Przejdź do treści
  • IRK
  • Sylabus SGGW
  • E-HMS
  • Intranet
  • E-SGGW
  • PROJEKTY
  • Cele zrównoważonego rozwoju
  • HR Excellence in Research
  • The Euroleague for Life Sciences (ELLS)
  • Sojusz UNIgreen
  • Poland. Expo2025.Osaka.Kansai
  • pl
    • en
WYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCIWYDZIAŁ TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
  • pl
    • en
Tłumacz języka migowego
  • pl
    • en
  • O Wydziale
  • Studia
  • Kontakt
  • Nasz Instytut
SGGW Witryn / Home / Aktualności / Dni SGGW 2025
Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska w ramach Dni SGGW w Warszawie, które w tym roku odbędą się w dniach 16-17 maja.

Na naszych stoiskach czeka wiele atrakcji:

16 maja piątek

Koło Naukowe Technologów Żywności

  • Słodziki (zapoznanie z nazwami i właściwościami słodzików, które powszechnie używane są w przemyśle spożywczym oraz porównanie produktów słodzonych i nie słodzonych słodzikami- ocena smaku)
  • Nuggetsy mięsne a vege (porównanie składów popularnych nuggetsów mięsnych oraz ich roślinnych analogów)
  • Białka stosowane w przemyśle spożywczym (właściwości białek, które są stosowane w produktach spożywczych)
  • Mąki (porównanie wyglądu, ilości składników odżywczych i właściwości mąk: pszennej, owadziej, kukurydzianej i konopnej)
  • Zgadnij co jesz (porównanie różnych smaków dżemów i próba ich odgadnięcia na ślepo)
  • Koło fortuny (prostsze i trudniejsze pytania z możliwymi nagrodami*)
  • Mapa Europy (przyporządkowanie najpopularniejszych potraw do danego kraju)
  • Ile soli? (odgadnięcie, ile soli mają dane produkty)
  • Mini stanowisko dla najmłodszych (pieczątki z warzyw, domowa masa solna z foremkami i krzyżówki)

Zakład Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych

  • Tajemnice Olejów

W trakcie spotkań z odwiedzającymi zagłębimy się w fascynujący świat olejów roślinnych – surowców, które na co dzień goszczą w naszej kuchni, choć często nie zdajemy sobie sprawy z ich niezwykłego bogactwa. Przedstawimy różnorodność surowców oleistych, ze szczególnym uwzględnieniem rodzimych roślin, takich jak rzepak, len, konopie siewne, lnianka (rydz). Zwrócimy uwagę na ich walory zdrowotne, sensoryczne oraz gospodarcze. Zaplanowano quizy.

 

  • Tajemnice roślin strączkowych

Na stoisku zaprezentowane zostaną różne gatunki nasion roślin strączkowych. W ramach interaktywnej aktywności przewidziano konkurs, którego celem jest rozpoznawanie nasion i popularyzacja wiedzy na temat ich wartości odżywczej oraz znaczenia w diecie człowieka i gospodarce rolno-spożywczej. Przedstawiono zostaną przykłady produktów spożywczych o podwyższonej zawartości białka roślinnego. Zaprezentowano również preparaty białkowe wykorzystywane w przemyśle spożywczym – ich właściwości technologiczne oraz wpływ na wartość odżywczą produktów gotowych.

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

  • REBUSY MIKROBIOLOGICZNE – wydrukowane rebusy, które są wypełniane przez dzieci przy stoisku. Za dobre rozwiązanie rebusu uczestnik może poczęstować się słodyczami. Hasłami są podstawowe informacje dot. mikrobiologii w przemyśle spożywczym.
  • PUZZLE- układanie obrazów przedstawiających produkty, które są wytwarzane przy pomocy drobnoustrojów (drożdże, pleśnie, bakterie). Za dobre ułożenie – nagroda w postaci słodyczy
  • DROBNOUSTROJE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI – co wiecie o produkcji żywności z wykorzystaniem mikroorganizmów? – produkt, płytka, plansza z opisem i zdjęciem mikroskopowym
  • REGIONALNE PRODUKTY FERMENTOWANE – prezentacja produktów z różnych regionów świata – plakat
  • POLSKIE PRODUKTY FERMENTOWANE – Ulotki z instrukcją jak samodzielnie zrobić fermentowane produkty np. buraki, ocet
  • BIAŁKO MIKROBIOLOGICZNE JAKO SKŁADNIK NOWEJ ŻYWNOŚCI – plakat o białku z alg, bakterii, drożdży i pleśni, właściwości, możliwe zastosowania, przykłady produktów z rynku
  • MIKROBIOM POD LUPĄ CO WSPIERA A CO SZKODZI TWOIM MIKROORGANIZMOM – aktywność polegająca na wybieraniu pozytywnie i negatywnie wpływających na mikrobiotę człowieka

Zakład Oceny Jakości Żywności

  • Test na rozpoznawanie smaków – sprawdzenie zdolności rozpoznawania czterech podstawowych rodzajów smaku (słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego)
  • Test na rozpoznawanie zapachów – sprawdzenie zdolność rozróżniania i definiowania zapachów związanych z żywnością (przygotowanych z produktów naturalnych, przypraw, substancji chemicznych)

Zakład Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż

  • Ziarnko co z ciebie wyprodukujemy – sprawdzenie umiejętności rozpoznawania ziaren zbóż i pseudozbóż oraz produktów z nich otrzymanych.
  • Owocowo-zbożowe rebusy – wiedza ukryta w obrazku. Konkurs dla najmłodszych.

Zakład Technologii Mleka

  • Mapa serów (odgadywanie: nazwa, zdjęcie i kraj pochodzenia)
  • Ocena świeżości jaj kurzych (kilka prostych doświadczeń, m.in. prześwietlanie, ocena wyglądu treści jaja po wybiciu, ocena wyglądu treści jaja po ugotowaniu na przekroju)

Zakład Technologii Mięsa

  • Rozpoznawanie elementów zasadniczych tusz zwierząt rzeźnych (odgadywanie; układanka)
  • Rozpoznawanie kolejności etapów procesu produkcji parówek (odgadywanie; układanka)

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

  • W oku mikroskopu
  • Czarodziejska woda
  • Siła świeżości w liofilizatach gości
  • Zgadnij „czym jestem”

17 maja sobota

Koło Naukowe Technologów Żywności

  • Słodziki (zapoznanie z nazwami i właściwościami słodzików, które powszechnie używane są w przemyśle spożywczym oraz porównanie produktów słodzonych i nie słodzonych słodzikami- ocena smaku)
  • Nuggetsy mięsne a vege (porównanie składów popularnych nuggetsów mięsnych oraz ich roślinnych analogów)
  • Białka stosowane w przemyśle spożywczym (właściwości białek, które są stosowane w produktach spożywczych)
  • Mąki (porównanie wyglądu, ilości składników odżywczych i właściwości mąk: pszennej, owadziej, kukurydzianej i konopnej)
  • Zgadnij co jesz (porównanie różnych smaków dżemów i próba ich odgadnięcia na ślepo)
  • Koło fortuny (prostsze i trudniejsze pytania z możliwymi nagrodami*)
  • Mapa Europy (przyporządkowanie najpopularniejszych potraw do danego kraju)
  • Ile soli? (odgadnięcie, ile soli mają dane produkty)
  • Mini stanowisko dla najmłodszych (pieczątki z warzyw, domowa masa solna z foremkami i krzyżówki)

Katedra Chemii

  • Swojskie i egzotyczne owoce i orzechy źródłem olejów o właściwościach prozdrowotnych. Fakty i mity na temat tłuszczów / Native and exotic fruits and nuts – a source of oils with health-promoting properties. Facts and myths about fats

Prezentacja różnych owoców, nasion i orzechów – zarówno polskich jak i pochodzących z różnych stron świata, które są źródłem i z których można pozyskiwać prozdrowotne oleje. Pokaz tłoczenia oleju z różnych nasion i orzechów. Quizy i testy dla dzieci i dorosłych. Prezentacja w języku polskim i angielskim

  • W świecie kawy.

Osoby odwiedzające stanowisko zostaną zapoznane z etapami procesu przetwarzania ziarna kawowego “od plantacji do filiżanki”, otrzymają porady dotyczące metod zaparzania kawy – dowiedzą się na czym polega zasada “4M”, jakie zmiany fizykochemiczne zachodzą podczas procesu prażenia kawy oraz będą mieli możliwość zdobycia informacji na temat wpływu kawy na organizm ludzki.

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

  • REBUSY MIKROBIOLOGICZNE – wydrukowane rebusy, które są wypełniane przez dzieci przy stoisku. Za dobre rozwiązanie rebusu uczestnik może poczęstować się słodyczami. Hasłami są podstawowe informacje dot. mikrobiologii w przemyśle spożywczym.
  • PUZZLE- układanie obrazów przedstawiających produkty, które są wytwarzane przy pomocy drobnoustrojów (drożdże, pleśnie, bakterie). Za dobre ułożenie – nagroda w postaci słodyczy
  • DROBNOUSTROJE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI – co wiecie o produkcji żywności z wykorzystaniem mikroorganizmów? – produkt, płytka, plansza z opisem i zdjęciem mikroskopowym
  • REGIONALNE PRODUKTY FERMENTOWANE – prezentacja produktów z różnych regionów świata – plakat
  • POLSKIE PRODUKTY FERMENTOWANE – Ulotki z instrukcją jak samodzielnie zrobić fermentowane produkty np. buraki, ocet
  • BIAŁKO MIKROBIOLOGICZNE JAKO SKŁADNIK NOWEJ ŻYWNOŚCI – plakat o białku z alg, bakterii, drożdży i pleśni, właściwości, możliwe zastosowania, przykłady produktów z rynku
  • MIKROBIOM POD LUPĄ CO WSPIERA A CO SZKODZI TWOIM MIKROORGANIZMOM – aktywność polegająca na wybieraniu pozytywnie i negatywnie wpływających na mikrobiotę człowieka

Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż

  • Poznaj świat owoców – konkurs ze znajomości owoców południowych.
  • Soki, nektary i napoje – czym się różnią? – prezentacja substancji, które mogą być dodawane do poszczególnych produktów. Omówienie różnic między procesem produkcji soków NFC a FC.

Zakład Oceny Jakości Żywności

  • Test na rozpoznawanie smaków – sprawdzenie zdolności rozpoznawania czterech podstawowych rodzajów smaku (słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego)
  • Test na rozpoznawanie zapachów – sprawdzenie zdolność rozróżniania i definiowania zapachów związanych z żywnością (przygotowanych z produktów naturalnych, przypraw, substancji chemicznych)

Zakład Technologii Mleka

  • Mapa serów (odgadywanie: nazwa, zdjęcie i kraj pochodzenia)
  • Ocena świeżości jaj kurzych (kilka prostych doświadczeń, m.in. prześwietlanie, ocena wyglądu treści jaja po wybiciu, ocena wyglądu treści jaja po ugotowaniu na przekroju)

Zakład Technologii Mięsa

  • Rozpoznawanie elementów zasadniczych tusz zwierząt rzeźnych (odgadywanie; układanka)
  • Rozpoznawanie kolejności etapów procesu produkcji parówek (odgadywanie; układanka)

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji

  • W oku mikroskopu
  • Czarodziejska woda
  • Siła świeżości w liofilizatach gości
  • Zgadnij „czym jestem”
  • Degustacja waty cukrowej
  • Wydrukujmy coś smacznego
  • Degustacja waty cukrowej

Zapraszamy!


← Registration for “Food Science – Technology and Nutrition” studies in English → Sukcesy Koła Naukowego Technologów Żywności

Wydział Technologii Żywności
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul. Nowoursynowska 159c
budynek 32
02-776 Warszawa

fax. 22 59 37 505

  • Kontakt
  • Deklaracja dostępności
  • POLITYKA COOKIES
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISÓW SGGW
  • RODO
godło

© 1816–2025 SGGW — ALL RIGHTS RESERVED

UE UE


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies