Dr inż. Aleksandra Jedlińska z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji otrzyma 49 500 zł. na realizację badań wstępnych/pilotażowych pt. Badanie mechanizmu niskotemperaturowego suszenia rozpyłowego osuszonym powietrzem, w oparciu o koncepcję przemiany szklistej.
Celem zadania badawczego jest przeprowadzenie badań podstawowych nad wpływem różnicy temperatury między powietrzem suszącym (wylotowym, T) a temperaturą przemiany szklistej materiału (Tg) na możliwość otrzymania proszku w przypadku zastosowania niskotemperaturowego suszenia rozpyłowego osuszonym powietrzem (DASD). DASD jest innowacyjną metodą, umożliwiającą obniżenie temperatury wlotowej z 160-220°C (w przypadku tradycyjnego suszenia rozpyłowego) do nawet 75°C, z równoczesnym obniżeniem temperatury wylotowej T z ok. 80-90°C do 45-55°C. Zmniejszenie wilgotności powietrza zwiększa siłę napędową odparowania wody i daje możliwość jej usunięcia w niższych temperaturach. Zastosowanie niższej temperatury suszenia znacząco zwiększa możliwości zastosowania suszenia rozpyłowego oraz jakość otrzymanych proszków. Możliwe staje się wysuszenie bez użycia nośników lub przy niewielkiej ich zawartości materiałów o niskiej Tg, jak np. produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych czy kwasów – soki owocowe i miód. Jest to zgodne z obecnym trendem „czystej etykiety”. Otrzymane w toku uprzednich badań wnioskodawczyni pozytywne rezultaty suszenia niektórych materiałów metodą DASD skłaniają do podjęcia badań podstawowych, mających na celu weryfikację koncepcji przemiany szklistej jako wpływającej na efekt suszenia.
Wyniki konkursu dostępne są na stronie.