W dniach 1-3 lipca 2024 r. odbyło się VIII Sympozjum Inżynierii Żywności, które zgromadziło naukowców z jednostek naukowych z całego kraju.
Sympozjum w liczbach:
- ponad 70 uczestników z 12 jednostek naukowych z 7 miast
- 30 prezentacji ustnych w 4 sekcjach tematycznych
- 30 e-posterów w 4 sekcjach tematycznych
- 2 doniesienia z przemysłu
- 5 wykładów plenarnych: Dr inż. Joanna Ciborska: Żywność, żywienie i emocje – determinanty wyborów żywieniowych; Prof. dr hab. Hanna Baranowska: Molekularne właściwości wody w żywności; Dr hab. Anna Kamińska-Dwórznicka, prof. SGGW: Ile znaczy kryształ lodu w lodach spożywczych?; Dr hab. Joanna Piepiórka-Stepuk, prof. PK: Mycie w przemyśle spożywczym – wymagania i kierunki badań; Dr hab. Marek Jakubowski, prof. MIR-PIB: Symulacja CFD oraz pomiary PIV w inżynierii żywności
Wyróżnione prezentacje ustne:
– Gabriela Kowalska: “Naturalne biopolimery z produktów ubocznych jako niekonwencjonalne nośniki w procesie enkapsulacji” (XXVI Seminarium Naukowe „Właściwości wody w żywności”)
– Adrianna Kaczmarska: “Badanie wpływu segmentów RG-I na właściwości pektyn w wyniku modyfikacji enzymatycznych oraz chemicznych frakcji rozpuszczalnej w słabych alkaliach (DASP)”
– Natalia Polak: “Wpływ obróbki mikrofalowej oraz czasu przechowywania na zawartość składników bioaktywnych w nektarze aroniowym”
– Zuzanna Lis: “Wpływ stosunku C/N w podłożu hodowlanym z ekstraktem z wytłoków jabłkowych na plon biomasy oraz zawartość białka w drożdżach paszowych”
Wyróżnione prezentacje e-posterowe
– Szymon Ossowski: “Wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki wstępnej na cechy sensoryczne suszy jabłkowych”
– Joanna Markowska: “Jakość mięsa odkostnionego mechanicznie z korpusu drobiowego w nowatorskiej technologii pozyskania”
– Joanna Kruk: “Właściwości mechaniczne modelowych układów spożywczych z pektyną i śluzem z siemienia lnianego”
– Michał Klekowicz: “Drożdże Candida kefyr jako źródło białka mikrobiologicznego”
Gratulujemy wyróżnień!
Doniesienia z przemysłu
Praktyczne aspekty zostały przedstawione w dwóch doniesieniach z przemysłu, które dostarczyły uczestnikom cennych informacji na temat wdrażania nowoczesnych technologii w sektorze żywnościowym. Dziękujemy za obecność przedstawicielom firm Podwisłocze Inwestycje Sp. z o.o i U Jędrusia.
Integracja i rozmowy kuluarowe
Sympozjum było również okazją do integracji, rozmów kuluarowych oraz wspólnej zabawy do białego rana, umożliwiających nawiązywanie nowych kontaktów i wymianę doświadczeń.
Podziękowania
Serdeczne podziękowania dla wszystkich uczestników, osób wspierających i komitetu organizacyjnego – na ręce Ewy Gondek za doskonałą organizację wydarzenia. Dziękujemy partnerom i sponsorom: BIN Sp. z o.o, Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych, FOSS; oraz współorganizatorom: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Agrofizyczne.
Do zobaczenia za dwa lata na IX Sympozjum Inżynierii Żywności!