Nasza kadra

Skład osobowy

  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

    prof. dr hab. Stanisław Bogdan Błażejak
    Pokój: C1039, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 12:00–14:00
    (22) 59 37 658
    stanislaw_blazejak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: waloryzacja biomasy komórkowej drożdży (białka, lipidy, karotenoidy, biopleksy) w hodowlach na odpadach generowanych przez branżę rolno-spożywczą.

    mgr inż. Katarzyna Brzezicka
    Pokój: C1009, bud. 32
    (22) 59 376 81

    dr hab. inż. Anna Bzducha-Wróbel
    Pokój: C1027, bud. 32
    Konsultacje: czwartek 13:15-15:15
    (22) 59 37 656
    anna_bzducha_wrobel@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: Biotechnologia i mikrobiologia żywności. Beta-glukany pochodzenia drożdżowego. Ściana komórkowa drożdży a warunkach stresowe. Biotechnologiczne zagospodarowanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego w produkcji bioaktywnych składników żywności i pasz. Adsorbenty mykotoksyn otrzymywane z biomasy mikroorganizmów.

    dr hab. inż. Anna Chlebowska-Śmigiel
    Pokój: C1038, bud. 32
    Konsultacje: nieobecna w semestrze zimowym
    (22) 59 37 651
    anna_chlebowska_smigiel@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: mikrobiologia żywności, biosynteza i zastosowanie pullulanu, powłoki jadalne, probiotyki, prebiotyki

    dr hab. inż. Iwona Gientka
    Konsultacje: w semestrze zimowym 2019/20 poniedziałek 9:00-11:00
    (22) 59 376 52
    iwona_gientka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: biotechnologia żywności, mikrobiologia żywności, wykorzystanie drożdży w biotechnologii

    prof. dr hab. Małgorzata Gniewosz
    Pokój: 1009, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
    (22) 59 37 650
    malgorzata_gniewosz@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności, biotechnologia żywności, biosynteza i zastosowanie mikrobiologicznych polisacharydów, aktywność przeciwdrobnoustrojowa ekstraktów i olejków roślinnych, przeciwdrobnoustrojowe jadalne opakowania do żywności.

    dr hab. inż. Elżbieta Hać-Szymańczuk
    Pokój: C1038, bud. 32
    Konsultacje: wtorek 13:00–15:00
    (22) 59 37 660
    elzbieta_hac_szymanczuk@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: mikrobiologia i higiena żywności, żywność pochodzenia zwierzęcego, niekonwencjonalne metody utrwalania żywności, ekstrakty i olejki roślinne jako środki przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające w żywności.

    dr hab. inż. Marek Kieliszek
    Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
    (22) 59 376 57
    marek_kieliszek@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: bioakumulacja pierwiastków, selen, biotechnologia, mikrobiologia żywności, enzymologia, proteomika, genetyka drobnoustrojów, biosynteza lipidów, biotechnologiczne metody utylizacji odpadów przemysłowych

    dr inż. Anna Kot
    Pokój: C1026, bud. 32
    Konsultacje: wtorek 11:00–13:00
    (22) 59 375 57
    Zainteresowania naukowe: biotechnologia żywności, mikrobiologia żywności, biosynteza lipidów i karotenoidów przez grzyby, biotechnologiczne metody utylizacji odpadów przemysłowych.

    dr inż. Karolina Kraśniewska
    Pokój: C1025, bud. 32
    Konsultacje: czwartek 13:00–15:00
    (22) 59 37 669
    karolina_krasniewska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: biotechnologia i mikrobiologia żywności, bezpieczeństwo żywności, powłoki i filmy jadalne, substancje przeciwdrobnoustrojowe.

    dr hab. inż. Edyta Lipińska
    Konsultacje: wtorek 9:00–11:00
    (22) 59 37 661
    edyta_lipinska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: biotechnologiczne wykorzystanie drobnoustrojów (gorzelnictwo, drożdżownictwo, wykorzystanie bakterii propionowych) i mikrobiologia żywności. Obecnie  realizowane tematy badawcze to: utylizacja surowców odpadowych przez drobnoustroje oraz wykorzystanie ich metabolitów, monitorowanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności z wykorzystaniem nowoczesnych technik (np. termowizyjnych lub spektroskopii FT-IR).

    dr Kamil Piwowarek
    Pokój: C1026, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 13:00-15:00
    (22) 59 37 663
    kamil_piwowarek@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: biotechnologia przemysłowa, mikrobiologia przemysłowa, mikrobiologia żywności, utylizacja odpadów rolno-spożywczych z jednoczesnym pozyskiwaniem metabolitów bakteryjnych o znaczeniu przemysłowym, bakterie propionowe, biotransformacja, genomika, bioinformatyka.

    mgr inż. Katarzyna Pobiega
    Pokój: C1025, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 11:00–12:00
    (22) 59 376 64
    katarzyna_pobiega@sggw.edu.pl

    mgr inż. Anna Rudziak-Tałałaj
    Pokój: C1009, bud. 32
    Konsultacje: piątek 9:00-10:00
    (22) 59 376 63

    dr inż. Alicja Synowiec
    Pokój: C1040, bud. 32
    Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
    (22) 69 37 659
    alicja_synowiec@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów spożywczych, wykorzystanie ekstraktów i olejków  eterycznych oraz ich składników jako substancji zabezpieczających żywność przed rozwojem mikroorganizmów. Wykorzystanie zaawansowanych technik analizy statystycznej w badaniach naukowych (DOE). Browarnictwo.

  • Katedra Chemii

    dr inż. Witold Bekas, prof. SGGW
    Pokój: 1024, bud. 32
    Konsultacje: środa 12:00-14:00
    (22) 59 37 629
    witold@bekas.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia żywności, chemia tłuszczów, dydaktyka chemii

    Anna Borkowska

    dr hab. inż. Joanna Bryś
    Pokój: 099, bud. 23
    Konsultacje: wtorek 11:00-13:00
    (22) 59 37 615
    joanna_brys@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: technologia żywności i żywienie człowieka, chemia żywności, chemia lipidów, ocena jakości żywności, tłuszcz mleczny, oleje roślinne, tłuszcze zwierzęce, tłuszcz mleka kobiecego, stabilność oksydatywna tłuszczów, metody modyfikacji właściwości tłuszczów naturalnych, metody instrumentalne stosowane w analizie i ocenie jakości żywności (GC, PDSC, HPLC)

    mgr inż. Rita Brzezińska
    Pokój: 0102, bud. 23
    Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
    (022) 59 376 07
    rita_glowacka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: kawa i jej produkty odpadowe, chemia związków bioaktywnych, nowoczesne metody analizy żywności, chemometria w analizie żywności, zagrożenia chemiczne żywności

    dr Beata Dasiewicz
    Pokój: 2061, bud. 32
    Konsultacje: semestr zimowy środa 12:15-13:45, semestr letni środa 11:15-12:45
    (0 22) 59 37 625
    beata_dasiewicz@sggw.edu.pl

    dr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek
    Konsultacje: w semestrze letnim 2019/20: poniedziałek 11:00-12:00, piątek 10:30-11:00
    (22) 59 37 617
    katarzyna_dobrosz_teperek@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia związków naturalnych, zielona chemia, dydaktyka chemii

    dr inż. Agata Fabiszewska
    Pokój: 2059, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 10:30-12:30
    (22) 59 37 621
    agata_fabiszewska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: bgenetyka i fizjologia drożdży Yarrowia lipolytica, biokataliza, biotransformacje z udziałem lipaz, produkcja oleju mikrobiologicznego

    st. techn. Marzenna Filipczuk

    mgr inż. Janina Gaworska

    dr hab. Agata Górska, prof. SGGW
    Pokój: 2043, bud. 32
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 613
    agata_gorska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia żywności, chemia tłuszczów, chemia białek, analiza i ocena jakości
    produktów żywnościowych

    dr inż. Agnieszka Górska
    Pokój: 1024, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 13:00-14:30
    (022) 59 376 29
    agnieszka_gorska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia organiczna, chemia żywności, chemia tłuszczów

    dr hab. inż. Eliza Gruczyńska-Sękowska
    Pokój: 2026, bud. 32
    Konsultacje: czwartek 12:15-14:00
    (22) 59 37 610
    eliza_gruczynska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia lipidów, zastosowanie niekonwencjonalnych środowisk reakcji w enzymatycznych procesach modyfikacji lipidów

    dr Beata Just-Brochocka
    Pokój: 2042, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 10:00-11:00, czwartek 13:15-14:15
    (22) 59 37 619
    beata_just_brochocka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: elektrochemiczne metody analizy ilościowej

    dr Beata Kamińska
    Pokój: 2061, bud. 32
    Konsultacje: w semestrze letnim 2019/20: środa 15:45-16:30, niedziela (turnus A): 10:00-11:30
    (22) 59 37 625
    beata_kaminska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia związków heterocyklicznych

