2 koła naukowe
22 młodych naukowców i naukowczyń
3 miesiące przygotowań
hektolitry wypitej kawy
12 referatów
4 postery
6 nagród i wyróżnień
2 pierwsze miejsca w sekcjach tematycznych
To tylko liczby podsumowujące udział kół naukowych działających na naszym wydziale w 51. Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych. Oprócz liczb ważniejsze jest to, kto za tym stoi! A skrywają się tam fantastyczni młodzi ludzie, którzy z własnej inicjatywy:
- przystąpili do kół naukowych,
- włączyli się w działalność naukową instytutu lub
- sami zaproponowali interesujące ich tematy,
- spędzili wiele godzin w laboratoriach, i na koniec
- pilnie ćwiczyli prezentacje, aby jak najlepiej się przygotować do przeglądu!
Nieustannie jesteśmy pod wrażeniem, serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom oraz osobom nagrodzonym!
Dziękujemy też opiekunom naukowym, opiekunom kół:
– Koło Naukowe Technologów Żywnosci – dr inż. Iwona Szymańska
– Koło Naukowe Biotechnologów – dr hab. Agata Fabiszewska, prof. SGGW,
kierownikom katedr oraz wszystkim pracownikom wspierającym naszych młodych badaczy! Gratulujemy Kołu Naukowemu Medyków Weterynaryjnych świetnej organizacji przeglądu! Poniżej można zapoznać się z listą laureatów oraz prezentacji.
Laureaci
Koło Naukowe technologów Żywności
I miejsce
- Michał Pląder, Joanna Sękul: Charakterystyka potencjału drożdży wyizolowanych z miodów z pasiek miejskich do produkcji miodów pitnych (sekcja referatowa Człowiek i jego otoczenie). Opiekunowie: dr inż. Katarzyna Pobiega, dr inż. Anna Kot (Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności)
II miejsca
- Szymon Ossowski, Zuzanna Mierzejewska: Wpływ pulsacyjnego pola elektrycznego na proces fermentacji papryki czerwonej przy udziale bakterii kwasu mlekowego Lacbacillus plantarum ATTC (sekcja referatowa Człowiek i jego otoczenie). Opiekunowie: dr hab. Emilia Janiszewska-Turak, prof. SGGW, dr Katarzyna Rybak (Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji), dr inż. Katarzyna Pobiega (Katedra Biotechnologi i Mikrobiologii Żywności)
- Łukasz Dominiak: Wpływ suszenia na właściwości fizyczne przekąsek mięsnych (sekcja referatowa Człowiek). Opiekun: dr hab. Agata Marzec, prof. SGGW (Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji).
- Isra Kirmani, Anna Łyczak: The potential of cocoa waste as a component of edible packaging films based on apple pectin (sekcja referatowa Life Sciences). Opiekun: dr hab. Sabina Galus, prof. SGGW (Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji).
Wyróżnienie
- Joanna Sękul: Mikroorganizmy – potencjał wykorzystania jako źródło białka w diecie człowieka (sekcja posterowa Człowiek). Opiekun: dr inż. Katarzyna Pobiega (Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności).
Koło naukowe biotechnologów
I miejsce
- Iga Gołdyn: Czy kwas tłuszczowy może być prekursorem zapachu? (sekcja posterowa Człowiek). Opiekun: dr inż. Jolanta Małajowicz (Katedra Chemii).
INNE DONIESIENIA
REFERATY
- Zuzanna Domżalska, Klaudia Gregorek (KNTŻ): Ocena możliwości wykorzystania wytłoków konopnych w produkcji chlebów.
- Olga Redwańska (KNTŻ): Analiza wybranych cech jakościowych konserw mięsnych typu pasztet i ich wegańskich odpowiedników dostępnych na polskim rynku.
- Oliwia Miciałkiewicz, Patrycja Chojecka, Jakub Małkowski, Michał Brodawka (KNTŻ): Ocena przydatności owoców mini kiwi do produkcji wina.
- Joanna Sękul (KNTŻ): Porównanie metod dezintegracji ściany komórkowej drożdży ukierunkowane na otrzymywanie białka komórkowego.
- Paulina Goleń, Anna Dziedzic, Aleksandra Piotrowicz, Natalia Wróblewska: Wpływ wybranych parametrów hodowli na wydajność i koszty biosyntezy lipidów zapasowych.
- Ainur Makarova (KNBiotech): Zastosowanie rozpuszczalników głęboko eutektycznych do ekstrakcji związków fenolowych z kwiatów wiciokrzewu (Lonicera japonica) i owoców jarzębiny (Sorbus aucuparia).
- Aleksandra Piotrowicz, Natalia Wróblewska (KNBiotech): Fusy po kawie jako cenny składnik podłoży do hodowli olejogennych drożdży na przykładzie gatunku Yarrowia lipolytica.
POSTERY
- Dawid Chróstowski, Karol Błochowicz (KNTŻ): Właściwości przeciwutleniające różnych rodzajów herbat dostępnych na polskim rynku.
- Szymon Ossowski, Joanna Sękul (KNTŻ): Wpływ dodatku wybranych bakterii kwasu mlekowego na przebieg fermentacji mlekowej pulpy z minikiwi (Acntinidia arguta).