Sylwetka absolwenta
Absolwent Podyplomowych Studiów „Techniki mikrobiologiczne oraz systemy zarządzania w praktyce przemysłowej” otrzymuje świadectwo ukończenia Studiów Podyplomowych.
Absolwent studiów podyplomowych zna zasady wyszukiwania i interpretacji podstawowych aktów prawnych dotyczących wytwarzania i kontroli wyrobów spożywczych, leczniczych
i kosmetycznych oraz ma wiedzę na temat międzynarodowych norm i standardów dotyczących zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego, higieny i jakości tych wyrobów. Ma wiedzę o mikroorganizmach, zna ich charakterystyki oraz zagrożenia wynikające z zanieczyszczeń bakteryjnych, grzybowych oraz wirusowych w procesie produkcji. Zna zasady realizacji, planowania, doboru i walidacji metod i technik diagnostycznych do identyfikacji mikroorganizmów oraz interpretacji uzyskanych wyników. Zna zasady zapewnienia higieny produkcji oraz opracowania, wdrożenia i weryfikacji dokumentacji systemowej.
Absolwent ma umiejętność doboru, wykonania i walidacji metod klasycznych i alternatywnych do przeprowadzenia kontroli mikrobiologicznej produktów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych. Potrafi przygotować i zweryfikować dokumentację systemową określającą zasady postępowania zapewniające prawidłowe funkcjonowanie procesów wytwarzania i kontrolę wyrobu gotowego.
Absolwent jest świadomy konieczności poszukiwania obiektywnych źródeł informacji i gotowy do krytycznej ich oceny, poszerzania swojej wiedzy, rozwiązywania problemów dotyczących bezpieczeństwa mikrobiologicznego, higieny i jakości produktów spożywczych, wyrobów leczniczych i kosmetycznych, korzystania z konsultacji ekspertów, a także ponoszenia odpowiedzialności zawodowej za dobór i wykorzystanie metod identyfikacji mikroorganizmów oraz interpretację uzyskanych wyników, wdrożenie procedur systemowych w laboratoriach mikrobiologicznych i zakładach produkcyjnych na rzecz ochrony interesu społecznego i przedsiębiorcy.