    dr hab. Piotr Koczoń
    Pokój: 0100, bud. 32
    Konsultacje: piątek 9:30-11:00
    (22) 59 37 616
    piotr_koczon@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia żywności, spektroskopia IR, analiza dyskryminacyjna

    dr inż. Wanda Kosińska
    (22) 59 37 624
    wanda_kosinska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia organiczna i metaloorganiczna

    dr Dorota Kowalska
    Pokój: 2034, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 10:30-12:30 (semestr zimowy 2019/20)
    (22) 59 37 612
    dorota_kowalska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia żywności, instrumentalna analiza żywności

    dr hab. Mariola Kozłowska
    Pokój: 2027, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
    (22) 59 37 614
    mariola_kozlowska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia związków biologicznie aktywnych, chemia żywności

    dr Ewa Majewska
    Pokój: 2034, bud. 32
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 612
    ewa_majewska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia organiczna, biotransformacje, kancerogeny, zielona chemia, olejki eteryczne

    dr inż. Jolanta Małajowicz
    Pokój: 2035, bud. 32
    Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
    (22) 59 37 618
    jolanta_malajowicz@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: biosynteza enzymów, wykorzystanie mikroorganizmów w biotransformacjach, enzymatyczna synteza związków zapachowych (gamma-galaktonu, związków z tzw. zielonej nuty zapachowej) i surfaktantów

    dr Diana Mańko-Jurkowska
    Pokój: 0102, bud. 23
    Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
    (022) 59 376 07
    diana_manko_jurkowska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: związki powierzchniowo czynne, biosurfaktanty, adsorpcja, układy emulsyjne

    Irena Nejmanowska

    dr Grażyna Anna Orzeszko
    (22) 59 37 624
    Zainteresowania naukowe: chemia organiczna (synteza związków biologicznie czynnych), ochrona środowiska w przemyśle rolno-spożywczym

    dr hab. inż. Ewa Ostrowska-Ligęza, prof. SGGW
    Pokój: 0101, bud. 23
    Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
    (22) 59 37 606
    ewa_ostrowska_ligeza@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: analiza termiczna żywności – różnicowa kalorymetria skaningowa (DSC, PDSC, MDSC), termograwimetria (TGA), właściwości termiczne żywności w proszku i czekolad

    Danuta Oyrzanowska
    (0 22)  59 37 521

    dr inż. Bożena Parczewska-Plesnar
    Pokój: 2035, bud. 32
    Konsultacje: wtorek 11:15-13:00 (semestr zimowy 2019/20)
    (22) 59 37 618
    bozena_parczewska_plesnar@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia fizyczna – termodynamika równowag fazowych

    prof. dr hab. Ewa Raczyńska
    Pokój: 2060, bud. 32
    Konsultacje: semestr zimowy: po uzgodnieniu mailowym, semestr letni: środa 15:00-16:00, czwartek 14:00-15:00
    (22) 59 37 623
    ewa_raczynska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: fizyczna chemia organiczna – struktura i reakcje przeniesienia protonu lub tworzenia wiązania wodorowego w związkach azotu

    dr Ewa Rostkowska-Demner
    Pokój: 2042, bud. 32
    Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
    (22) 59 37 619
    ewa_rostkowska_demner@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: efekty procesu oksydacji biologicznej win owocowych, dydaktyka chemii

    dr Andrzej Sadownik

    dr inż. Katarzyna Tarnowska
    Pokój: 2027, bud. 32
    Konsultacje: środa 9:00-11:00
    (22) 59 37 614
    katarzyna_tarnowska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia tłuszczów, przeestryfikowanie enzymatyczne, immobilizacja enzymów

    dr Ewa Więckowska-Bryłka
    (22) 59 37 617
    ewa_wieckowska_brylka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chemia analityczna i fizyczna, oddziaływania międzycząsteczkowe w roztworach

    dr hab. inż. Magdalena Wirkowska-Wojdyła
    Pokój: 0101, bud. 23
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (22) 59 37 606
    magdalena_wirkowska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: termiczne właściwości tłuszczów, przeestryfikowanie jako metoda modyfikacji lipidów

    mgr inż. Bartłomiej Zieniuk
    Pokój: 2059, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek 11:00–13:00
    (022) 59 376 21
    bartlomiej_zieniuk@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: biosynteza enzymów, enzymatyczna synteza związków o działaniu przeciwutleniającym, chemia związków naturalnych

  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

    mgr inż. Alicja Barańska
    Pokój: 1004
    (022) 59 375 73

    mgr inż. Michał Bialik
    Pokój: 1004
    (022) 59 375 73
    michal_bialik@sggw.edu.pl

    dr hab. Agnieszka Ciurzyńska
    Pokój: 1023
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 577
    agnieszka_ciurzynska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: liofilizacja, odwadnianie osmotyczne, obróbka wstępna, hydrokoloidy, żele, struktura, właściwości suszonej żywności, projektowanie produktów

    mgr inż. Jakub Czyżewski
    Pokój: 1004
    (022) 59 375 73
    jakub_czyzewski@sggw.edu.pl

    dr inż. Magdalena Dadan
    Pokój: 1056
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (22) 59 37 560
    magdalena_dadan@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, nietermiczne technologie, obróbka wstępna surowca, ultradźwięki, pulsacyjne pole elektryczne, suszarnictwo żywności, suszenie mikrofalowe, odwadnianie osmotyczne, przetwarzanie ziół, glikozydy stewiolowe

    prof. dr hab. Ewa Domian
    Pokój: 1059
    Konsultacje: środa 12:00-14:00
    (22) 59 37 578
    ewa_domian@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: żywność i środki spożywcze w formie sypkiej i sproszkowanej, suszenie rozpyłowe żywności, mikrokpsułkowanie, właściwości reologiczne żywności, właściwości sorpcyjne żywności, barwa żywności

    dr inż. Sabina Galus
    Pokój: 1022
    Konsultacje: wtorek 9:00-11:00
    (22) 59 37 579
    sabina_galus@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: folie biopolimerowe, właściwości fizyczne materiałów opakowaniowych, powłoki jadalne, powlekanie żywności, inżynieria żywości

    dr hab. Ewa Gondek, prof. SGGW
    Pokój: 052
    Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
    (22) 59 37 563
    ewa_gondek@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, suszenie żywności, wzbogacanie żywności, właściwości mechaniczne i akustyczne surowców i produktów zbożowych, ekstruzja

    dr hab. Ewa Jakubczyk, prof. SGGW
    Pokój: 052
    Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
    (22) 59 37 563
    ewa_jakubczyk@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: suszenie owoców i warzyw, właściwości fizyczne suszonych materiałów, suszenie pianowe, właściwości mechaniczne i akustyczne, tekstura żywności, mikrostruktura surowców roślinnych i pian

    dr hab. Emilia Janiszewska-Turak
    Pokój: 1055
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 566
    emilia_janiszewska_turak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, mikrokapsułkowanie żywności, suszenie żywności, ekstrakcja nadkrytyczna, mikronizacja nadkrytyczna, soki owocowe i warzywne

    dr hab. Monika Janowicz, prof. SGGW
    Pokój: 1055
    Konsultacje: poniedziałek 11:00-12:00, czwartek 8:00-9:00
    (22) 59 37 566
    monika_janowicz@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: : suszenie żywności, odwadnianie osmotyczne, struktura żywności, niekonwencjonalne metody utrwalania żywności

    dr inż. Aleksandra Jedlińska
    Pokój: 1041
    Konsultacje: wtorek 8:30-10:30
    (22) 59 37 564
    aleksandra_jedlinska@sggw.edu.pl

    dr hab. Anna Kamińska-Dwórznicka, prof. SGGW
    Pokój: 050
    Konsultacje: czwartek 11:00-13:00
    (22) 59 37 569
    anna_kaminska_dworznicka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: transport ciepła i masy, zamrażanie żywności, biotechnologia przemysłowa

    dr hab. Hanna Kowalska, prof. SGGW
    Pokój: 1042
    Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
    (22) 59 37 565
    hanna_kowalska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: odwadnianie osmotyczne, wzbogacanie, techniki zrównoważonej produkcji żywności, projektowanie zakładów, eksploatacja maszyn i urządzeń, materiałoznawstwo

    Krzysztof Królikowski
    Pokój: 040
    (22) 59 37 572
    krzysztof_krolikowski@sggw.edu.pl

    dr hab. Agata Marzec, prof. SGGW
    Pokój: 1042
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 565
    agata_marzec@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: właściwości akustyczne, mechaniczne, strukturalne i sorpcyjne produktów zbożowych, tekstura żywności suszonej, reologia cieczy, ekologia

    mgr inż. Ewelina Masiarz
    Pokój: 1004
    (022) 59 375 73

    mgr inż. Joanna Miselhorn
    Pokój: 1053
    (22) 59 37 561
    joanna_miselhorn@sggw.edu.pl

    dr hab. Małgorzata Nowacka, prof. SGGW
    Pokój: 1022
    Konsultacje: poniedziałek 12:00-14:00
    (22) 59 37 579
    malgorzata_nowacka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: suszenie żywności, odwadnianie osmotyczne, nietermiczne technologie, bezpieczeństwo żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, projektowanie nowych produktów

    dr hab. Dorota Nowak
    Pokój: 051
    Konsultacje: poniedziałek 9:00-11:00
    (22) 59 37 562
    dorota_nowak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: suszenie, liofilizacja, innowacyjne procesy, miernictwo przemysłowe, struktura żywności, woda w żywności, biotechnologiczne procesy, bioreaktory

    dr hab. Zbigniew Pałacha, prof. SGGW
    (22) 59 37 567
    zbigniew_palacha@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: i inżynieria żywności, właściwości fizyczne żywności, stan wody w żywności, aktywność wody, przemiany fazowe w żywności, zamrażanie żywności

    mgr Katarzyna Rybak
    Pokój: 1053
    (22) 59 37 574
    katarzyna_rybak@sggw.edu.pl

    dr hab. Katarzyna Samborska, prof. SGGW
    Pokój: 050
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 569
    katarzyna_samborska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: suszenie rozpyłowe, miód, suszenie miodu i innych materiałów o wysokiej zawartości cukrów, procesy membranowe

    dr hab. Karolina Szulc
    Pokój: 1023
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 577
    karolina_szulc@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, właściwości fizyczne żywności, technologia produkcji żywności w proszku

    dr inż. Artur Wiktor
    Pokój: 1056
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (22) 59 37 560
    artur_wiktor@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: nietermiczne technologie przetwarzania żywności, gospodarka energetyczna

    prof. dr hab. Dorota Witrowa-Rajchert
    Pokój: 1057
    Konsultacje: czwartek 10:00-12:00
    (22) 59 37 568
    dorota_witrowa_rajchert@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: inżynieria żywności, suszenie, właściwości fizyczne żywności, procesy membranowe

    mgr Mariusz Wojnowski
    Pokój: 040
    (22) 59 37 572
    mariusz_wojnowski@sggw.edu.pl

    mgr inż. Joanna Żubernik
    Pokój: 1004
    (022) 59 375 73

  • Katedra Technologii i Oceny Żywności

    dr hab. Lech Adamczak
    Pokój: C054
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 537
    lech_adamczak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP, analiza i ocena jakości konserw mięsnych, wykorzystanie technologii skanowania 3D do oceny jakości mięsa.

    dr hab. Anna Berthold-Pluta
    Pokój: C26
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (22) 59 37 668
    anna_berthold@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: jakość mikrobiologiczna produktów spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów mlecznych, zmiany proteolityczne zachodzące w procesie dojrzewania serów

    dr hab. Grażyna Cacak-Pietrzak
    Pokój: C032
    Konsultacje: wtorek 12:00-14:00
    (22) 59 37 541
    grazyna_cacak_pietrzak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: przechowalnictwo i przetwórstwo zbóż (technologia młynarstwa, kaszarstwa, piekarstwa, produkcja płatków, makaronów), ocena wartości technologicznej zbóż, składniki prozdrowotne, substancje szkodliwe, ekologia, produkty bezglutenowe, naturalne dodatki do pieczywa

    dr hab. Aneta Cegiełka
    Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
    (22) 59 37 532
    aneta_cegielka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: przetwórstwo mięsa drobiowego i wieprzowego, substancje funkcjonalne, dietetyczne produkty mięsne

    mgr inż. Jan Cegiełka
    Pokój: C053
    (22) 59 37 536
    jan_cegielka@sggw.edu.pl

    prof. dr hab. Alicja Ceglińska
    Pokój: C031
    Konsultacje: wtorek 9:00-11:00
    (22) 59 37 540
    alicja_ceglinska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: zagadnienia technologii piekarsko-ciastkarskiej, wartość technologiczna ziarna odmian pszenicy, wzbogacanie wartości odżywczej

    dr inż. Andrzej Cendrowski
    Pokój: C24
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (0 22) 59 37 524
    andrzej_cendrowski@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: związki polifenolowe, ekstrakcja związków bioaktywnych z materiału roślinnego, nowoczesne technologie przetwarzania surowców owocowych i warzywnych, HPLC, interakcje składników żywności, związki niepożądane w żywności, sztuczne substancje słodzące, owoce róży, ekstrakty roślinne, stabilność barwników, zagospodarowanie odpadów

    dr inż. Marta Chmiel
    Pokój: C46
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 532
    marta_chmiel@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: jakość mięsa, sposoby pakowania mięsa i przetworów mięsnych

    dr inż. Marta Ciecierska
    Pokój: pokój 3/104 (bud. 34)
    Konsultacje: wtorek 11.00-13.00
    (22) 59 37 686
    marta_ciecierska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: analiza i ocena jakości i bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowania metod instrumentalnych; zanieczyszczenia chemiczne żywności, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w produktach spożywczych oraz metody eliminacji lub minimalizacji ich występowania

    mgr inż. Katarzyna Czarniak
    Pokój: C31, bud. 32
    Konsultacje: poniedziałek. 8:00-16:00, wtorek 8:00-11:00, czwartek 8:00-16:00
    (0 22)  59 37 665
    katarzyna_czarniak@sggw.edu.pl

    dr hab. Krzysztof Dasiewicz
    Pokój: C48
    Konsultacje: poniedziałek 12:00-14:00
    (22) 59 37 534
    krzysztof_dasiewicz@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: aspekty technologiczne, zdrowotne i ekonomiczne przetwarzania surowców zwierzęcych, techniki wizyjne w ocenie jakości mięsa

    dr hab. Dorota Derewiaka
    Pokój: 3/104 (bud. 34)
    Konsultacje: poniedziałek 10.00-12.00
    (22) 59 376 85
    dorota_derewiaka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: instrumentalna analiza żywności, procesy wpływające na oksydację tłuszczów obecnych w żywności głównie steroli, kwasów tłuszczowych, składników bioaktywnych, aspekty związane z oznaczaniem i występowaniem alergenów w produktach spożywczych, nowoczesne metody dedykowane analizie żywności, badania nad biodostępnością składników żywności

    dr hab. Elżbieta Dłużewska
    Pokój: C2024
    Konsultacje: poniedziałek 11:00-13:00
    (22) 59 37 548
    elzbieta_dluzewska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: wykorzystanie hydrokoloidów w układach emulsyjnych, mikrokapsułkowanie dodatków do żywności, technologia produkcji żywności bezglutenowej

    dr inż. Beata Drużyńska
    Pokój: 3/107 (bud. 34)
    Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
    (22) 59 37 675
    beata_druzynska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: bioaktywne składniki żywności, właściwości przeciwrodnikowe składników żywności, żywność funkcjonalna

    dr inż. Anna Florowska
    Pokój: C2025
    Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
    (22) 59 37 549
    anna_florowska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: zamienniki tłuszczu, ich właściwości i możliwości aplikacji, żywność prozdrowotna

    dr hab. Tomasz Florowski
    Pokój: C44
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 533
    tomasz_florowski@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: jakość mięsa, czynniki wpływające na jakość mięsa, diagnozowanie wad jakości mięsa, zagospodarowanie przetwórcze mięsa obarczonego wadami jakościowymi, żywność funkcjonalna

    dr inż. Monika Garbowska
    Pokój: C26
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (0 22) 59 37 670
    monika_garbowska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: bioaktywne peptydy pochodzące z białek mleka, zagadnienia związane z otrzymywaniem serów podpuszczkowych dojrzewających oraz twarogów, zmiany proteolityczne zachodzące w procesie dojrzewania serów, ocena jakości serów

    mgr inż. Anna Grobelna
    Pokój: C23
    Konsultacje: piątek 10:00-12:00
    (22) 59 37 522
    anna_grobelna@sggw.edu.pl

    dr hab. Stanisław Kalisz
    Pokój: C23
    Konsultacje: piątek 10:00-12:00
    (0 22) 59 37 522
    stanislaw_kalisz@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: składniki bioaktywne owoców i warzyw, właściwości prozdrowotne soków, nektarów i napojów, stabilizacja barwy, aktywność przeciwutleniająca, żywność dla dzieci, zamrażalnictwo, apertyzacja

    mgr inż. Małgorzata Kornatowska
    Pokój: C030
    (0 22) 59 37 545
    malgorzata_kornatowska@sggw.edu.pl

    dr hab. Jolanta Kowalska
    Pokój: 3/108 (bud. 34)
    Konsultacje: wtorek 11:00-13:00
    (22) 59 37 679
    jolanta_kowalska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: produkty przerobu ziarna kakaowego – właściwości fizyczne i chemiczne, sensoryczne i prozdrowotne, systemy jakości – obligatoryjne i dobrowolne metody zapewnienia bezpieczeństwa i jakości w łańcuchu żywnościowym, ocena ryzyka, projektowanie nowych produktów

    dr inż. Bartosz Kruszewski
    Pokój: C25
    (22) 59 37 520
    bartosz_kruszewski@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: ziarno kakaowe, substancje bioaktywne w kakao, zastosowanie i akceptacja konsumencka nietermicznych metod utrwalania produktów owocowych i warzywnych, analiza instrumentalna żywności, GC, HPLC, HS/SPME, zastosowanie nietermicznych technik do utrwalania produktów owocowych i warzywnych

    mgr inż. Milena Kupiec
    Pokój: C2056
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (22) 59 37 624
    milena_kupiec@sggw.edu.pl

    dr hab. Ewa Majewska
    Pokój: 3/108 (bud. 34)
    Konsultacje: czwartek 11:00-13:00
    (22) 59 37 678
    ewa_majewska1@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: substancje biologicznie aktywne, właściwości przeciwutleniające produktów spożywczych, miód pszczeli

    dr hab. inż. Katarzyna Marciniak-Łukasiak
    Pokój: C2024
    Konsultacje: Konsultacje: 10:00-12:00
    (22) 59 37 548
    katarzyna_marciniak_lukasiak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: koncentraty spożywcze, żywność bezglutenowa, wykorzystanie składników bioaktywnych (dodatków prozdrowotnych) w recepturze batonów zbożowych, zastosowanie surowców wpływających na obniżenie zawartości tłuszczu oraz jakość makaronów instant, dodatki do żywności

    prof. dr hab. Jan Mroczek

    techn. Grażyna Nowak
    Pokój: C2025
    (22) 59 37 527
    grazyna_nowak@sggw.edu.pl

    mgr inż. Klaudia Osytek
    Pokój: C2056
    Konsultacje: piątek 16:00-18:00
    (22) 59 37 624
    klaudia_osytek@sggw.edu.pl

    dr hab. Małgorzata Piecyk
    Pokój: 3/107 (bud. 34)
    Konsultacje: w semestrze zimowym 2019/20 poniedziałek 11:00-13:00
    (22) 59 37 674
    malgorzata_piecyk@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: czynniki warunkujące szybkość trawienia skrobi i w konsekwencji jej indeks glikemiczny, funkcjonalne właściwości skrobi, modyfikacja skrobi metodami enzymatycznymi i/ lub fizycznymi, interakcje skrobi z innymi naturalnymi substancjami

    dr hab. Dorota Pietrzak
    Pokój: C054
    Konsultacje: środa 12:00-14:00
    (22) 59 37 537
    dorota_pietrzak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: przetwórstwo mięsa drobiowego, żywność funkcjonalna, zastosowanie wysokich ciśnień w przemyśle mięsnym i drobiarskim

    dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW
    Pokój: C27
    Konsultacje: wtorek 11:00-14:00
    (22) 59 37 667
    antoni_pluta@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: innowacje w technologii produkcji serów, zmiany proteolityczne zachodzące w procesie dojrzewania serów, produkty mleczne – aspekty żywieniowe

    dr inż. Marianna Raczyk
    Pokój: C033
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 22 59 37 542
    marianna_raczyk@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: chromatografia gazowa, fitosterole, produkty degradacji estrów fitosteroli, metody oceny stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych, FODMAP w produktach zbożowych 

    mgr inż. Anna Rajkowska
    Pokój: C24
    (22) 59 37 521
    anna_rajkowska@sggw.edu.pl

    dr inż. Katarzyna Ratusz
    Pokój: A2009
    Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
    (22) 59 37 528
    katarzyna_ratusz@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: tłuszcze i oleje jadalne, olej rydzowy i konopny, stabilność oksydacyjna tłuszczów i możliwości jej zwiększania, wykorzystanie ubocznych produktów tłoczenia olejów w aplikacjach spożywczych, żywność prozdrowotna, innowacyjne produkty spożywcze, projektowanie produktów

    dr inż. Iwona Ścibisz
    Pokój: C055
    Konsultacje: środa 10:00-12:00
    (0 22) 59 37 523
    iwona_scibisz@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: antocyjany, owoce jagodowe, borówka wysoka, cydry, kiszonki, wsady owocowe, witaminy z grupy B, polifenole, przechowalnictwo, zafałszowania żywności i metody ich wykrywania, chromatografia cieczowa, żywność minimalnie przetworzona, przekąski

    prof. dr hab. Mirosław Słowiński
    Pokój: C45
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 535
    miroslaw_slowinski@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: technologia przetwórstwa mięsa ssaków i drobiu, żywność funkcjonalna z mięsa, analiza i ocena jakości mięsa i rynkowych przetworów mięsnych, bezpieczeństwo mięsa i przetworów mięsnych

    dr hab. Lidia Stasiak-Różańska
    Pokój: C034 (przyziemie), bud. 32
    Konsultacje: wtorek 10:00-12:00
    (22) 59 37 539
    lidia_stasiak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: biotechnologia w przemyśle spożywczym, mikrobiologia żywności, biotechnologiczne zastosowanie bakterii octowych, badania nad pozyskiwaniem i zastosowaniem celulozy bakteryjnej

    dr inż. Katarzyna Sujka
    Pokój: C033
    Konsultacje: czwartek 11:00-13:00
    (22) 59 37 542
    katarzyna_sujka@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: przetwórstwo gryki, ocena jakości produktów piekarsko-ciastkarskich, zastosowanie spektroskopii w podczerwieni do badania jakości żywności

    dr inż. Edyta Symoniuk
    Pokój: A2009
    Konsultacje: czwartek 12:00-14:00
    (22) 59 37 528
    edyta_symoniuk@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: badanie stabilności oksydacyjnej i jakości olejów tłoczonych na zimno, instrumentalne metody oceny stabilności tłuszczów

    mgr inż. Iwona Szymańska
    Pokój: C2056
    Konsultacje: środa 11:00-13:00
    (22) 59 37 624
    iwona_szymanska@sggw.edu.pl

    dr inż. Agnieszka Tyburcy
    Pokój: C034 (przyziemie), bud. 32
    Konsultacje: zależne od semestru
    (22) 59 37 539
    agnieszka_tyburcy@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: zarządzanie, ekonomika, etyka biznesu, zarządzanie zasobami ludzkimi, e-learning, tutoring

    mgr inż. Bogumiła Urbańska
    Pokój: 057 (bud. 34)
    (22) 59 376 84
    bogumila_urbanska@sggw.edu.pl

    dr hab. Rafał Wołosiak
    Pokój: 3/105 (bud. 34)
    Konsultacje: środa 13:30-15:00 (konsultacje indywidualne)
    (22) 59 376 77
    rafal_wolosiak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: żywność o zaprojektowanych cechach prozdrowotnych, ochrona i stymulowanie bioaktywności produktów spożywczych, reakcje oksydacyjne w żywności i organizmach żywych, naturalne przeciwutleniacze, wpływ technologii przetwarzania żywności na zawartość związków bioaktywnych

    dr inż. Elwira Worobiej
    Pokój: 3/106 (bud. 34)
    Konsultacje: środa 12:00-14:00
    (22) 59 37 676
    elwira_worobiej@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: składniki biologicznie aktywne w żywności, właściwości funkcjonalne, przeciwutleniające i żywieniowe białek żywności, modyfikacje enzymatyczne i fizyczne białek

    dr hab. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW
    Pokój: C2022
    Konsultacje: wtorek 11:00-13:00
    (22) 59 37 525
    malgorzata_wroniak@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: technologia olejów tłoczonych na zimno, w tym oliwy z oliwek extra virgin, wpływ czynników surowcowych i technologicznych na jakość olejów tłoczonych na zimno, właściwości fizykochemiczne, stabilność oksydacyjna, wartość żywieniowa olejów

    prof. dr hab. Anna Żbikowska
    Pokój: C2023
    Konsultacje: poniedziałek 10:00-12:00
    (22) 59 37 526
    anna_zbikowska@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: modyfikacje tłuszczów, ich właściwości i zastosowanie; nowe kierunki wykorzystania produktów odpadowych przemysłu spożywczego, opakowania do żywności

    dr hab. Małgorzata Ziarno, prof. SGGW
    Pokój: C28
    Konsultacje: wtorek 11:00-13:00, czwartek 10:00-12:00
    (22) 59 37 666
    malgorzata_ziarno@sggw.edu.pl
    Zainteresowania naukowe: produkcja i jakość produktów mleczarskich i ich roślinnych substytutów, analiza i ocena przetworów mlecznych oraz ich roślinnych substytutów, higiena produkcji i kontrola jakości żywności, nowoczesne metody instrumentalne w kontroli higieny produkcji i jakości żywności, wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej i bakterii fermentacji propionowej w produkcji i bioochronie żywności