Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Studia podyplomowe – Techniki mikrobiologiczne / Techniki mikrobiologiczne – sylwetka absolwenta

Sylwetka absolwenta

Absolwent Podyplomowych Studiów „Techniki mikrobiologiczne oraz systemy zarządzania w praktyce przemysłowej” otrzymuje świadectwo ukończenia Studiów Podyplomowych.

Absolwent studiów podyplomowych zna zasady wyszukiwania i interpretacji podstawowych aktów prawnych dotyczących wytwarzania i kontroli wyrobów spożywczych, leczniczych
i kosmetycznych oraz ma wiedzę na temat międzynarodowych norm i standardów dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego, higieny i jakości tych wyrobów. Ma wiedzę o mikroorganizmach, zna ich charakterystyki oraz zagrożenia wynikające z zanieczyszczeń bakteryjnych, grzybowych oraz wirusowych w procesie produkcji. Zna zasady realizacji, planowania, doboru i walidacji metod i technik diagnostycznych do identyfikacji mikroorganizmów oraz  interpretacji uzyskanych wyników. Zna zasady zapewnienia higieny produkcji oraz opracowania, wdrożenia i weryfikacji dokumentacji systemowej.

Absolwent ma umiejętność doboru, wykonania i walidacji metod klasycznych i alternatywnych do przeprowadzenia kontroli mikrobiologicznej produktów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych. Potrafi przygotować i zweryfikować dokumentację systemową określającą zasady postępowania zapewniające prawidłowe funkcjonowanie procesów wytwarzania i kontrolę wyrobu gotowego.

Absolwent  jest świadomy konieczności poszukiwania obiektywnych źródeł informacji i gotowy do krytycznej ich oceny, poszerzania swojej wiedzy, rozwiązywania problemów dotyczących bezpieczeństwa mikrobiologicznego, higieny i jakości produktów spożywczych, wyrobów leczniczych i kosmetycznych, korzystania z konsultacji ekspertów, a także ponoszenia odpowiedzialności zawodowej za dobór i wykorzystanie metod identyfikacji mikroorganizmów oraz interpretację uzyskanych wyników, wdrożenie procedur systemowych w laboratoriach mikrobiologicznych i zakładach produkcyjnych na rzecz ochrony interesu społecznego i przedsiębiorcy.

 

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies