Skład osobowy
[Moduł wyszukiwania pracowników/wizytówek w budowie]
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
prof. dr hab. Stanisław Bogdan Błażejak
Pokój: C1039, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 12:00–14:00
(22) 59 37 658
stanislaw_blazejak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: waloryzacja biomasy komórkowej drożdży (białka, lipidy, karotenoidy, biopleksy) w hodowlach na odpadach generowanych przez branżę rolno-spożywczą.mgr inż. Katarzyna Brzezicka
Pokój: C1009, bud. 32
(22) 59 376 81dr hab. inż. Anna Bzducha-Wróbel
Pokój: C1027, bud. 32
Konsultacje: czwartek 13:15-15:15
(22) 59 37 656
anna_bzducha_wrobel@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: Biotechnologia i mikrobiologia żywności. Beta-glukany pochodzenia drożdżowego. Ściana komórkowa drożdży a warunkach stresowe. Biotechnologiczne zagospodarowanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego w produkcji bioaktywnych składników żywności i pasz. Adsorbenty mykotoksyn otrzymywane z biomasy mikroorganizmów.dr hab. inż. Anna Chlebowska-Śmigiel
Pokój: C1038, bud. 32
Konsultacje: nieobecna w semestrze zimowym
(22) 59 37 651
anna_chlebowska_smigiel@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: mikrobiologia żywności, biosynteza i zastosowanie pullulanu, powłoki jadalne, probiotyki, prebiotykidr hab. inż. Iwona Gientka
Konsultacje: w semestrze zimowym 2019/20 poniedziałek 9:00-11:00
(22) 59 376 52
iwona_gientka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: biotechnologia żywności, mikrobiologia żywności, wykorzystanie drożdży w biotechnologiiprof. dr hab. Małgorzata Gniewosz
Pokój: 1009, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
(22) 59 37 650
malgorzata_gniewosz@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności, biotechnologia żywności, biosynteza i zastosowanie mikrobiologicznych polisacharydów, aktywność przeciwdrobnoustrojowa ekstraktów i olejków roślinnych, przeciwdrobnoustrojowe jadalne opakowania do żywności.dr hab. inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk
Pokój: C1038, bud. 32
Konsultacje: wtorek 13:00–15:00
(22) 59 37 660
elzbieta_hac_szymanczuk@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: mikrobiologia i higiena żywności, żywność pochodzenia zwierzęcego, niekonwencjonalne metody utrwalania żywności, ekstrakty i olejki roślinne jako środki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające w żywności.dr hab. inż. Marek Kieliszek
Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
(22) 59 376 57
marek_kieliszek@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: bioakumulacja pierwiastków, selen, biotechnologia, mikrobiologia żywności, enzymologia, proteomika, genetyka drobnoustrojów, biosynteza lipidów, biotechnologiczne metody utylizacji odpadów przemysłowychdr inż. Anna Kot
Pokój: C1026, bud. 32
Konsultacje: wtorek 11:00–13:00
(22) 59 375 57
Zainteresowania naukowe: biotechnologia żywności, mikrobiologia żywności, biosynteza lipidów i karotenoidów przez grzyby, biotechnologiczne metody utylizacji odpadów przemysłowych.dr inż. Karolina Kraśniewska
Pokój: C1025, bud. 32
Konsultacje: czwartek 13:00–15:00
(22) 59 37 669
karolina_krasniewska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: biotechnologia i mikrobiologia żywności, bezpieczeństwo żywności, powłoki i filmy jadalne, substancje przeciwdrobnoustrojowe.dr hab. inż. Edyta Lipińska
Konsultacje: wtorek 9:00–11:00
(22) 59 37 661
edyta_lipinska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: biotechnologiczne wykorzystanie drobnoustrojów (gorzelnictwo, drożdżownictwo, wykorzystanie bakterii propionowych) i mikrobiologia żywności. Obecnie realizowane tematy badawcze to: utylizacja surowców odpadowych przez drobnoustroje oraz wykorzystanie ich metabolitów, monitorowanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności z wykorzystaniem nowoczesnych technik (np. termowizyjnych lub spektroskopii FT-IR).dr Kamil Piwowarek
Pokój: C1026, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 13:00-15:00
(22) 59 37 663
kamil_piwowarek@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: biotechnologia przemysłowa, mikrobiologia przemysłowa, mikrobiologia żywności, utylizacja odpadów rolno-spożywczych z jednoczesnym pozyskiwaniem metabolitów bakteryjnych o znaczeniu przemysłowym, bakterie propionowe, biotransformacja, genomika, bioinformatyka.mgr inż. Katarzyna Pobiega
Pokój: C1025, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 11:00–12:00
(22) 59 376 64
katarzyna_pobiega@sggw.edu.plmgr inż. Anna Rudziak-Tałałaj
Pokój: C1009, bud. 32
Konsultacje: piątek 9:00-10:00
(22) 59 376 63dr inż. Alicja Synowiec
Pokój: C1040, bud. 32
Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
(22) 69 37 659
alicja_synowiec@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów spożywczych, wykorzystanie ekstraktów i olejków eterycznych oraz ich składników jako substancji zabezpieczających żywność przed rozwojem mikroorganizmów. Wykorzystanie zaawansowanych technik analizy statystycznej w badaniach naukowych (DOE). Browarnictwo.
Katedra Chemii
dr inż. Witold Bekas, prof. SGGW
Pokój: 1024, bud. 32
Konsultacje: środa 12:00-14:00
(22) 59 37 629
witold@bekas.pl
Zainteresowania naukowe: chemia żywności, chemia tłuszczów, dydaktyka chemiiAnna Borkowska
dr hab. inż. Joanna Bryś
Pokój: 099, bud. 23
Konsultacje: wtorek 11:00-13:00
(22) 59 37 615
joanna_brys@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: technologia żywności i żywienie człowieka, chemia żywności, chemia lipidów, ocena jakości żywności, tłuszcz mleczny, oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, tłuszcz mleka kobiecego, stabilność oksydatywna tłuszczów, metody modyfikacji właściwości tłuszczów naturalnych, metody instrumentalne stosowane w analizie i ocenie jakości żywności (GC, PDSC, HPLC)mgr inż. Rita Brzezińska
Pokój: 0102, bud. 23
Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
(022) 59 376 07
rita_glowacka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: kawa i jej produkty odpadowe, chemia związków bioaktywnych, nowoczesne metody analizy żywności, chemometria w analizie żywności, zagrożenia chemiczne żywnościdr Beata Dasiewicz
Pokój: 2061, bud. 32
Konsultacje: semestr zimowy środa 12:15-13:45, semestr letni środa 11:15-12:45
(0 22) 59 37 625
beata_dasiewicz@sggw.edu.pldr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek
Konsultacje: w semestrze letnim 2019/20: poniedziałek 11:00-12:00, piątek 10:30-11:00
(22) 59 37 617
katarzyna_dobrosz_teperek@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia związków naturalnych, zielona chemia, dydaktyka chemiidr inż. Agata Fabiszewska
Pokój: 2059, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 10:30-12:30
(22) 59 37 621
agata_fabiszewska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: bgenetyka i fizjologia drożdży Yarrowia lipolytica, biokataliza, biotransformacje z udziałem lipaz, produkcja oleju mikrobiologicznegost. techn. Marzenna Filipczuk
mgr inż. Janina Gaworska
dr hab. Agata Górska, prof. SGGW
Pokój: 2043, bud. 32
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 613
agata_gorska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia żywności, chemia tłuszczów, chemia białek, analiza i ocena jakości
produktów żywnościowychdr inż. Agnieszka Górska
Pokój: 1024, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 13:00-14:30
(022) 59 376 29
agnieszka_gorska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia organiczna, chemia żywności, chemia tłuszczówdr hab. inż. Eliza Gruczyńska-Sękowska
Pokój: 2026, bud. 32
Konsultacje: czwartek 12:15-14:00
(22) 59 37 610
eliza_gruczynska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia lipidów, zastosowanie niekonwencjonalnych środowisk reakcji w enzymatycznych procesach modyfikacji lipidówdr Beata Just-Brochocka
Pokój: 2042, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 10:00-11:00, czwartek 13:15-14:15
(22) 59 37 619
beata_just_brochocka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: elektrochemiczne metody analizy ilościowejdr Beata Kamińska
Pokój: 2061, bud. 32
Konsultacje: w semestrze letnim 2019/20: środa 15:45-16:30, niedziela (turnus A): 10:00-11:30
(22) 59 37 625
beata_kaminska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia związków heterocyklicznychdr hab. Piotr Koczoń
Pokój: 0100, bud. 32
Konsultacje: piątek 9:30-11:00
(22) 59 37 616
piotr_koczon@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia żywności, spektroskopia IR, analiza dyskryminacyjnadr inż. Wanda Kosińska
(22) 59 37 624
wanda_kosinska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia organiczna i metaloorganicznadr Dorota Kowalska
Pokój: 2034, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 10:30-12:30 (semestr zimowy 2019/20)
(22) 59 37 612
dorota_kowalska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia żywności, instrumentalna analiza żywnościdr hab. Mariola Kozłowska
Pokój: 2027, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
(22) 59 37 614
mariola_kozlowska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia związków biologicznie aktywnych, chemia żywnościdr Ewa Majewska
Pokój: 2034, bud. 32
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 612
ewa_majewska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia organiczna, biotransformacje, kancerogeny, zielona chemia, olejki eterycznedr inż. Jolanta Małajowicz
Pokój: 2035, bud. 32
Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
(22) 59 37 618
jolanta_malajowicz@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: biosynteza enzymów, wykorzystanie mikroorganizmów w biotransformacjach, enzymatyczna synteza związków zapachowych (gamma-galaktonu, związków z tzw. zielonej nuty zapachowej) i surfaktantówdr Diana Mańko-Jurkowska
Pokój: 0102, bud. 23
Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
(022) 59 376 07
diana_manko_jurkowska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: związki powierzchniowo czynne, biosurfaktanty, adsorpcja, układy emulsyjneIrena Nejmanowska
dr Grażyna Anna Orzeszko
(22) 59 37 624
Zainteresowania naukowe: chemia organiczna (synteza związków biologicznie czynnych), ochrona środowiska w przemyśle rolno-spożywczymdr hab. inż. Ewa Ostrowska-Ligęza, prof. SGGW
Pokój: 0101, bud. 23
Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
(22) 59 37 606
ewa_ostrowska_ligeza@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: analiza termiczna żywności – różnicowa kalorymetria skaningowa (DSC, PDSC, MDSC), termograwimetria (TGA), właściwości termiczne żywności w proszku i czekoladDanuta Oyrzanowska
(0 22) 59 37 521dr inż. Bożena Parczewska-Plesnar
Pokój: 2035, bud. 32
Konsultacje: wtorek 11:15-13:00 (semestr zimowy 2019/20)
(22) 59 37 618
bozena_parczewska_plesnar@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia fizyczna – termodynamika równowag fazowychprof. dr hab. Ewa Raczyńska
Pokój: 2060, bud. 32
Konsultacje: semestr zimowy: po uzgodnieniu mailowym, semestr letni: środa 15:00-16:00, czwartek 14:00-15:00
(22) 59 37 623
ewa_raczynska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: fizyczna chemia organiczna – struktura i reakcje przeniesienia protonu lub tworzenia wiązania wodorowego w związkach azotudr Ewa Rostkowska-Demner
Pokój: 2042, bud. 32
Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
(22) 59 37 619
ewa_rostkowska_demner@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: efekty procesu oksydacji biologicznej win owocowych, dydaktyka chemiidr Andrzej Sadownik
dr inż. Katarzyna Tarnowska
Pokój: 2027, bud. 32
Konsultacje: środa 9:00-11:00
(22) 59 37 614
katarzyna_tarnowska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia tłuszczów, przeestryfikowanie enzymatyczne, immobilizacja enzymówdr Ewa Więckowska-Bryłka
(22) 59 37 617
ewa_wieckowska_brylka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chemia analityczna i fizyczna, oddziaływania międzycząsteczkowe w roztworachdr hab. inż. Magdalena Wirkowska-Wojdyła
Pokój: 0101, bud. 23
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(22) 59 37 606
magdalena_wirkowska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: termiczne właściwości tłuszczów, przeestryfikowanie jako metoda modyfikacji lipidówmgr inż. Bartłomiej Zieniuk
Pokój: 2059, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek 11:00–13:00
(022) 59 376 21
bartlomiej_zieniuk@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: biosynteza enzymów, enzymatyczna synteza związków o działaniu przeciwutleniającym, chemia związków naturalnych
Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji
mgr inż. Alicja Barańska
Pokój: 1004
(022) 59 375 73mgr inż. Michał Bialik
Pokój: 1004
(022) 59 375 73
michal_bialik@sggw.edu.pldr hab. Agnieszka Ciurzyńska
Pokój: 1023
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 577
agnieszka_ciurzynska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: liofilizacja, odwadnianie osmotyczne, obróbka wstępna, hydrokoloidy, żele, struktura, właściwości suszonej żywności, projektowanie produktówmgr inż. Jakub Czyżewski
Pokój: 1004
(022) 59 375 73
jakub_czyzewski@sggw.edu.pldr inż. Magdalena Dadan
Pokój: 1056
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(22) 59 37 560
magdalena_dadan@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, nietermiczne technologie, obróbka wstępna surowca, ultradźwięki, pulsacyjne pole elektryczne, suszarnictwo żywności, suszenie mikrofalowe, odwadnianie osmotyczne, przetwarzanie ziół, glikozydy stewioloweprof. dr hab. Ewa Domian
Pokój: 1059
Konsultacje: środa 12:00-14:00
(22) 59 37 578
ewa_domian@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: żywność i środki spożywcze w formie sypkiej i sproszkowanej, suszenie rozpyłowe żywności, mikrokpsułkowanie, właściwości reologiczne żywności, właściwości sorpcyjne żywności, barwa żywnościdr inż. Sabina Galus
Pokój: 1022
Konsultacje: wtorek 9:00-11:00
(22) 59 37 579
sabina_galus@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: folie biopolimerowe, właściwości fizyczne materiałów opakowaniowych, powłoki jadalne, powlekanie żywności, inżynieria żywościdr hab. Ewa Gondek, prof. SGGW
Pokój: 052
Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
(22) 59 37 563
ewa_gondek@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, suszenie żywności, wzbogacanie żywności, właściwości mechaniczne i akustyczne surowców i produktów zbożowych, ekstruzjadr hab. Ewa Jakubczyk, prof. SGGW
Pokój: 052
Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
(22) 59 37 563
ewa_jakubczyk@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: suszenie owoców i warzyw, właściwości fizyczne suszonych materiałów, suszenie pianowe, właściwości mechaniczne i akustyczne, tekstura żywności, mikrostruktura surowców roślinnych i piandr hab. Emilia Janiszewska-Turak
Pokój: 1055
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 566
emilia_janiszewska_turak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, mikrokapsułkowanie żywności, suszenie żywności, ekstrakcja nadkrytyczna, mikronizacja nadkrytyczna, soki owocowe i warzywnedr hab. Monika Janowicz, prof. SGGW
Pokój: 1055
Konsultacje: poniedziałek 11:00-12:00, czwartek 8:00-9:00
(22) 59 37 566
monika_janowicz@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: : suszenie żywności, odwadnianie osmotyczne, struktura żywności, niekonwencjonalne metody utrwalania żywnościdr inż. Aleksandra Jedlińska
Pokój: 1041
Konsultacje: wtorek 8:30-10:30
(22) 59 37 564
aleksandra_jedlinska@sggw.edu.pldr hab. Anna Kamińska-Dwórznicka, prof. SGGW
Pokój: 050
Konsultacje: czwartek 11:00-13:00
(22) 59 37 569
anna_kaminska_dworznicka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: transport ciepła i masy, zamrażanie żywności, biotechnologia przemysłowadr hab. Hanna Kowalska, prof. SGGW
Pokój: 1042
Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
(22) 59 37 565
hanna_kowalska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: odwadnianie osmotyczne, wzbogacanie, techniki zrównoważonej produkcji żywności, projektowanie zakładów, eksploatacja maszyn i urządzeń, materiałoznawstwoKrzysztof Królikowski
Pokój: 040
(22) 59 37 572
krzysztof_krolikowski@sggw.edu.pldr hab. Agata Marzec, prof. SGGW
Pokój: 1042
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 565
agata_marzec@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: właściwości akustyczne, mechaniczne, strukturalne i sorpcyjne produktów zbożowych, tekstura żywności suszonej, reologia cieczy, ekologiamgr inż. Ewelina Masiarz
Pokój: 1004
(022) 59 375 73mgr inż. Joanna Miselhorn
Pokój: 1053
(22) 59 37 561
joanna_miselhorn@sggw.edu.pldr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
Pokój: 1022
Konsultacje: poniedziałek 12:00-14:00
(22) 59 37 579
malgorzata_nowacka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: suszenie żywności, odwadnianie osmotyczne, nietermiczne technologie, bezpieczeństwo żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, projektowanie nowych produktówdr hab. Dorota Nowak
Pokój: 051
Konsultacje: poniedziałek 9:00-11:00
(22) 59 37 562
dorota_nowak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: suszenie, liofilizacja, innowacyjne procesy, miernictwo przemysłowe, struktura żywności, woda w żywności, biotechnologiczne procesy, bioreaktorydr hab. Zbigniew Pałacha, prof. SGGW
(22) 59 37 567
zbigniew_palacha@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: i inżynieria żywności, właściwości fizyczne żywności, stan wody w żywności, aktywność wody, przemiany fazowe w żywności, zamrażanie żywnościmgr Katarzyna Rybak
Pokój: 1053
(22) 59 37 574
katarzyna_rybak@sggw.edu.pldr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW
Pokój: 050
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 569
katarzyna_samborska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: suszenie rozpyłowe, miód, suszenie miodu i innych materiałów o wysokiej zawartości cukrów, procesy membranowedr hab. Karolina Szulc
Pokój: 1023
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 577
karolina_szulc@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, właściwości fizyczne żywności, technologia produkcji żywności w proszkudr inż. Artur Wiktor
Pokój: 1056
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(22) 59 37 560
artur_wiktor@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: nietermiczne technologie przetwarzania żywności, gospodarka energetycznaprof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert
Pokój: 1057
Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
(22) 59 37 568
dorota_witrowa_rajchert@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, suszenie, właściwości fizyczne żywności, procesy membranowemgr Mariusz Wojnowski
Pokój: 040
(22) 59 37 572
mariusz_wojnowski@sggw.edu.plmgr inż. Joanna Żubernik
Pokój: 1004
(022) 59 375 73
Katedra Technologii i Oceny Żywności
dr hab. Lech Adamczak
Pokój: C054
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 537
lech_adamczak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP, analiza i ocena jakości konserw mięsnych, wykorzystanie technologii skanowania 3D do oceny jakości mięsa.dr hab. Anna Berthold-Pluta
Pokój: C26
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(22) 59 37 668
anna_berthold@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: jakość mikrobiologiczna produktów spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów mlecznych, zmiany proteolityczne zachodzące w procesie dojrzewania serówdr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak
Pokój: C032
Konsultacje: wtorek 12:00-14:00
(22) 59 37 541
grazyna_cacak_pietrzak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: przechowalnictwo i przetwórstwo zbóż (technologia młynarstwa, kaszarstwa, piekarstwa, produkcja płatków, makaronów), ocena wartości technologicznej zbóż, składniki prozdrowotne, substancje szkodliwe, ekologia, produkty bezglutenowe, naturalne dodatki do pieczywadr hab. Aneta Cegiełka
Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
(22) 59 37 532
aneta_cegielka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: przetwórstwo mięsa drobiowego i wieprzowego, substancje funkcjonalne, dietetyczne produkty mięsnemgr inż. Jan Cegiełka
Pokój: C053
(22) 59 37 536
jan_cegielka@sggw.edu.plprof. dr hab. Alicja Ceglińska
Pokój: C031
Konsultacje: wtorek 9:00-11:00
(22) 59 37 540
alicja_ceglinska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: zagadnienia technologii piekarsko-ciastkarskiej, wartość technologiczna ziarna odmian pszenicy, wzbogacanie wartości odżywczejdr inż. Andrzej Cendrowski
Pokój: C24
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(0 22) 59 37 524
andrzej_cendrowski@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: związki polifenolowe, ekstrakcja związków bioaktywnych z materiału roślinnego, nowoczesne technologie przetwarzania surowców owocowych i warzywnych, HPLC, interakcje składników żywności, związki niepożądane w żywności, sztuczne substancje słodzące, owoce róży, ekstrakty roślinne, stabilność barwników, zagospodarowanie odpadówdr inż. Marta Chmiel
