Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / Odbyło się VIII Sympozjum Inżynierii Żywności
W dniach 1-3 lipca 2024 r. odbyło się VIII Sympozjum Inżynierii Żywności, które zgromadziło naukowców z jednostek naukowych z całego kraju.
 
Sympozjum w liczbach:
  • ponad 70 uczestników z 12 jednostek naukowych z 7 miast 
  • 30 prezentacji ustnych w 4 sekcjach tematycznych 
  • 30 e-posterów w 4 sekcjach tematycznych 
  • 2 doniesienia z przemysłu 
  • 5 wykładów plenarnych: Dr inż. Joanna Ciborska: Żywność, żywienie i emocje – determinanty wyborów żywieniowych; Prof. dr hab. Hanna Baranowska: Molekularne właściwości wody w żywności; Dr hab. Anna Kamińska-Dwórznicka, prof. SGGW: Ile znaczy kryształ lodu w lodach spożywczych?; Dr hab. Joanna Piepiórka-Stepuk, prof. PK: Mycie w przemyśle spożywczym – wymagania i kierunki badań; Dr hab. Marek Jakubowski, prof. MIR-PIB: Symulacja CFD oraz pomiary PIV w inżynierii żywności
 
Wyróżnione prezentacje ustne:
– Gabriela Kowalska: “Naturalne biopolimery z produktów ubocznych jako niekonwencjonalne nośniki w procesie enkapsulacji” (XXVI Seminarium Naukowe „Właściwości wody w żywności”) 🌱
– Adrianna Kaczmarska: “Badanie wpływu segmentów RG-I na właściwości pektyn w wyniku modyfikacji enzymatycznych oraz chemicznych frakcji rozpuszczalnej w słabych alkaliach (DASP)” 
– Natalia Polak: “Wpływ obróbki mikrofalowej oraz czasu przechowywania na zawartość składników bioaktywnych w nektarze aroniowym” 
– Zuzanna Lis: “Wpływ stosunku C/N w podłożu hodowlanym z ekstraktem z wytłoków jabłkowych na plon biomasy oraz zawartość białka w drożdżach paszowych” 
 
Wyróżnione prezentacje e-posterowe
– Szymon Ossowski: “Wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki wstępnej na cechy sensoryczne suszy jabłkowych” 
– Joanna Markowska: “Jakość mięsa odkostnionego mechanicznie z korpusu drobiowego w nowatorskiej technologii pozyskania” 
– Joanna Kruk: “Właściwości mechaniczne modelowych układów spożywczych z pektyną i śluzem z siemienia lnianego” 
– Michał Klekowicz: “Drożdże Candida kefyr jako źródło białka mikrobiologicznego” 
Gratulujemy wyróżnień! 
 
Doniesienia z przemysłu 
Praktyczne aspekty zostały przedstawione w dwóch doniesieniach z przemysłu, które dostarczyły uczestnikom cennych informacji na temat wdrażania nowoczesnych technologii w sektorze żywnościowym. Dziękujemy za obecność przedstawicielom firm Podwisłocze Inwestycje Sp. z o.o i U Jędrusia. 
 
Integracja i rozmowy kuluarowe 
Sympozjum było również okazją do integracji, rozmów kuluarowych oraz wspólnej zabawy do białego rana, umożliwiających nawiązywanie nowych kontaktów i wymianę doświadczeń.
 
Podziękowania 
Serdeczne podziękowania dla wszystkich uczestników, osób wspierających i komitetu organizacyjnego – na ręce Ewy Gondek za doskonałą organizację wydarzenia. Dziękujemy partnerom i sponsorom: BIN Sp. z o.o, Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych, FOSS; oraz współorganizatorom: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Polskie Towarzystwo Agrofizyczne.
 
Do zobaczenia za dwa lata na IX Sympozjum Inżynierii Żywności!

← SPECJALISTA laborant – oferta pracy → Festiwal Nauki w Warszawie – zapraszamy

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies