Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / Dr inż. Aleksandra Jedlińska wśród laureatów konkursu MINIATURA 6
Dr inż. Aleksandra Jedlińska z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji otrzyma 49 500 zł. na realizację badań wstępnych/pilotażowych pt. Badanie mechanizmu niskotemperaturowego suszenia rozpyłowego osuszonym powietrzem, w oparciu o koncepcję przemiany szklistej.

Celem zadania badawczego jest przeprowadzenie badań podstawowych nad wpływem różnicy temperatury między powietrzem suszącym (wylotowym, T) a temperaturą przemiany szklistej materiału (Tg) na możliwość otrzymania proszku w przypadku zastosowania niskotemperaturowego suszenia rozpyłowego osuszonym powietrzem (DASD). DASD jest innowacyjną metodą, umożliwiającą obniżenie temperatury wlotowej z 160-220°C (w przypadku tradycyjnego suszenia rozpyłowego) do nawet 75°C, z równoczesnym obniżeniem temperatury wylotowej T z ok. 80-90°C do 45-55°C. Zmniejszenie wilgotności powietrza zwiększa siłę napędową odparowania wody i daje możliwość jej usunięcia w niższych temperaturach. Zastosowanie niższej temperatury suszenia znacząco zwiększa możliwości zastosowania suszenia rozpyłowego oraz jakość otrzymanych proszków. Możliwe staje się wysuszenie bez użycia nośników lub przy niewielkiej ich zawartości materiałów o niskiej Tg, jak np. produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych czy kwasów  – soki owocowe i miód. Jest to zgodne z obecnym trendem „czystej etykiety”. Otrzymane w toku uprzednich badań wnioskodawczyni pozytywne rezultaty suszenia niektórych materiałów metodą DASD skłaniają do podjęcia badań podstawowych, mających na celu weryfikację koncepcji przemiany szklistej jako wpływającej na efekt suszenia.

Wyniki konkursu dostępne są na stronie.

Serdecznie gratulujemy osiągnięcia!

← CONSORFRUT – Staż w Dziale Jakości – świeże owoce i warzywa → Festiwal Nauki: Wykład “ABC bakterii – ciekawych, groźnych i pożytecznych”

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies