Magdalena Trusińska znalazła się w gronie 414 studentów i studentek o znaczących osiągnięciach naukowych, artystycznych lub sportowych, którym zostało przyznane stypendium MEiN. Osoby te zostały wybrane spośród 1104 złożonych aplikacji.
Magdalena Trusińska jest studentką II stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Pracę magisterską pt. „Zastosowanie impregnacji próżniowej do modyfikacji właściwości jabłka” wykonuje w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji pod opieką dr hab. Małgorzaty Nowackiej, prof. SGGW. Za wyróżniające się wyniki w nauce uzyskała stypendium JM Rektora dla najlepszych studentów. Jest członkiem Koła Naukowego Technologów Żywności, a przez ponad rok pełniła funkcję prezesa koła. Jest pomysłodawcą i jednym z głównych wykonawców projektu pt. „Roślinna alternatywa ryb”, finansowanego przez MEiN w ramach II edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
Bierze również udział w badaniach do projektu “MILDSUSFRUIT – Innowacyjne łagodne przetwarzanie dostosowane do zapewnienia trwałych i wysokiej jakości ekologicznych produktów owocowych”, realizowanego w Katedrze Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji.
Publikacje
Jest współautorką 3 publikacji naukowych w czasopismach z bazy JCR:
- Nowacka, M., Trusinska, M., Chraniuk, P., Drudi, F., Lukasiewicz, J., Nguyen, N. P., … & Wiktor, A. (2023). Developments in Plant Proteins Production for Meat and Fish Analogues.Molecules, 28(7), 2966.
- Ciurzynska, A., Trusinska, M., Rybak, K., Wiktor, A., & Nowacka, M. (2023). The Influence of Pulsed Electric Field and Air Temperature on the Course of Hot-Air Drying and the Bioactive Compounds of Apple Tissue.Molecules, 28(7), 2970.
- Kowalska, H., Trusinska, M., Rybak, K., Wiktor, A., Witrowa-Rajchert, D., & Nowacka, M. (2023). Shaping the Properties of Osmo-Dehydrated Strawberries in Fruit Juice Concentrates.Applied Sciences, 13(4), 2728.
Staże i konferencje
Już podczas studiów II stopnia odbyła dwumiesięczny staż zagraniczny w ramach programu Erasmus+ na Uniwersytecie Bolońskim-Campus. Wzięła udział w ośmiu konferencjach naukowych, w tym w sześciu międzynarodowych, wygłaszając ustne referaty oraz przedstawiając doniesienia posterowe.
Nagrody i wyróżnienia
Magdalena Trusińska jest osobą sumienną, dobrze zorganizowaną, bardzo pracowitą, aktywną i poważnie traktującą swoje zadania. Wykazuje również wyjątkowe zaangażowanie organizacyjne na rzecz wydziału (dni otwarte, akcje promocyjne, organizacja konferencji). Za swoją działalność naukową i organizacyjną została kilkukrotnie wyróżniona:
- I nagroda za referat pt. „Wpływ zastosowania polioli jako substancji osmotycznych na wybrane właściwości organicznych truskawek odwadnianych osmotycznie”, XLVIII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, sekcja „Inżynieria, projektowanie i gospodarowanie przestrzenią”, 2021
- wyróżnienie za referat pt. “Ocena wpływu zastosowania niekonwencjonalnych roztworów osmotycznych na wybrane właściwości ekologicznych jabłek”, VII Sympozjum Inżynierii Żywności, 2022
- III miejsce za referat pt. “Zastosowanie technologii druku trówymiarowego w produkcji roślinnych analogów produktów pochodzenia zwierzęcego”, XLIX Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, sekcja „Inżynieria”, 2022
- Dyplom uznania dziekana za działalność organizacyjną na Wydziale Technologii Żywności w roku akademickim 2021/22.
Ponadto, jest członkiem sekcji szachów Klubu Uczelnianego AZS SGGW, a od października 2021 roku również kierownikiem tej sekcji.
Gratulujemy wyjątkowych osiągnięć, życzymy dalszych sukcesów i spełnienia marzeń!
Żródło: