KRK
Efekty uczenia się oraz kierunkowe efekty uczenia się
Efekty uczenia się z uwzględnieniem uniwersalnych charakterystyk pierwszego stopnia określonych w ustawie z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji oraz charakterystyk drugiego stopnia efektów uczenia się dla kwalifikacji na poziomie 7 PRK typowe dla kwalifikacji uzyskiwanych w ramach systemu szkolnictwa wyższego i nauki po uzyskaniu kwalifikacji pełnej na poziomie 4.
STUDIA PODYPLOMOWE – Bezpieczeństwo i jakość w łańcuchu żywnościowym
Uniwersalne charakterystyki poziomu 7 w PRK oraz charakterystyki drugiego stopnia efektów uczenia się dla kwalifikacji na poziomie 7 PRK | Kierunkowe efekty uczenia się | ||||
Symbol efektu kierunkowego | Kierunkowe efekty uczenia się odniesione do poszczególnych kategorii i zakresów | ||||
WIEDZA – absolwent ZNA I ROZUMIE | |||||
P7U_W | w pogłębiony sposób wybrane fakty, teorie, metody oraz złożone zależności między nimi, także w powiązaniu z innymi dziedzinami różnorodne, złożone uwarunkowania i aksjologiczny kontekst prowadzonej działalności | ||||
P7S_WG Zakres i głębia – kompletność perspektywy poznawczej i zależności | w pogłębionym stopniu – wybrane fakty, obiekty i zjawiska oraz dotyczące ich metody i teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi, stanowiące zaawansowaną wiedzę ogólną z zakresu dyscyplin naukowych lub artystycznych tworzących podstawy teoretyczne, uporządkowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę obejmującą kluczowe zagadnienia oraz wybrane zagadnienia z zakresu zaawansowanej wiedzy szczegółowej – właściwe dla programu studiów, a w przypadku studiów o profilu praktycznym – również zastosowania praktyczne tej wiedzy w działalności zawodowej związanej z ich kierunkiem główne tendencje rozwojowe dyscyplin naukowych lub artystycznych, do których jest przyporządkowany kierunek studiów – w przypadku studiów o profilu ogólnoakademickim | SP_KW01 | prawne aspekty produkcji żywności w Polsce i Unii Europejskiej oraz ochrony konsumenta na rynku żywności | ||
SP_KW02 | źródła zagrożeń bezpieczeństwa żywności i czynniki wpływające na jakość żywności oraz zasady ich identyfikowania i monitorowania w łańcuchu żywnościowym | ||||
SP_KW03 | zasady projektowania i realizacji procesów technologicznych z uwzględnieniem elementów bezpieczeństwa produkcji, środowiska, biznesowych i zdrowia człowieka | ||||
SP_KW04 | cele i zasady obligatoryjnych metod zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności w stopniu zaawansowanym | ||||
SP_KW05 | zaawansowane metody i narzędzia zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności | ||||
P7S_WK Kontekst / uwarunkowania, skutki | fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji ekonomiczne, prawne, etyczne i inne uwarunkowania różnych rodzajów działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów, w tym zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego podstawowe zasady tworzenia i rozwoju różnych form przedsiębiorczości | ||||
UMIEJĘTNOŚCI – absolwent POTRAFI | |||||
P7U_U | wykonywać zadania oraz formułować i rozwiązywać problemy, z wykorzystaniem nowej wiedzy, także z innych dziedzin samodzielnie planować własne uczenie się przez całe życie i ukierunkowywać innych w tym zakresie komunikować się ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców, odpowiednio uzasadniać stanowiska | ||||
P7S_UW Wykorzystanie wiedzy / rozwiązywane problemy i wykonywane zadania | wykorzystywać posiadaną wiedzę — formułować i rozwiązywać złożone i nietypowe problemy oraz innowacyjnie wykonywać zadania w nieprzewidywalnych warunkach przez: – właściwy dobór źródeł i informacji z nich pochodzących, dokonywanie oceny, krytycznej analizy, syntezy, twórczej interpretacji i prezentacji tych informacji, – dobór oraz stosowanie właściwych metod i narzędzi, w tym zaawansowanych technik informacyjno-komunikacyjnych, – przystosowanie istniejących lub opracowanie nowych metod i narzędzi wykorzystywać posiadaną wiedzę – formułować i rozwiązywać problemy oraz wykonywać zadania typowe dla działalności zawodowej związanej z kierunkiem studiów – w przypadku studiów o profilu praktycznym formułować i testować hipotezy związane z prostymi problemami badawczymi – w przypadku studiów o profilu ogólnoakademickim formułować i testować hipotezy związane z prostymi problemami wdrożeniowymi – w przypadku studiów o profilu praktycznym | SP_KU01 | analizować, interpretować i oceniać wykorzystywane źródła i pozyskane informacje z zakresu technologii produkcji, występowania zagrożeń w produkcji żywności, wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością w łańcuchu żywnościowym | ||
SP_KU02 | zaplanować, zaprojektować i wykonać dokumentację systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności | ||||
P7S_UK Komunikowanie się – odbieranie i tworzenie wypowiedzi, upowszechnianie wiedzy w środowisku | komunikować się na tematy specjalistyczne ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców prowadzić debatę posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego oraz specjalistyczną terminologią | SP_KU03 | przygotować opracowania pisemne oraz wygłaszać prezentacje ustne i aktywnie uczestniczyć w dyskusjach w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności z poszanowaniem zasad własności intelektualnej wyrażać treści związane z systemami jakości i bezpieczeństwa, w szczególności przygotowywać i wygłaszać wystąpienia o pogłębionych treściach oraz komunikować się ze zróżnicowanymi kręgami odbiorców z użyciem zaawansowanej terminologii systemowej | ||
P7S_UO Organizacja pracy/ planowanie i praca zespołowa | kierować pracą zespołu współdziałać z innymi osobami w ramach prac zespołowych i podejmować wiodącą rolę w zespołach | SP_KU04 | kierować pracą zespołu, pełnić funkcję lidera oraz współpracować z innymi osobami w pracach zespołowych dotyczących metod i systemów zapewnienia oraz zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
P7S_UU Uczenie się / planowanie własnego rozwoju i rozwoju innych osób | SP_KU05 | samodzielnie planować rozwój własny i/lub członków zespołu w zakresie zapewniania i udoskonalania działań związanych z bezpieczeństwem i jakością żywności | |||
KOMPETENCJE – absolwent JEST GOTÓW DO | |||||
P7U_K | tworzenia i rozwijania wzorów właściwego postępowania w środowisku pracy i życia podejmowania inicjatyw, krytycznej oceny siebie oraz zespołów i organizacji, w których uczestniczy przewodzenia grupie i ponoszenia odpowiedzialności za nią | ||||
P7S_KK Oceny/krytyczne podejście | krytycznej oceny posiadanej wiedzy i odbieranych treści uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu | SP_KK01 | krytycznej oceny pozyskiwanych informacji i poszerzania zdobytej wiedzy w zakresie wdrażania, funkcjonowania, oceny i doskonalenia systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
SP_KK02 | rozwiązywania problemów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności samodzielnie, z członkami zespołu lub /i przy udziale ekspertów | ||||
P7S_KO Odpowiedzialność/ wypełnianie zobowiązań społecznych na rzecz interesu publicznego | wypełniania zobowiązań społecznych, inspirowania i organizowania działalności na rzecz środowiska społecznego inicjowania działań na rzecz interesu publicznego myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy | SP_KK03 | ponoszenia odpowiedzialności zawodowej za funkcjonowanie obligatoryjnych i nieobligatoryjnych systemów i standardów bezpieczeństwa i jakości żywności na rzecz ochrony interesu przedsiębiorcy i społecznego poprzez zachowanie świadomej i kompetentnej postawy w odniesieniu do działań w zakresie systemów jakości | ||
P7S_KR Rola zawodowa/ niezależność i rozwój etosu | odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, w tym: – rozwijania dorobku zawodu, – podtrzymywania etosu zawodu, – przestrzegania i rozwijania zasad etyki zawodowej oraz działania na rzecz przestrzegania tych zasad | SP_KK04 | odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych i przestrzeganiem zasad etyki zawodowej | ||
Objaśnienie oznaczeń w symbolach:
SP – studia podyplomowe
K (po podkreślniku) – kierunkowe efekty kształcenia
W – kategoria wiedzy
U – kategoria umiejętności
K – kategoria kompetencji społecznych
01, 02, 03 i kolejne – numer efekt u kształcenia