Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
Tłumacz języka migowego
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Studia podyplomowe – Techniki mikrobiologiczne / KRK – Techniki mikrobiologiczne

Efekty uczenia się oraz kierunkowe efekty uczenia się

Efekty uczenia się z uwzględnieniem uniwersalnych charakterystyk pierwszego stopnia określonych w ustawie z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji oraz charakterystyk drugiego stopnia efektów uczenia się dla kwalifikacji na poziomie 7 PRK typowe dla kwalifikacji uzyskiwanych w ramach systemu szkolnictwa wyższego i nauki po uzyskaniu kwalifikacji pełnej na poziomie 4.

STUDIA PODYPLOMOWE – Techniki mikrobiologiczne oraz systemy zarządzania w praktyce przemysłowej

Uniwersalne charakterystyki poziomu 7 w PRK oraz charakterystyki drugiego stopnia efektów uczenia się dla kwalifikacji na poziomie 7 PRK

Kierunkowe efekty uczenia się

Symbol efektu kierunkowego

Kierunkowe efekty uczenia się odniesione do poszczególnych kategorii i zakresów

 

                                                                           WIEDZA – absolwent ZNA I ROZUMIE

P7U_W

w pogłębiony sposób wybrane fakty, teorie, metody oraz złożone zależności między nimi, także w powiązaniu z innymi dziedzinami

różnorodne, złożone uwarunkowania i aksjologiczny kontekst prowadzonej działalności

 

 

 

P7S_WG

Zakres i głębia – kompletność perspektywy

poznawczej i zależności

w pogłębionym stopniu – wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi, stanowiące zaawansowaną wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych lub artystycznych tworzących podstawy teoretyczne, uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia oraz wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej – właściwe dla programu studiów, a w przypadku studiów o profilu praktycznym – również zastosowania praktyczne tej wiedzy w działalności zawodowej związanej z ich kierunkiem główne tendencje rozwojowe dyscyplin naukowych lub artystycznych, do których jest przyporządkowany kierunek studiów – w przypadku studiów o profilu ogólnoakademickim

SP_KW01

 

 

prawne aspekty produkcji i kontroli żywności, produktów leczniczych i kosmetycznych w Polsce i Unii Europejskiej oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumenta

 

SP_KW02

 

charakterystykę mikroorganizmów, źródła zagrożeń bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności, leków i kosmetyków

 

SP_KW03

 

czynniki wpływające na jakość żywności, produktów kosmetycznych i leczniczych oraz zasady ich identyfikowania i monitorowania

 

SP_KW04

 

zasady doboru metod identyfikacji mikroorganizmów, oceny higieny i jakości procesu wytwarzania  oraz gotowych wyrobów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych

 

SP_KW05

 

w stopniu zaawansowanym cele i zasady systemów zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, produktów leczniczych i kosmetycznych

 

SP_KW06

 

zasady i metody weryfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością oraz kompetencji technicznych w laboratoriach mikrobiologicznych

 

P7S_WK

Kontekst / uwarunkowania, skutki

fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji

ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów, w tym zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego

podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości

 

 

 

                                                                           UMIEJĘTNOŚCI – absolwent POTRAFI

P7U_U

wykonywać zadania oraz formułować i rozwiązywać problemy, z wykorzystaniem nowej wiedzy, także z innych dziedzin

samodzielnie planować własne uczenie się przez całe życie i ukierunkowywać innych w tym zakresie

komunikować się ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców, odpowiednio uzasadniać stanowiska

 

 

 

P7S_UW

Wykorzystanie wiedzy / rozwiązywane

problemy i wykonywane zadania

wykorzystywać posiadaną wiedzę — formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz innowacyjnie wykonywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach przez:

– właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy, syntezy, twórczej interpretacji i prezentacji tych informacji,

– dobór oraz stosowanie właściwych metod i narzędzi, w tym zaawansowanych technik informacyjno-komunikacyjnych,

– przystosowanie istniejących lub opracowanie nowych metod i narzędzi wykorzystywać posiadaną wiedzę

– formułować i rozwiązywać problemy oraz wykonywać zadania typowe dla działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów – w przypadku studiów o profilu praktycznym

formułować i testować hipotezy związane z prostymi problemami badawczymi – w przypadku studiów o profilu ogólnoakademickim

formułować i testować hipotezy związane z prostymi problemami wdrożeniowymi – w przypadku studiów o profilu praktycznym

SP_KU01

 

analizować, interpretować i oceniać wykorzystywane źródła i pozyskane informacje z zakresu: występowania zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji żywności, wytwarzania wyrobów leczniczych i kosmetycznych,  wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością w łańcuchu żywnościowym

 

SP_KU02

 

 

zaplanować, wykonać i zwalidować metody identyfikacji mikroorganizmów, przygotować i zweryfikować dokumentację systemową laboratoryjną oraz produkcyjną

 

P7S_UK Komunikowanie się – odbieranie i tworzenie wypowiedzi, upowszechnianie wiedzy w środowisku

komunikować się na tematy specjalistyczne ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców

prowadzić debatę

posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego oraz specjalistyczną terminologią

SP_KU03

 

przygotować opracowania pisemne oraz wygłaszać prezentacje ustne i aktywnie uczestniczyć w dyskusjach w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego, higieny i jakości żywności, wyrobów leczniczych i kosmetycznych

 

P7S_UO Organizacja pracy/ planowanie i praca zespołowa

 

kierować pracą zespołu współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych i podejmować wiodącą rolę w zespołach

SP_KU04

 

kierować pracą zespołu oraz współpracować z innymi osobami w pracach zespołowych dotyczących planowani i wykonania badań mikrobiologicznych, ich walidacji, opracowania i weryfikacji dokumentacji systemowej

 

P7S_UU Uczenie się / planowanie własnego rozwoju i rozwoju innych osób

 

SP_KU05

 

samodzielnie planować rozwój własny i członków zespołu w zakresie doboru, realizacji i weryfikacji metod mikrobiologicznych, zapewnienia higieny, jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych z wykorzystaniem narzędzi systemowych

 

                   KOMPETENCJE – absolwent JEST GOTÓW DO

 

P7U_K

tworzenia i rozwijania wzorów właściwego postępowania w środowisku pracy i życia podejmowania inicjatyw, krytycznej oceny siebie oraz zespołów i organizacji, w których uczestniczy

przewodzenia grupie i ponoszenia odpowiedzialności za nią

 

 

 

P7S_KK

Oceny/krytyczne podejście

krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści

uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu

SP_KK01

 

korzystania z obiektywnych źródeł informacji i krytycznej ich oceny;  poszerzania zdobytej wiedzy w zakresie metod identyfikacji mikroorganizmów, interpretacji uzyskanych wyników i podejmowania decyzji na ich podstawie, umiejętnego wykorzystania zasad systemów zarządzania jakością do planowania, realizacji i weryfikacji postępowania w produkcji wyrobów spożywczych, leczniczych i kosmetycznych oraz badaniu wyrobów gotowych

 

SP_KK02

 

rozwiązywania problemów dotyczących bezpieczeństwa mikrobiologicznego, zapewnienia higieny i jakości żywności, wyrobów leczniczych i kosmetycznych samodzielnie, z członkami zespołu lub z ekspertami

 

P7S_KO Odpowiedzialność/ wypełnianie zobowiązań społecznych na rzecz interesu publicznego

wypełniania zobowiązań społecznych, inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego

inicjowania działań na rzecz interesu publicznego

myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy

 

SP_KK03

 

ponoszenia odpowiedzialności zawodowej za: dobór i realizację metod identyfikacji mikroorganizmów oraz interpretację uzyskanych wyników; wdrożenie procedur systemowych w laboratoriach mikrobiologicznych i zakładach produkcyjnych na rzecz ochrony interesu przedsiębiorcy i społecznego

 

P7S_KR

Rola zawodowa/ niezależność i rozwój etosu

odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym:

– rozwijania dorobku zawodu,

– podtrzymywania etosu zawodu,

– przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad

SP_KK04

 

odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych i  przestrzeganiem zasad etyki zawodowej

 

      

 

Objaśnienie oznaczeń w symbolach:

SP – studia podyplomowe

K (po podkreślniku) – kierunkowe efekty kształcenia

W – kategoria wiedzy

U – kategoria umiejętności

K – kategoria kompetencji społecznych

01, 02, 03 i kolejne – numer efektu kształcenia

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies