Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
Tłumacz języka migowego
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / School on Adding Value to Food Side Strems

Studentka naszego wydział inż. Justyna Sawczuk, doktoranci Szkoły Doktorskiej SGGW mgr inż. Iga Piasecka i mgr inż. Adonis Hilal, oraz pracowniczka Zakładu Technologii Owoców Warzyw i Zbóż dr inż. Marianna Raczyk, wzięli udział w 10-dniowym szkoleniu EEA School “Adding Value to Agri-Food Side Streams” na Islandii. Pod okiem mentorów uczyli się jak nadać wartość produktom ubocznym z przemysłu spożywczego. Zaprojektowali własne rozwiązania zagospodarowania produktów ubocznych inspirując się wykładami ekspertów z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna, Matís oraz University Of Iceland (Reykjavik). Częścią szkolenia były również wizyty w wiodących w przemyśle spożywczym przedsiębiorstwach na Islandii, które z powodzeniem realizują misję Zero Waste Economy. Były to firmy: Haustak, Zymtech Enzymatica Aktieägare, Lysi-Life, HS Orka.  
Uczestnicy szkoły poznali również innowacyjne start-up’y zrzeszone w islandzkim Ocean Cluster Íslenski Sjávarklasinn, wzięli udział w Food Hackathon, podczas którego poznali realne wyzwania, z którymi mierzą się wybrane firmy z branży rolno-spożywczej Islandii i wspólnie ze studentami z Matís i University Of Iceland opracowywali pomysły na ich rozwiązanie. Te pomysły będą rozwijane dalej podczas warsztatów przedsiębiorczości w Polsce, a następnie wdrażane przez firmy.

Szkołę EEA “Adding Value to Agri-Food Side Streams” tworzyło 4 mentorów z Polski, 3 mentorów z Islandii, ponad 10 wykładowców oraz kilkunastoosobowa, polsko-islandzka grupa utalentowanych, pełnych pasji i zaangażowania studentów, doktorantów i młodych naukowców, którzy mają wielki potencjał, aby uczynić branżę żywności w Europie bardziej zrównoważoną i godną zaufania konsumentów.

 

Gratulujemy udziału członkom naszej społeczności akademickiej, zwłaszcza, że liczba miejsc była ograniczona!

← Nowe prezydium Rady Wydziałowej Samorządu Studentów → Wsparcie finansowe dla studentów – informator MEiN

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies