna

Seminarium dyplomowe

Dietetyka

Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym

Przedmioty do wyboru (fakultety)

2

1,33

1

8

30

20

15

120

1

4

3

 

60

45

15

90

45

20

30

120

E

Z

Z

Z

Z

8,5

3,0

3,0

2,5

12,0

20,33h/tyg.

12,33

185

1

7

120

305

29,0

Ogółem, bez przedmiotów do wyboru (fakultetów)

913

1204

2117

Przedmioty do wyboru

300

Praca dyplomowa

15,0

Ogółem

1213

1204

2417

225,0

* z 5 pozostałych technologii kierunkowych student wybiera ćwiczenia z 2 technologii i kończą się one egzaminem (pozostałe 3 technologie kończą się zaliczeniem)

 

Plan studiów na specjalności: inżynieria żywności i organizacja produkcji

V

 

 

 

 

Kierunkowe technologie żywności, w tym:

technologia zbóż

technologia owoców i warzyw

technologia tłuszczów i konc. spoż.

technologia mleka

technologia mięsa

technologia przem. fermentacyjnego

podstawy technologii gastronomicznej

Przedmioty do wyboru (fakultety)

(11,2)

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

1,60

4

(168)

24

24

24

24

24

24

24

60

(4)*

(60)*

 

(228)

60

Z/E

 

 

 

 

 

 

 

Z

(20,0)

 

 

 

 

 

 

 

6,0

19,20h/tyg.

15,20

228

4

60

288

26,0

VI


Prawo żywnościowe

Ekologia i ochrona środowiska

Technologiczne projek. zakł. przem. spoż.

Higiena produkcji żywności

Podstawy organizacji i zarządzania procesem produkcyjnym

Właściwości fizyczne produktów spożywczych

Rachunkowość

Ochrona własności intelektualnych

Przedmioty do wyboru (fakultety)

Praktyka specjalizacyjna

1,33

1

1,33

1,33

1

 

1

1

1

20

15

20

20

15

 

15

15              15

120

 

1

1

2

2

 

2

 

15

30

30

 

30

15

 

35

15

50

20

45

 

45

30

15

120

 

Z

Z

E

Z

E


E

Z

Z

Z

E

2,0

1,5

4,0

2,0

4,5

 

4,5

2,0

1,5

12,0

17h/tyg.

9

255

1

7

120

375

34,0

VII

 

 

 

Inżynieria procesowa produkcji żywności

Projektowanie produktu

Seminarium dyplomowe

Dietetyka

Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym

Przedmioty do wyboru (fakultety)

1

1

1,33

1

8

15

15

20

15

120

 

1

2

3

3

30

45

45

15

45

60

45

20

30

120

E

E

Z

Z

Z

Z

4,0

5,5

3,0

3,0

2,5

12,0

21,33h/tyg.

12,33

185

1

8

135

320

30,0

Ogółem, bez przedmiotów do wyboru (fakultetów)

913

1204

2117

Przedmioty do wyboru

300

300

Praca dyplomowa

15,0

Ogółem

1213

1204

2417

225,0

k

k

k

k

k