Koło Naukowe Technologów Żywności
O naszym Kole
KNTŻ zostało założone przez studentów i jest dla studentów, którzy chcą w praktyczny sposób wykorzystać wiedzę zdobytą podczas studiów oraz rozwijać swoje zainteresowania. Członkami KNTŻ są głównie studenci kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności, towaroznawstwo w biogospodarce. Jako organizacja ogólnouczelniana jest również otwarta dla studentów innych kierunków, pasjonatów technologii żywności i żywienia. Studenci w ramach działalności KNTŻ realizują badania naukowe, których wyniki przedstawiają na zagranicznych i krajowych konferencjach naukowych. Aktywne uczestnictwo w działalności organizacji daje możliwość uzyskania dodatkowych punktów przy staraniu się o stypendium rektorskie.
Członkowie Koła Naukowego Technologów Żywności biorą udział w ogólnopolskich i międzynarodowych konferencjach naukowych, uczestniczą w szkoleniach i warsztatach oraz współpracują z firmami i organizacjami z branży spożywczej. W ramach drugiej edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” organizowanego przez Ministra Edukacji i Nauki członkowie Koła pod kierunkiem naukowców z Wydziału Technologii Żywności realizują projekt “Roślinna alternatywa ryb”.
Dzięki ww. aktywnościom studenci mogą pogłębiać wiedzę związaną z szeroko pojętą technologią żywności, a także rozwijać kompetencje miękkie, budować sieć kontaktów i zdobywać niezwykle cenne na rynku pracy doświadczenie.
Aktualności
Magdalena Trusińska laureatką Studenckiego Nobla
20.06.2023
XXVII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ “Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość”
19.05.2023
Magdalena Trusińska z naszego wydziału otrzymała stypendium MEiN dla wyróżniających się studentów!
30.03.2023
Wyróżnienie w konkursie na najlepszą pracę dyplomową
03.12.2022
Jak mówią sami o sobie
“Jesteśmy jednostką samodzielną, przez co zdecydowana większość inicjatyw realizowanych przez KNTŻ jest pomysłami studentów. Każdy może zgłosić swój pomysł i realizować projekty badawcze, korzystając z pomocy pracowników Wydziału oraz licznych laboratoriów znajdujących się na Wydziale Technologii Żywności. Praca w KNTŻ umożliwia zdobycie wiedzy i umiejętności. Samodzielność, jaką zdobywa się podczas realizowania projektów jest ceniona na rynku pracy w zawodzie technologa żywności. Działalność KNTŻ nie ogranicza się tylko do projektów naukowych, realizowane są również seminaria, konferencje. Współpraca z przemysłem spożywczym pozwala na wyjazdy do zakładów i realizowanie w nich własnych pomysłów i projektów.”
“Bierzemy udział w międzynarodowej konferencji ELLS Scientific Student Conference, uczestniczymy w wielu szkoleniach oraz współpracujemy z firmami takimi jak DANONE, dzięki którym studenci mogą brać udział w ciekawych warsztatach i wykładach”
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok