Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia (3,5 – letnich) na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka realizowany na Wydziale Nauk o Żywności od roku akademickiego 2009/2010
Na pierwszych 4 semestrach obowiązuje ten sam plan studiów dla wszystkich specjalności
Semestr | Przedmiot | Godziny zajęć dydaktycznych | Forma zalicz. | Punkty ECTS | |||||
Wykłady | Ćwiczenia | Łacz- nie | |||||||
tyg. | w sem. | audyt. tyg. | labor. tyg. | w sem. | |||||
I
| Wychowanie fizyczne Ekonomia Matematyka Chemia ogólna i nieorganiczna Technologia informacyjna Hist. filozofii/Socjologia/Najnow. Hist. Polski Rysunek techniczny z elementami masz. | – 1 2 2 1 2 1 | – 15 30 30 15 30 15 | 2 1 2 2/4 tyg. – 2 – | – – – 2 2 – 2 | 30 15 30 38 30 30 30 | 30 30 60 68 45 60 45 | Z E E E Z E Z | 1,0 3,0 6,0 6,0 4,0 5,0 5,0 |
22,53 h/tyg. |
| 9 | 135 | 7,53 | 6 | 203 | 338 |
| 30,0 |
II
| Wychowanie fizyczne Język obcy Chemia organiczna Chemia fizyczna Fizyka Statystyka Propedeutyka przemysłu spożywczego BHP i ergonomia Podstawy żywienia człowieka | – – 1 1 1 1 1 1 2 | – – 15 15 15 15 15 15 30 | 2 4 2/4 tyg. – – – 3/6 tyg. – – | – – 2 1 2 1 – – 1 | 30 60 38 15 30 15 18 – 15 | 30 60 53 30 45 30 33 15 45 | Z Z E Z E Z Z Z Z | 1,0 2,5 6 3,5 6 3,5 1,5 2,0 4,0 |
22,73 h/tyg. |
| 8 | 120 | 7,73 | 7 | 221 | 341 |
| 30,0 |
III
| Język obcy Biochemia Chemia żywności Mikrobiologia żywności Ogólna technologia żywności Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego | – 2 2 2 3 1,33 | – 30 30 30 45 20 | 4 – – 1 – – | – 2 2 3 3 3 | 60 30 30 60 45 45 | 60 60 60 90 90 65 | Z E Z E E E | 2,5 5,0 4,5 6,5 7,0 5,5 |
28,33h/tyg. |
| 10,33 | 155 | 5 | 13 | 270 | 425 |
| 31,0 |
IV
| Analiza i ocena jakości żywności Inżynieria procesowa Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa żywnościowego Opakowania żywności Gospodarka energetyczna Toksykologia żywności | 2 2 2 1 1 1 | 30 30 30 15 15 15 | – 1 2 – – –
| 3 4 – 1 1 1 | 45 75 30 15 15 15
| 75 105 60 30 30 30
| E E E Z Z Z | 6,0 9,5 4,5 3,0 3,0 3,0 |
22,0 h/tyg. |
| 9 | 135 | 3 | 10 | 195 | 330 |
| 29,0 |
Plan studiów na specjalności: technologia żywności | |||||||||
V
| Kierunkowe technologie żywności, w tym: technologia zbóż technologia owoców i warzyw technologia tłuszczów i konc. spoż. technologia mleka technologia mięsa technologia przem. fermentacyjnego podstawy technologii gastronomicznej Przedmioty do wyboru (fakultety) | (11,2) 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 4 | (168) 24 24 24 24 24 24 24 60 | – – – – – – – – | (7) 1 1 1 1 1 1 1 | (105) 15 15 15 15 15 15 15 | (273) 39 39 39 39 39 39 39 60 | Z/E E E Z Z E Z Z Z | (24,5) 3,5 3,5 3,5 3,5 3,5 3,5 3,5 6,0 |
22,20h/tyg. |
| 15,2 | 228 | – | 7 | 105 | 333 |
| 30,5 |
VI | Prawo żywnościowe Ekologia i ochrona środowiska Technologiczne projek. zakł. przem. spoż. Higiena produkcji żywności Technologia specjalizacyjna Rachunkowość Ochrona własności intelektualnych Przedmioty do wyboru (fakultety) Praktyka specjalizacyjna | 1,33 1 1,33 1,33 2 1 1 8 | 20 15 20 20 30 15 15 120 | – – – – – –
– | 1 – 2 – 3 1 – – | 15 – 30 – 45 15 – – | 35 15 50 20 75 30 15 120
| Z Z E Z Z Z Z Z E | 2,0 1,5 4,0 2,0 7,0 2,0 1,5 12,0
|
24h/tyg. |
| 17 | 255 | – | 7 | 105 | 360 |
| 32,0 |
VII
| Technologia specjalizacyjna Seminarium dyplomowe Dietetyka Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym Przedmioty do wyboru (fakultety) | 2 – 1,33 1 8 | 30 – 20 15 120 | – – – 1 | 3 3 – – | 45 45 – 15 | 75 45 20 30 120 | E Z Z Z Z | 7,0 3,0 3,0 2,5 12,0 |
19,33h/tyg. |
| 12,33 | 185 | 1 | 6 | 105 | 290 |
| 27,5 |
Ogółem, bez przedmiotów do wyboru (fakultetów) |
| 913 |
|
| 1204 | 2117 |
|
| |
Przedmioty do wyboru |
| 300 |
|
|
| 300 |
|
| |
Praca dyplomowa |
|
|
|
|
|
|
| 15,0 | |
Ogółem |
| 1213 |
|
|
| 2417 |
| 225,0 |
Plan studiów na specjalności: biotechnologia żywności, mikrobiologia i ocena żywności | |||||||||
V
| Kierunkowe technologie żywności, w tym: technologia zbóż technologia owoców i warzyw technologia tłuszczów i konc. spoż. technologia mleka technologia mięsa technologia przem. fermentacyjnego podstawy technologii gastronomicznej Systemy zarządzania jakością Przedmioty do wyboru (fakultety) | (11,2) 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 – 4 | (168) 24 24 24 24 24 24 24 – 60 | – – – – – – – – – | 5* – – – 1 – 1 – 1 | (60)*
15
15
15 | (228) – – – 39 – 39 – 15 60 | Z/E
E
E
Z Z | (20,0)
1,5 6,0 |
20,20h/tyg. |
| 15,20 | 228 | – | 5 | 75 | 303 |
| 27,5 |
VI | Prawo żywnościowe Ekologia i ochrona środowiska Technologiczne projek. zakł. przem. spoż. Higiena produkcji żywności Technologia specjalizacyjna Rachunkowość Ochrona własności intelektualnych Przedmioty do wyboru (fakultety) Praktyka specjalizacyjna | 1,33 1 1,33 1,33 2 1 1 8 | 20 15 20 20 30 15 15 120 | – – – – – 1 – – | 1 – 2 – 4 – – – | 15 – 30 – 60 15 – – | 35 15 50 20 90 30 15 120
| Z Z E Z Z Z Z Z E | 2,0 1,5 4,0 2,0 8,5 2,0 1,5 12,0 |
25h/tyg. |
| 17 | 255 | 1 | 7 | 120 | 375 |
| 33,5 |
VII
| Technologia specjalizacyjna Seminarium dyplomowe Dietetyka Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym Przedmioty do wyboru (fakultety) | 2 – 1,33 1 8 | 30 – 20 15 120 | – – – 1 | 4 3 –
| 60 45 – 15 | 90 45 20 30 120 | E Z Z Z Z | 8,5 3,0 3,0 2,5 12,0 |
20,33h/tyg. |
| 12,33 | 185 | 1 | 7 | 120 | 305 |
| 29,0 |
Ogółem, bez przedmiotów do wyboru (fakultetów) |
| 913 |
|
| 1204 | 2117 |
|
| |
Przedmioty do wyboru |
| 300 |
|
|
|
|
|
| |
Praca dyplomowa |
|
|
|
|
|
|
| 15,0 | |
Ogółem |
| 1213 |
|
| 1204 | 2417 |
| 225,0 |
* z 5 pozostałych technologii kierunkowych student wybiera ćwiczenia z 2 technologii i kończą się one egzaminem (pozostałe 3 technologie kończą się zaliczeniem)
Plan studiów na specjalności: inżynieria żywności i organizacja produkcji | |||||||||
V
| Kierunkowe technologie żywności, w tym: technologia zbóż technologia owoców i warzyw technologia tłuszczów i konc. spoż. technologia mleka technologia mięsa technologia przem. fermentacyjnego podstawy technologii gastronomicznej Przedmioty do wyboru (fakultety) | (11,2) 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 1,60 4 | (168) 24 24 24 24 24 24 24 60 | – – – – – – – – | (4)* – – – – – – – | (60)*
| (228) – – – – – – – 60 | Z/E
Z | (20,0)
6,0 |
19,20h/tyg. |
| 15,20 | 228 | – | 4 | 60 | 288 |
| 26,0 |
VI | Prawo żywnościowe Ekologia i ochrona środowiska Technologiczne projek. zakł. przem. spoż. Higiena produkcji żywności Podstawy organizacji i zarządzania procesem produkcyjnym Właściwości fizyczne produktów spożywczych Rachunkowość Ochrona własności intelektualnych Przedmioty do wyboru (fakultety) Praktyka specjalizacyjna | 1,33 1 1,33 1,33 1
1 1 1 | 20 15 20 20 15
15 15 15 120 | – – – – –
– 1 – | 1 – 2 – 2
2
| 15 – 30 – 30
30 15 –
| 35 15 50 20 45
45 30 15 120
| Z Z E Z E E Z Z Z E | 2,0 1,5 4,0 2,0 4,5
4,5 2,0 1,5 12,0 |
17h/tyg. |
| 9 | 255 | 1 | 7 | 120 | 375 |
| 34,0 |
VII
| Inżynieria procesowa produkcji żywności Projektowanie produktu Seminarium dyplomowe Dietetyka Zarządzanie przedsiębiorstwem żywnościowym Przedmioty do wyboru (fakultety) | 1 1 – 1,33 1 8 | 15 15 – 20 15 120 | – – –
1 | 2 3 3 – – | 30 45 45 – 15 | 45 60 45 20 30 120 | E E Z Z Z Z | 4,0 5,5 3,0 3,0 2,5 12,0 |
21,33h/tyg. |
| 12,33 | 185 | 1 | 8 | 135 | 320 |
| 30,0 |
Ogółem, bez przedmiotów do wyboru (fakultetów) |
| 913 |
|
| 1204 | 2117 |
|
| |
Przedmioty do wyboru |
| 300 |
|
|
| 300 |
|
| |
Praca dyplomowa |
|
|
|
|
|
|
| 15,0 | |
Ogółem |
| 1213 |
|
| 1204 | 2417 |
| 225,0 |
k
k
k
k
k