Pokój: C46
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 532
marta_chmiel@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: jakość mięsa, sposoby pakowania mięsa i przetworów mięsnychdr inż. Marta Ciecierska
Pokój: pokój 3/104 (bud. 34)
Konsultacje: wtorek 11.00-13.00
(22) 59 37 686
marta_ciecierska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: analiza i ocena jakości i bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania metod instrumentalnych; zanieczyszczenia chemiczne żywności, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w produktach spożywczych oraz metody eliminacji lub minimalizacji ich występowaniamgr inż. Katarzyna Czarniak
Pokój: C31, bud. 32
Konsultacje: poniedziałek. 8:00-16:00, wtorek 8:00-11:00, czwartek 8:00-16:00
(0 22) 59 37 665
katarzyna_czarniak@sggw.edu.pldr hab. Krzysztof Dasiewicz
Pokój: C48
Konsultacje: poniedziałek 12:00-14:00
(22) 59 37 534
krzysztof_dasiewicz@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: aspekty technologiczne, zdrowotne i ekonomiczne przetwarzania surowców zwierzęcych, techniki wizyjne w ocenie jakości mięsadr hab. Dorota Derewiaka
Pokój: 3/104 (bud. 34)
Konsultacje: poniedziałek 10.00-12.00
(22) 59 376 85
dorota_derewiaka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: instrumentalna analiza żywności, procesy wpływające na oksydację tłuszczów obecnych w żywności głównie steroli, kwasów tłuszczowych, składników bioaktywnych, aspekty związane z oznaczaniem i występowaniem alergenów w produktach spożywczych, nowoczesne metody dedykowane analizie żywności, badania nad biodostępnością składników żywnościdr hab. Elżbieta Dłużewska
Pokój: C2024
Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
(22) 59 37 548
elzbieta_dluzewska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: wykorzystanie hydrokoloidów w układach emulsyjnych, mikrokapsułkowanie dodatków do żywności, technologia produkcji żywności bezglutenowejdr inż. Beata Drużyńska
Pokój: 3/107 (bud. 34)
Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
(22) 59 37 675
beata_druzynska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: bioaktywne składniki żywności, właściwości przeciwrodnikowe składników żywności, żywność funkcjonalnadr inż. Anna Florowska
Pokój: C2025
Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
(22) 59 37 549
anna_florowska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: zamienniki tłuszczu, ich właściwości i możliwości aplikacji, żywność prozdrowotnadr hab. Tomasz Florowski
Pokój: C44
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 533
tomasz_florowski@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: jakość mięsa, czynniki wpływające na jakość mięsa, diagnozowanie wad jakości mięsa, zagospodarowanie przetwórcze mięsa obarczonego wadami jakościowymi, żywność funkcjonalnadr inż. Monika Garbowska
Pokój: C26
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(0 22) 59 37 670
monika_garbowska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: bioaktywne peptydy pochodzące z białek mleka, zagadnienia związane z otrzymywaniem serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogów, zmiany proteolityczne zachodzące w procesie dojrzewania serów, ocena jakości serówmgr inż. Anna Grobelna
Pokój: C23
Konsultacje: piątek 10:00-12:00
(22) 59 37 522
anna_grobelna@sggw.edu.pldr hab. Stanisław Kalisz
Pokój: C23
Konsultacje: piątek 10:00-12:00
(0 22) 59 37 522
stanislaw_kalisz@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: składniki bioaktywne owoców i warzyw, właściwości prozdrowotne soków, nektarów i napojów, stabilizacja barwy, aktywność przeciwutleniająca, żywność dla dzieci, zamrażalnictwo, apertyzacjamgr inż. Małgorzata Kornatowska
Pokój: C030
(0 22) 59 37 545
malgorzata_kornatowska@sggw.edu.pldr hab. Jolanta Kowalska
Pokój: 3/108 (bud. 34)
Konsultacje: wtorek 11:00-13:00
(22) 59 37 679
jolanta_kowalska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: produkty przerobu ziarna kakaowego – właściwości fizyczne i chemiczne, sensoryczne i prozdrowotne, systemy jakości – obligatoryjne i dobrowolne metody zapewnienia bezpieczeństwa i jakości w łańcuchu żywnościowym, ocena ryzyka, projektowanie nowych produktówdr inż. Bartosz Kruszewski
Pokój: C25
(22) 59 37 520
bartosz_kruszewski@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: ziarno kakaowe, substancje bioaktywne w kakao, zastosowanie i akceptacja konsumencka nietermicznych metod utrwalania produktów owocowych i warzywnych, analiza instrumentalna żywności, GC, HPLC, HS/SPME, zastosowanie nietermicznych technik do utrwalania produktów owocowych i warzywnychmgr inż. Milena Kupiec
Pokój: C2056
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(22) 59 37 624
milena_kupiec@sggw.edu.pldr hab. Ewa Majewska
Pokój: 3/108 (bud. 34)
Konsultacje: czwartek 11:00-13:00
(22) 59 37 678
ewa_majewska1@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: substancje biologicznie aktywne, właściwości przeciwutleniające produktów spożywczych, miód pszczelidr hab. inż. Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Pokój: C2024
Konsultacje: Konsultacje: 10:00-12:00
(22) 59 37 548
katarzyna_marciniak_lukasiak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: koncentraty spożywcze, żywność bezglutenowa, wykorzystanie składników bioaktywnych (dodatków prozdrowotnych) w recepturze batonów zbożowych, zastosowanie surowców wpływających na obniżenie zawartości tłuszczu oraz jakość makaronów instant, dodatki do żywnościprof. dr hab. Jan Mroczek
techn. Grażyna Nowak
Pokój: C2025
(22) 59 37 527
grazyna_nowak@sggw.edu.plmgr inż. Klaudia Osytek
Pokój: C2056
Konsultacje: piątek 16:00-18:00
(22) 59 37 624
klaudia_osytek@sggw.edu.pldr hab. Małgorzata Piecyk
Pokój: 3/107 (bud. 34)
Konsultacje: w semestrze zimowym 2019/20 poniedziałek 11:00-13:00
(22) 59 37 674
malgorzata_piecyk@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: czynniki warunkujące szybkość trawienia skrobi i w konsekwencji jej indeks glikemiczny, funkcjonalne właściwości skrobi, modyfikacja skrobi metodami enzymatycznymi i/ lub fizycznymi, interakcje skrobi z innymi naturalnymi substancjamidr hab. Dorota Pietrzak
Pokój: C054
Konsultacje: środa 12:00-14:00
(22) 59 37 537
dorota_pietrzak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: przetwórstwo mięsa drobiowego, żywność funkcjonalna, zastosowanie wysokich ciśnień w przemyśle mięsnym i drobiarskimdr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW
Pokój: C27
Konsultacje: wtorek 11:00-14:00
(22) 59 37 667
antoni_pluta@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: innowacje w technologii produkcji serów, zmiany proteolityczne zachodzące w procesie dojrzewania serów, produkty mleczne – aspekty żywieniowedr inż. Marianna Raczyk
Pokój: C033
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 22 59 37 542
marianna_raczyk@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: chromatografia gazowa, fitosterole, produkty degradacji estrów fitosteroli, metody oceny stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych, FODMAP w produktach zbożowychmgr inż. Anna Rajkowska
Pokój: C24
(22) 59 37 521
anna_rajkowska@sggw.edu.pldr inż. Katarzyna Ratusz
Pokój: A2009
Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
(22) 59 37 528
katarzyna_ratusz@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: tłuszcze i oleje jadalne, olej rydzowy i konopny, stabilność oksydacyjna tłuszczów i możliwości jej zwiększania, wykorzystanie ubocznych produktów tłoczenia olejów w aplikacjach spożywczych, żywność prozdrowotna, innowacyjne produkty spożywcze, projektowanie produktówdr inż. Iwona Ścibisz
Pokój: C055
Konsultacje: środa 10:00-12:00
(0 22) 59 37 523
iwona_scibisz@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: antocyjany, owoce jagodowe, borówka wysoka, cydry, kiszonki, wsady owocowe, witaminy z grupy B, polifenole, przechowalnictwo, zafałszowania żywności i metody ich wykrywania, chromatografia cieczowa, żywność minimalnie przetworzona, przekąskiprof. dr hab. Mirosław Słowiński
