30 studenckich kół naukowych, 183 prace, 242 prelegentów, 3 sesje posterowe, 10 sesji referatowych, w tym po raz pierwszy w historii w języku angielskim – tak w liczbach można opisać największe naukowe wydarzenie organizowane przez studentów SGGW, które odbyło się 8 grudnia br. Jak każdego roku, na forum Uczelni, studenci zrzeszeni w kołach naukowych zaprezentowali swoje zainteresowania naukowe, a także przedstawili osiągnięcia swoich kół. Była to doskonała okazja do wymiany poglądów naukowych, podzielenia się doświadczeniami z działalności kół, a także nawiązania ciekawych znajomości i współpracy.
Organizatorami tegorocznego Przeglądu Dorobku Kół Naukowych były: Koło Naukowe Leśników, Studenckie Koło Fotografii i Studenckie Kołem Naukowe Gospodarki Przestrzennej.
Studenci z naszego wydziału, którzy prezentowali wyniki swoich badań na przeglądzie, działają w ramach Koła Naukowego Technologów Żywności, a w ramach Koła Naukowego Biotechnologów KNBiotech aktywnie działają pracownicy Katedry Chemii, którzy są opiekunami wykonywanych prac. Poniżej przedstawiamy listę wyróżnień, nagród oraz przedstawionych doniesień.
Koło Naukowe Technologów Żywności
Koło Naukowe Technologów Żywności w rankingu generalnym zajęło 5. miejsce!
Wyróżnione i nagrodzone doniesienia:
Sekcja „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
- wyróżnienie – Michał Pląder: „Próba wykorzystania drożdży wyizolowanych z miodów z pasiek miejskich do produkcji miodów pitnych” (prezentacja ustna, opiekunki: dr inż. Katarzyna Pobiega, dr inż. Anna Kot). Praca powstała w ramach projektu „Izolacja drożdży z miodów z pasiek miejskich, ich identyfikacja genetyczna i próba zastosowania w procesach fermentacyjnych” otrzymanego w Konkursie Głównym dla Kół Naukowych SGGW.
Sekcja „Człowiek i jego otoczenie”
- 2 miejsce – Małgorzata Latoszewska: „Ocena możliwości zastosowania dodatku proszku z owadów w produkcji pieczonych pasztetów drobiowo-wieprzowych” (prezentacja ustna, opiekunowie: mgr inż. Radosław Bogusz, dr hab. Dorota Pietrzak)
- wyróżnienie – Joanna Sękul: „Białko mikrobiologiczne jako składnik wegańskich analogów produktów zwierzęcych” (prezentacja ustna, opiekunka: dr inż. Katarzyna Pobiega”). Praca powstała w ramach projektu „Preparat białka pochodzenia mikrobiologicznego” finansowanego przez Ministerstwo Edukacji i Nauki w ramach programu Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje w latach 2023-2024.
- wyróżnienie – Dobrochna Spiżak i Łukasz Dominiak: „Wpływ proszku z owadów jadalnych na właściwości teksturalne i sensoryczne muffin” (prezentacja ustna, opiekunowie: mgr inż. Radosław Bogusz, dr hab. Agata Marzec, prof. SGGW)
- wyróżnienie – Katarzyna Trzaska: „Ocena poziomu inhibicji drożdży Yarrowia lipoltica przez biofilmy wzbogacane o wybrane kwasy fenolowe” (opiekunka: dr inż. Jolanta Małajowicz)
Sekcja „Człowiek i nauki społeczne”:
- wyróżnienie – Gabriela Łukasik: „Ocena sensoryczna kawy rozpuszczalnej w opakowaniu z folii biopolimerowej” (prezentacja ustna, opiekunka: dr hab. Sabina Galus, prof. SGGW)
Pozostałe doniesienia:
- Natalia Łąpieś: „Próba wykorzystania proszku z owadów w produkcji pieczonych pasztetów z mięsa drobiowego” (prezentacja ustna, opiekunowie: mgr inż. Radosław Bogusz, dr hab. Dorota Pietrzak)
- Dawid Kuropatwa, Natalia Modzelewska: „Aktywność przeciwdrobnoustrojowa świątecznych olejków eterycznych” (prezentacja ustna, opiekunka: dr inż. Katarzyna Pobiega)
- Jakub Tworkowski: „Analiza termiczna i chromatograficzna tłuszczu wyizolowanego z preparatu białka sezamu” (poster, opiekunka: dr inż.. Agnieszka Górska)
- Patrycja Kaczyńska: „Analiza tłuszczu wyizolowanego z preparatu białka ryżowego stosowanego w przemyśle spożywczym” (poster, opiekunka: dr inż. Agnieszka Górska)
- Aniela Kufel: „Możliwość zastosowania ozonowania jako innowacyjnej metody zwiększania bezpieczeństwa mikrobiologicznego owoców jagodowych na przykład winogron” (prezentacja ustna, opiekunowie: mgr inż. Radosław Bogusz, dr inż. Edyta Lipińska)
- Aneta Wiśniewska: „Wykorzystanie metod termicznych i chromatograficznych w analizie tłuszczu wyizolowanego z koncentratu białka migdałowego” (poster, opiekunka: dr Diana Mańko-Jurkowska)
Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech
Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech w rankingu generalnym kół – 4. miejsce.
Nagrody i wyróżnienia:
Sekcja „Bioinżynieria i nauki biologiczne”
- 1 miejsce – Aleksander Perzyna i Maksym Nowosad: „Możliwa przyszłość zielonej chemii- immobilizacja enzymów lipolitycznych na wytłokach jabłkowych” (prezentacja ustna, opiekunki: mgr inż. Karina Jasińska, dr hab. Agata Fabiszewska)
- 2 miejsce – Andrzej Rzepko: „Ocena wpływu wybranych związków fenolowych wobec uszkodzeń oksydacyjnych komórek drożdży Yarrowia lipolyticaindukowanych nadtlenkiem wodoru” (opiekun dr inż. Bartłomiej Zieniuk)
- 3 miejsce – Andrzej Bielacki i Stanisław Dziwiński: „Czy zielone rozwiązania mogą być tańsze i bardziej wydajne? — wykorzystanie wytłoków z aronii jako alternatywy dla syntetycznych nośników do immobilizacji enzymów?” (opiekunki: mgr inż. Karina Jasińska, dr hab. Agata Fabiszewska)
- wyróżnienie – Paulina Goleń i Anna Dziedzic: „Ocena aktywności lipooksygenazy i zawartości związków fenolowych w makuchach” (opiekunka: dr inż. Jolanta Małajowicz)