Efekty uczenia się oraz kierunkowe efekty uczenia się
Efekty uczenia się z uwzględnieniem uniwersalnych charakterystyk pierwszego stopnia określonych w ustawie z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji oraz charakterystyk drugiego stopnia efektów uczenia się dla kwalifikacji na poziomie 7 PRK typowe dla kwalifikacji uzyskiwanych w ramach systemu szkolnictwa wyższego i nauki po uzyskaniu kwalifikacji pełnej na poziomie 4.
STUDIA PODYPLOMOWE – Techniki mikrobiologiczne oraz systemy zarządzania w praktyce przemysłowej
Uniwersalne charakterystyki poziomu 7 w PRK oraz charakterystyki drugiego stopnia efektów uczenia się dla kwalifikacji na poziomie 7 PRK | Kierunkowe efekty uczenia się | ||||
Symbol efektu kierunkowego | Kierunkowe efekty uczenia się odniesione do poszczególnych kategorii i zakresów |
| |||
WIEDZA – absolwent ZNA I ROZUMIE | |||||
P7U_W | w pogłębiony sposób wybrane fakty, teorie, metody oraz złożone zależności między nimi, także w powiązaniu z innymi dziedzinami różnorodne, złożone uwarunkowania i aksjologiczny kontekst prowadzonej działalności |
|
|
| |
P7S_WG Zakres i głębia – kompletność perspektywy poznawczej i zależności | w pogłębionym stopniu – wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi, stanowiące zaawansowaną wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych lub artystycznych tworzących podstawy teoretyczne, uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia oraz wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej – właściwe dla programu studiów, a w przypadku studiów o profilu praktycznym – również zastosowania praktyczne tej wiedzy w działalności zawodowej związanej z ich kierunkiem główne tendencje rozwojowe dyscyplin naukowych lub artystycznych, do których jest przyporządkowany kierunek studiów – w przypadku studiów o profilu ogólnoakademickim | SP_KW01
| prawne aspekty produkcji i kontroli żywności, produktów leczniczych i kosmetycznych w Polsce i Unii Europejskiej oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta |
| |
SP_KW02
| charakterystykę mikroorganizmów, źródła zagrożeń bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności, leków i kosmetyków |
| |||
SP_KW03
| czynniki wpływające na jakość żywności, produktów kosmetycznych i leczniczych oraz zasady ich identyfikowania i monitorowania |
| |||
SP_KW04
| zasady doboru metod identyfikacji mikroorganizmów, oceny higieny i jakości procesu wytwarzania oraz gotowych wyrobów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych |
| |||
SP_KW05
| w stopniu zaawansowanym cele i zasady systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, produktów leczniczych i kosmetycznych |
| |||
SP_KW06
| zasady i metody weryfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością oraz kompetencji technicznych w laboratoriach mikrobiologicznych |
| |||
P7S_WK Kontekst / uwarunkowania, skutki | fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów, w tym zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości |
|
|
| |
UMIEJĘTNOŚCI – absolwent POTRAFI | |||||
P7U_U | wykonywać zadania oraz formułować i rozwiązywać problemy, z wykorzystaniem nowej wiedzy, także z innych dziedzin samodzielnie planować własne uczenie się przez całe życie i ukierunkowywać innych w tym zakresie komunikować się ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców, odpowiednio uzasadniać stanowiska |
|
|
| |
P7S_UW Wykorzystanie wiedzy / rozwiązywane problemy i wykonywane zadania | wykorzystywać posiadaną wiedzę — formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz innowacyjnie wykonywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach przez: – właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy, syntezy, twórczej interpretacji i prezentacji tych informacji, – dobór oraz stosowanie właściwych metod i narzędzi, w tym zaawansowanych technik informacyjno-komunikacyjnych, – przystosowanie istniejących lub opracowanie nowych metod i narzędzi wykorzystywać posiadaną wiedzę – formułować i rozwiązywać problemy oraz wykonywać zadania typowe dla działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów – w przypadku studiów o profilu praktycznym formułować i testować hipotezy związane z prostymi problemami badawczymi – w przypadku studiów o profilu ogólnoakademickim formułować i testować hipotezy związane z prostymi problemami wdrożeniowymi – w przypadku studiów o profilu praktycznym | SP_KU01
| analizować, interpretować i oceniać wykorzystywane źródła i pozyskane informacje z zakresu: występowania zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, wytwarzania wyrobów leczniczych i kosmetycznych, wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością w łańcuchu żywnościowym |
| |
SP_KU02
|
zaplanować, wykonać i zwalidować metody identyfikacji mikroorganizmów, przygotować i zweryfikować dokumentację systemową laboratoryjną oraz produkcyjną |
| |||
P7S_UK Komunikowanie się – odbieranie i tworzenie wypowiedzi, upowszechnianie wiedzy w środowisku | komunikować się na tematy specjalistyczne ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców prowadzić debatę posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego oraz specjalistyczną terminologią | SP_KU03
| przygotować opracowania pisemne oraz wygłaszać prezentacje ustne i aktywnie uczestniczyć w dyskusjach w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego, higieny i jakości żywności, wyrobów leczniczych i kosmetycznych |
| |
P7S_UO Organizacja pracy/ planowanie i praca zespołowa |
kierować pracą zespołu współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych i podejmować wiodącą rolę w zespołach | SP_KU04
| kierować pracą zespołu oraz współpracować z innymi osobami w pracach zespołowych dotyczących planowani i wykonania badań mikrobiologicznych, ich walidacji, opracowania i weryfikacji dokumentacji systemowej |
| |
P7S_UU Uczenie się / planowanie własnego rozwoju i rozwoju innych osób |
| SP_KU05
| samodzielnie planować rozwój własny i członków zespołu w zakresie doboru, realizacji i weryfikacji metod mikrobiologicznych, zapewnienia higieny, jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych z wykorzystaniem narzędzi systemowych |
| |
KOMPETENCJE – absolwent JEST GOTÓW DO |
| ||||
P7U_K | tworzenia i rozwijania wzorów właściwego postępowania w środowisku pracy i życia podejmowania inicjatyw, krytycznej oceny siebie oraz zespołów i organizacji, w których uczestniczy przewodzenia grupie i ponoszenia odpowiedzialności za nią |
|
|
| |
P7S_KK Oceny/krytyczne podejście | krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu | SP_KK01
| korzystania z obiektywnych źródeł informacji i krytycznej ich oceny; poszerzania zdobytej wiedzy w zakresie metod identyfikacji mikroorganizmów, interpretacji uzyskanych wyników i podejmowania decyzji na ich podstawie, umiejętnego wykorzystania zasad systemów zarządzania jakością do planowania, realizacji i weryfikacji postępowania w produkcji wyrobów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych oraz badaniu wyrobów gotowych |
| |
SP_KK02
| rozwiązywania problemów dotyczących bezpieczeństwa mikrobiologicznego, zapewnienia higieny i jakości żywności, wyrobów leczniczych i kosmetycznych samodzielnie, z członkami zespołu lub z ekspertami |
| |||
P7S_KO Odpowiedzialność/ wypełnianie zobowiązań społecznych na rzecz interesu publicznego | wypełniania zobowiązań społecznych, inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego inicjowania działań na rzecz interesu publicznego myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
| SP_KK03
| ponoszenia odpowiedzialności zawodowej za: dobór i realizację metod identyfikacji mikroorganizmów oraz interpretację uzyskanych wyników; wdrożenie procedur systemowych w laboratoriach mikrobiologicznych i zakładach produkcyjnych na rzecz ochrony interesu przedsiębiorcy i społecznego |
| |
P7S_KR Rola zawodowa/ niezależność i rozwój etosu | odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym: – rozwijania dorobku zawodu, – podtrzymywania etosu zawodu, – przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad | SP_KK04
| odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych i przestrzeganiem zasad etyki zawodowej |
| |
Objaśnienie oznaczeń w symbolach:
SP – studia podyplomowe
K (po podkreślniku) – kierunkowe efekty kształcenia
W – kategoria wiedzy
U – kategoria umiejętności
K – kategoria kompetencji społecznych
01, 02, 03 i kolejne – numer efektu kształcenia