Pokój: C45
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 535
miroslaw_slowinski@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: technologia przetwórstwa mięsa ssaków i drobiu, żywność funkcjonalna z mięsa, analiza i ocena jakości mięsa i rynkowych przetworów mięsnych, bezpieczeństwo mięsa i przetworów mięsnychdr hab. Lidia Stasiak-Różańska
Pokój: C034 (przyziemie), bud. 32
Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
(22) 59 37 539
lidia_stasiak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: biotechnologia w przemyśle spożywczym, mikrobiologia żywności, biotechnologiczne zastosowanie bakterii octowych, badania nad pozyskiwaniem i zastosowaniem celulozy bakteryjnejdr inż. Katarzyna Sujka
Pokój: C033
Konsultacje: czwartek 11:00-13:00
(22) 59 37 542
katarzyna_sujka@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: przetwórstwo gryki, ocena jakości produktów piekarsko-ciastkarskich, zastosowanie spektroskopii w podczerwieni do badania jakości żywnościdr inż. Edyta Symoniuk
Pokój: A2009
Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
(22) 59 37 528
edyta_symoniuk@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: badanie stabilności oksydacyjnej i jakości olejów tłoczonych na zimno, instrumentalne metody oceny stabilności tłuszczówmgr inż. Iwona Szymańska
Pokój: C2056
Konsultacje: środa 11:00-13:00
(22) 59 37 624
iwona_szymanska@sggw.edu.pldr inż. Agnieszka Tyburcy
Pokój: C034 (przyziemie), bud. 32
Konsultacje: zależne od semestru
(22) 59 37 539
agnieszka_tyburcy@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: zarządzanie, ekonomika, etyka biznesu, zarządzanie zasobami ludzkimi, e-learning, tutoringmgr inż. Bogumiła Urbańska
Pokój: 057 (bud. 34)
(22) 59 376 84
bogumila_urbanska@sggw.edu.pldr hab. Rafał Wołosiak
Pokój: 3/105 (bud. 34)
Konsultacje: środa 13:30-15:00 (konsultacje indywidualne)
(22) 59 376 77
rafal_wolosiak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: żywność o zaprojektowanych cechach prozdrowotnych, ochrona i stymulowanie bioaktywności produktów spożywczych, reakcje oksydacyjne w żywności i organizmach żywych, naturalne przeciwutleniacze, wpływ technologii przetwarzania żywności na zawartość związków bioaktywnychdr inż. Elwira Worobiej
Pokój: 3/106 (bud. 34)
Konsultacje: środa 12:00-14:00
(22) 59 37 676
elwira_worobiej@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: składniki biologicznie aktywne w żywności, właściwości funkcjonalne, przeciwutleniające i żywieniowe białek żywności, modyfikacje enzymatyczne i fizyczne białekdr hab. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW
Pokój: C2022
Konsultacje: wtorek 11:00-13:00
(22) 59 37 525
malgorzata_wroniak@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: technologia olejów tłoczonych na zimno, w tym oliwy z oliwek extra virgin, wpływ czynników surowcowych i technologicznych na jakość olejów tłoczonych na zimno, właściwości fizykochemiczne, stabilność oksydacyjna, wartość żywieniowa olejówprof. dr hab. Anna Żbikowska
Pokój: C2023
Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
(22) 59 37 526
anna_zbikowska@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: modyfikacje tłuszczów, ich właściwości i zastosowanie; nowe kierunki wykorzystania produktów odpadowych przemysłu spożywczego, opakowania do żywnościdr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
Pokój: C28
Konsultacje: wtorek 11:00-13:00, czwartek 10:00-12:00
(22) 59 37 666
malgorzata_ziarno@sggw.edu.pl
Zainteresowania naukowe: produkcja i jakość produktów mleczarskich i ich roślinnych substytutów, analiza i ocena przetworów mlecznych oraz ich roślinnych substytutów, higiena produkcji i kontrola jakości żywności, nowoczesne metody instrumentalne w kontroli higieny produkcji i jakości żywności, wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej i bakterii fermentacji propionowej w produkcji i bioochronie żywności