Bezpłatne warsztaty podnoszące kompetencje studentów i studentek Wydziału Technologii Żywności oraz studentów i studentek innych wydziałów, którzy są członkami kół naukowych na WTŻ, realizowane w ramach zadania 10 projektu nr POWR.03.05.00-00-ZR14/18.
„Rozwój rynku produktów wegańskich i jego wpływ na kształcenie technologów”
Zakres szkolenia obejmuje:
1. przegląd wegańskich produktów rynkowych,
2. omówienie głównych trendów rozwoju i preferencji konsumenckich,
3. surowce i dodatki wykorzystywane do przemysłowych wdrożeń produktów
wegańskich,
4. Opracowanie procesów technologii produkcji przykładowych produktów wegańskich
– park maszynowy, parametry, przykładowe procedury
Każdy uczestnik otrzyma zaświadczenie ukończenia warsztatów
Szkolenie w formie stacjonarnej obejmuje 5 godzin dydaktycznych.
Termin realizacji: 22.11.2023 r. od godziny 09:00 do 13:30
Termin składania dokumentów upływa 16.11.2023 r.
Więcej informacji i jak się zgłosić Warsztaty praktyczne_Rozwój rynku produktów wegańskich
„Zagospodarowanie produktów ubocznych przetwórstwa spożywczego”
Zakres szkolenia obejmuje:
1. Wytłoczenie oleju i uzyskanie produktów ubocznych z nasion lnu, ostropestu i konopii siewnych
2. Stworzenie prototypu napoju funkcjonalnego (napój śniadaniowy)
3. Optymalizacja technologii wytworzenia stabilnego układu emulsyjnego (termomix: modyfikacja temperatury, czas mieszania, rodzaj mieszania)
4. Ocena organoleptyczna i instrumentalna z wykorzystaniem teksturometru
Każdy uczestnik otrzyma zaświadczenie ukończenia warsztatów.
Szkolenie w formie zdalnej obejmuje 5 godzin dydaktycznych.
Terminy realizacji:
Edycja 1 07.11.2023 r. od godziny 09:00 do 13:30
Edycja 2 13.11.2023 r. od godziny 09:00 do 13:30
Edycja 3 17.11.2023 r. od godziny 09:00 do 13:30
Edycja 4 24.11.2023 r. od godziny 09:00 do 13:30
Termin składania dokumentów upływa: Edycja 1 – 03.11.2023 r. Edycja 2 – 09.11.2023 r. Edycja 3 – 13.11.2023 r. Edycja 4 – 20.11.2023 r.
Więcej informacji i jak się zgłosić Warsztaty praktyczne_Zagospodarowanie produktów ubocznych
“Lean management – budowanie kultury ciągłego doskonalenia”
Zakres szkolenia obejmuje:
1. optymalizacja procesu produkcyjnego zgodnego z metodologią Lean Management,
2. systematic Problem Solving; z zastosowaniem niezbędnych narzędzi do rozwiązywania problemów w procesie produkcyjnym,
3. wskaźniki produkcyjne do pomiaru efektywności w procesie produkcyjnym.
Szkolenie w formie zdalnej obejmuje 5 godzin dydaktycznych.
Termin realizacji: 23.11.2023 r. od godziny 09:00 do 14:00
Termin składania dokumentów upływa 15.11.2023 r.
Więcej informacji i jak się zgłosić Warsztaty praktyczne_Lean Managament
„Możliwości reformulacji produktu w oparciu o wybrane dodatki do żywności”
Zakres szkolenia obejmuje:
1. podstawy wymogów legislacyjnych dotyczących stosowania dodatków do żywności,
2. charakterystyka wybranych grup dodatków,
3. omówienie najważniejszych trendów w wybranych gałęziach przemysłu spożywczego i potrzeby reformulacji wyrobów, 4. poznanie roli technologa w procesie projektowania nowych produktów spożywczych, poznanie zasad współpracy w zespołach kreujących nowe produkty w tym współpracy z ekspertami z firm zewnętrznych,
5. zajęcia praktyczne dotyczące możliwości aplikacyjnych wybranych dodatków związane z reformulacją produktów spożywczych.
6. przygotowanie prototypów produktów.
Czas trwania i miejsce szkolenia:
Szkolenie w formie stacjonarnej obejmuje 5 godzin dydaktycznych.
Termin realizacji: 27.11.2023 r. od godziny 11:00 do 15:30
Termin składania dokumentów upływa 21.11.2023 r.
Więcej informacji i jak się zgłosić Warsztaty praktyczne_Reformulacja (2)
Szkolenia realizowane są w ramach projektu współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020. Oś III Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.